Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ние се бањаме со обичната Мустела. Ништо не сум приметила.
    Кога се појавува таа теменица?
    Кај сите ли ја има?
    Првпат денес чув за ова.
    Да си бидам спремна, да не паничам.

На mal.ecka и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    183.474
    Тие што се на ад не треба да внесуваат дополнително к1, затоа што има во млекото.

@Kitten мустелата е одлична, на ќере одма ја исчисти теменицата. Неа ѝ се направи на 2 и пол години за првпат (facepalm) А можеш да пробаш и со кокосово масло, исто вади, само земи органско нерафинирано, ладно цедено :)

На Kitten, mimiiiii, Independiente и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Мислам од 2 месеци почна прво кај веѓите како жолти се корупки (лушпи) па после како првутче и.цело главче горе и се направи вака.. ( види изгуглај слики за појасно)
    Не е страшно без паники :)

На Kitten и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  4. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    7.052
    Во болница ми кажаа дека од втор месец може да се појави. Не се појавува кај секој

На Kitten и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  5. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Моево има 4 месеци сеа за сеа нема воопшто теменица..се надевам дека нема да му излези допрва...а го капам со бекутанче

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мене мустела ми е закон. Ако е исфрлан нешто го мијам со водичка и мачкам мустрла стелатопиа , ппминува. Кога се љупеа по пораѓај со бекутан ги бањав како крадтави беа а со мустела од еено миење се смири.

Абе мами , од вас дознав дека бебето ми има темени а :) појма немав :) а редовно со мустела бањам и пак се појавила. Тоа со уље го третирав кога беше повеќе и имав време . Го исчешлав бебето кога омекна лушпичката ,попаѓаа повеќето. Не му се замарам нешто.

Последна измена од модератор: 2 октомври 2018
    На BoaVista, Kitten, Independiente и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мое дунде немаше. Уживај.

На Independiente и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Имам пробувано со обично уље за тело, ама не искача. Ќе пробам баш со кокосово денес, имам дома.
    А што викаш ова со ќерка ти, исто приметив кај големата, ем како бебе имаше ем и се појави повторно многу покасно. Незнам која е причината.

На NarCis@ и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Немаше и мојот @TeddyGrey .
    А и да се појави не е опасно воопшто, лесно се третира.

10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Пробувам да фатам ред, па да се консултирам дали сум на добар пат.
    Не дека можам на 2 месечно бебе да воведам ред ама нешто од нешто фаќаме.
    Обично вака е денот.
    Се буди од 06 до 07.
    Утрински ритуали тераме. Плус нели јаде.
    Од 8и30 до 9и30 заспива пак, ова најчесто е вака. Некогаш спие 30 минути, некогаш и 2ч.
    Околу 11, 12 од кога ќе стане, пак цица и идеме на шетање. На шетање заспива пак.
    И тука исто, некогаш 1ч.некогаш 3ч.спие - нема правило.
    Е од кога ќе стане е бајаги весела, игра се смее до кај 17ч.
    И се приспива пак тоа време
    Дали да ја успивам околу 16, 17ч пак или не. Тоа би дошло трето денско спиење.
    Вчера ми спиеше од 16 до 19ч.
    Ја избањавме, цицаше и пак си заспа во 21ч.
    Некако многу ми се гледа.
    Башка се научив дека не спиеше, па ми е чудно. Ама и проаѓаат грчевите и спие повеќе сега.

Друго, кога ика им давате да цицнат за да престанат?

Трето, после цицање од една града знае да блуцне и ждригне, а да не е најадена(ја држи пократко), после ждригање и блуцкање да нудам уште ако сметам дека треба???

Деновиве кожата и ја осеќам не и е мазна. Како рапаво има на некои делови. Како суво. Не се гледа, на рака се осеќа. Мачкам убаво, што би можело да биде. Сакам за кожава да ја носам на дерматолог, не сакам кај педијатар. Дајте предлог дерматолог, цени, искуства?

И последно, ми е глупо што сеуште немам, а и не знам каде да купам - убав термометар за дома да мери температура собна. Какви имате вие?

11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    183.474
    Мојата немаше како бебе, ама еве втора година како ѝ се прави, и тоа почнува на пролет по малку, во лето веќе има. Во Анчевски на другарка ѝ кажале дека теменица кај деца се прави до кај 5год. наводно дури не се исчистел слојот на кожата кој секако треба да падне.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Теди таман сега ви е времето за фаќање на некој ритам. Барем со ноќното спиење. Денски мојот уште знае да смени, а и не е некој спијач. Тогаш и моето фати ред некаде втори кон трети месец и ете 7+ уште легнуваме во исто време ноќе. И се трудам тоа никако да не го прекршам. Може пола час подоцна-порано, ама не повеќе .

Денските дремки и на мојот му се како кај вас, разликата е што моето спие многу кратко( ама тоа до детето си е ) .

