Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.186
    Девојки, едно прашање ако знае некојбда одговори: на едново дете алкалната фосфатаза (ALP)е 628, а за деца од 6 дена до 6 мес треба да е помала од 538... он прима бејби тол д3 ама прима + вигантол 1 капка. Дал е можно од тоа (педијат зт рече да испитаме, пошто на преглед се бунеше зш ортопедиве даваат вигантол кога веќе даваме бејби тол)? После сум на лекар ама не ме држи место. Ви благодарам.

На Ema.Sk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ti19943

Ti19943 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2017
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    51
    Мајки месец ипол сме почнаа цревата да му кркорат и плаче предходно си какаше и по 3 пати на ден а вчера еднаш само ама количински повеќе од предходно денес не е какан ... Дали станува збор за грчеви???

3. miss-bootylicius

miss-bootylicius Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    11.019
    Бебето ми е 10 недели и последниве три дена кака жолто накај зелено каки. Настинат не е но има грчеви му давам биогаја и колиеф... од грчевите ли е или.. ? Само на доење е досега.

4. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Ако има грчеви ноџињата ќе ги собира

5. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Може да е преладено мешето.стопли тетра неколку пати обвиткај го.
    На мајчино ако е и до 10 дена може да не кака, адаптирано до 7 дена. Не се секирај за какањето. се витка ли ко кифличка? Ако се вцрвува,плаче и се витка, ги собира ноџињата грчеви се.
    Може да се менува бојата во зависност од тоа мајката што јаде, или ако пие лекарства, може да е гладна столица а може и ако цица многу често пример на саат време и од тоа да е зеленкаста. Ако има пена и е зелена тогаш беба е гладна вака не се секирај. Нормално е да менува. Моево секој пат различно од убаво жолто до жолто зелено.ставај му топличко на мешко.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Visnicka1

Visnicka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    11
    со што чистите дома, ради бебињата, имате искуство си ова Goe Baby?

7. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Мами
    Јас со алкохол секојдневно пребришувам ама не е тоа тоа. Еднаш неделно правам како генералка со ајакс за под и спин, но тогаш ги оставам децата некој да ги поварди и разотварам прозорци миризбата убаво да се излуфтира.

На Visnicka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Visnicka1

Visnicka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    11
    бидејќи за ова Goe демек 100 посто природно и безбедно.. ама 1000 ден е, некако скапо

На jule84 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Јас си чистам со ајакс...класика..бебево или во друга соба или на шетња со татко и дур да се излуфтира...А кујна секогаш чистам со сода бикарбона

На Visnicka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ivi_

Ivi_ Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2017
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    15
    Извини да те прашам бидејки има и запек последниов период и на 3 дена кака, а се стега има нагони и се нервира плаче, па дали може ова за грчеви и тоа за запек на Новалац да му ги давам наизменично.

11. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Не знам што да ти кажам, не сакам непроверени совети да ти давам. Јас само она за грчеви го давав. Се надевам ќе му помине брзо, запек и температура ми се хорор филм

12. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Јас давав на малиот Аптамил Комфорт и за грчеви и за запек му помагаше. А имаше запек ко суви топчиња на 2-3 дена.

Туку да прашам колку вода треба да пие бебе, почна поцврста столицата да му биде со воведувањево кашички, а вода едвај му подметнувам 20мл. во денот. Се мачиме млеко да пие, не па вода. (wtf) Да го форсирам повеќе со водава или нормално е поцврсто што е?

13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.292
    Пробај со чашичка, внимателно. Повеќе сакаат со чаша. Иако мојот тек сега почна да пивнува водичка, два ипол месеци по воведувањето храна.
    Не дека пие кој знае колку ама ајде да кажеме 50мл испива, претходно ни толку.

Ќе се регулира и столицата, нормално е по воведувањето цврста храна потврда столица. Кај мојот е кога - како зависи што јадел.

Форсирај водичка во секој случај убаво е да пие. Нуди често од чаша, клунче пробај, цефче. Може ќе упали нешто.

На minneymouse82 и DuchessAnn им се допаѓа ова.
  14. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Фала ти. Како гуру си ми.
    Го лажам со лажичка или мала чашка за ракија, 1/3 во уста, 2/3 на лигавче, се мршти. :D А од чашка со клунче ќе земе еден цмок и толку, ќе осети вода дека пие, ќе направи фацка на гадење, после само го џвака клунчето. :rofl: Цефче уште немам пробано, ама мал е за тоа мислам.
    Ај ваљда со тек на време ќе пропие малку повеќе. Почесто ќе нудам.

На fana, kukla21 и duffi им се допаѓа ова.
  15. pandelka

pandelka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    7.372
    Ние до годината исто не сакавме водичка, од ко почнав на раб си пие и тоа знае да побара самата. Со тек на време ќе ја засакате и водата, само трпение.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Каде го има тоа Goe ?

17. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    на babyshop.mk го имам видено

18. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Мајки да ве прашам, малиот ми е 4ипол месеци и сеуште сам не факја со рачињата освен ако му ставиме играче ние во рака па го држи и го носи во уста, или пример цувлата сам си ја факја со рачиња и си ја вади. Иначе сме порано родени 35недела. Какви се вашите искуства?

19. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Како да го научам бебето да спие без цице во уста?
    Значи буквално не смеам да и ја тргнам, не смеам ни до тоалет да одам, одма осеќа и почнува да плаче. Цуцла не сака никако.
    Ова ми претставува проблем веќе, на секој саат се буди навечер за цицето, и тоа само си ја држи во уста и спие така, не е од глад будењето.
    Не можам да оставам ни маж да ја успие. Не можам ниту во креветче да ја ставам, спие со нас, џабе се тесниме а креветчето празно :(
    Било како совет барам..

20. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    998
    Ова од секогаш или само периодов? Ако е сега веројатно за скок во развој се работи, низ слично поминуваме и ние сега.