Јас само би и ја скратила третата дремка за пократко, за да ја легнуваш околу 20. Мислам дека е посоодветно за мало бебе. Па и 20:30 .
    Малиша едвај го додржувам буден некогаш и до 19:30-19:45. Кога и да легне, ретко кога спиел повеќе од 7:30.
    Обично околу 7 е буден.

Во врска со бљуцкањето моето бљуцкаше додека не почна да јаде. Ако сметаш дека е гладна понуди. Ама ако ја испразнила градата, не верувам дека е. Иако бљуцкаат и од лакомо цицање.

Во врска со кожата не знам, немам искуство.

Термометар за во дневна имам од Икеа, овој што кога ќе го свртиш е и часовник и термометар и будилник и штоперка.:D За во дневна требаше да се уклопи на амбиентот. :D
    Во спална имам живин. Имаш детски живини во Енцименци. Каков и да Земеш ќе ти врши работа. Ќе имаш претстава за температурата дома. Дома зимово 22-23макс, за бањање 24.
    Кај мене во стан лесно се стоплува, па стално отварам се, да се постигне некоја оптимална температура.

13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Секогаш ја легнувам во 8 навечер, само никогаш не ми заспала пред 9.
    Фала ти на одговорот.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jule84

jule84 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2010
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    945
    Тогаш зашто докориве ги препорачуваат д3+к1 да се даваат 3 месеци. Јас давам млеко со пробиотик па давам уште био гаја тоа ми е совет од педијатар иначе сме на комбинирано.

На Independiente му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    183.474
    Затоа што сте на комбинирано, а не само на ад.

16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    D3 + k1 mene mi go dadoa vo cair poradi toa toa sto ja vodat kako predvreme rodena najverojatno poradi kilazata 2700 vo 42 neznam ama do 3 mesec treba toa da primame.
    @TeddyGrey ritam vo dneven red uste nemame stanuva isto 6:30 -07:30 zavisno cicame posle malku odmor pa dremka kratka i nekoj den prespiva nekoj ne. Zavisno od obbrski deka mi e vtoro nekoj den setkame nekoj ne ama imame sedenje vo dvorce. Koga ke se vrati sinko of gradinka sansa nema da prespie a vnimanieto e Kon nego da nauci da sredime obvrski. Da go naranam i ta si sedi ili ako imam nekoj doma ja drzi I zanimava. Jade t.e. cica kolku saka koga saka ne sum ni primetila kolku pati na den. Samo e poizretceno ne e cel den na grada za veke nepolni dva meseci sme 4300 sto me raduva. Veke za navecer ja banjame preku eden den posle 19 i vednas cice I vo krevet primetuvam veke navecer go imame onoj red of stanuvanje na 2 ipol saata ili 3 nekogas i poveke spie zavisno. Taka da super si uzivaj. I da zaboraviv ika non stop i davam da cica ako predhodno veke cicala mi e zal da ja slusam

17. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Моево ред само си фати од 3 месеци...ика од време на време ама не му давам да цица му поминува за 5 до 10 минути.. легнува околу 20.30 до 21 ч. веќе е заспано и спие до кај 7 цица и призаспива...Преку ден е мн активна се врти, гуга, си игра со раце, нозе...преспива денски некогаш пола сат некогаш 2 зависи како и е нејзе термометар немам пошо не глеам потреба, си се водам според мене и неа така ја облеквам..дури ни за вода кога ја капам не сум употребила така неотворен стојт...

18. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Јас и давам да цицне 2-3 минути кога ика и престанува.:D

@karak како предвреме бо 42? Како што знам од 2,5 до 3,5 кг е нормално, мојата е 2900 во 36 та недела и е предвреме нема врска килажата гестациската недела е битна.

Може во Чаир мислат дека не знаеш кога си останала трудна.:D

D3+k1 ние примавме до 3 ти сега почнавме со вигантол и д3+омега

Последна измена: 2 октомври 2018
    На TeddyGrey и Sandrin4 им се допаѓа ова.
  19. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    Не грижи се за редот, ние сме 3+ па уште немаме фатено некој ред за јадење и спиење. Сакам да се надоврзам за сува кожа, исто беше и син ми, уште од раѓање го бањав со Мустела 2 во 1, плус млеко за тело исто Мустела. Откако приметив дека кожата му е сува и испукана, сменив на маслена купка на Еуцерин. Подобрување немаше, мислејќи дека е само сува кожа стигнавме до егзема која се прошири преку ноќ на цело тело :( Вчера го однесов на дерматолог, добивме крема која содржи минимално кортико,премногу сум против ама ме фати страв дека се прошири мн брзо и бебе почна да се чеша. Така да мој совет, не чекај однеси го барем педијатар да го ѕирне:)

20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    На педијатар бев, сакам дерматолог да ја види.
    Ова не е баш суво и испукано, туку да речам како наежено.
    Каде бевте на дерматолог?