Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    41
    женски малава сака да седи уште пред два месеца,нон стоп ми станува и од количка и од релаксатор,па сега почнав да ја седнувам да си седи сама,вие ги седнувате ли?

2. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31

И мене така ми се кака на 2 дена...и ја со памперсот и на педијатар :D и ми рече дека било најнормално ;)

3. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мене на лекар ми рекое се што прави самото бебе без форсирање од наша страна е дозволено ;)
    и синко мој од 5м и нешто само да му подадев раце одма стануваше и седнуваше, на почеток го оставав по некоја мин ама сега ете го седи подолго , веке има и стабилност и само тогаш е мирен, ехех
    сега кај нас најново е стоење на нозе исправен, и така го оставам да стои по малку ;)

На Kikaaa15 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    :rofl: :rofl: :rofl: Не си тачна :lol: :*

5. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki i jas imam edno malo problemce....sinoka zabelezav deka na kerka mi desnoto okce i solzi i i sozdava zoltenikava ligava tecnost ajde da kazam gurdelki...i go izbrisav sinoka pred spienje so navlazneta krpicka i potoa i kapnav mlekce....utrovo koga se razbudi imase baagi nasobereno na krajot od okceto kaj noseto a i imase po dolzina na okceto....znam deka ne e strasno id eka moze od prasinka ili malku vetre da i e.dvapati i kapnuvam mlekce i so mlekceto i izleva toa ligavkoto....prasanjezo mie ima li nesto drugo da storam za da i pomine pobrzo ili samo od sebe ke pomine....primetuvam deka ne ja boli ne ja pece ama i tecat ponekogas ko solzicki....:(

6. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    of gladiola, sekoe bebe svoja prikazna. ednostavno kje mora da smenis poveke mleka dur ne mu go pogodis. Jas dosega smeniv cetiri mleka. Toa e, samo malku trpenie

7. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    и на син ми исто му се случува уште од кога се роди еве до скоро, јас секое утро во лажиче си молзев млеко и потоа тоа му го ставав во очите и после неколку денови се подоброваше кога ке излеземе да шетаме ако дувне силен ветар или малку ладно да го фати гледав пак факаше на очите такво, пак со млекце некој ден и поминува, пробај и ти така ако за 4 5 дена нема промени па советувај се со лекар, јас ја прашав матичната таа ми рече додека наполни година очите на секое бебе му се многу осетливи и од што и да било можело да се иритира и таа ме советува да му молзам млеко секое утро и секоја вечер.

8. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    И на моето бебче првите 2 недели така му се правеше на очињата,на двете,дури и не можеше да ги отвори очите од гурелки,и мене ми препорачаа да и ги бришам со оладен чај од камилица,со газички (ги има на рефус во аптеките) и и помина одма и и се нема повеќе појавено. А убаво е и секој ден цело лице да се цисти со чајот. :) А може и да му се капнува по 2 капки после секое чистење.

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.195
    Допаѓања:
    109.719

Anata иако се поткрева сама за да седи , се уште е рано за да седи сама , мене педјатар ми рече дека девојчињата покасно треба да се оставаат да седат 6-7 месец заради колкчињата, а момчињата може да се ставаат во седечка положма порано. И мојата така се поткреваше од многу рано за да седи, но ми беше страв и ја оставав да седи по 6тиот месец. За да си посигурна прашај педијатар :)

10. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Нас исто ни се правеше, но педијатарот ни рече да го чистиме со стерилна газа и превриена водичка(млака). Нас тоа ни помагаше.

11. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    41
    носето и е затнато,ставам синомарин и влечам со аспиратор,прво секретот беше бел, е сега и е жолто-зелен што ме плаши,крвната слика е уредна,др вика дека е од забите,но не и се набабрени само и се обележани две цртки на долните заби,гризе нервозно,сепак утре пак ке ја носам да ја слушнат,исто така и поврака со шлајм

12. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    и син ми беше така пред да извади заби и мене ми рекоа но се советував со друг педијатар и тој ми рече да му замт брис од носето дека жолто зелените мрсолчиња се од инфекција.му реков на нашиот доктор тој му зема и испадна инфекција која имаше терапија со сируп ама заборавив како се викаше сирупот сепак спомни му за брис од носето.позз

13. kamikazus

kamikazus Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2011
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    70
    Знам дека ова не е најсоодветна тема но ако некој знае дадилка која бара работа ве молам пишете ЛП. Потребна е за помош при чување 2 месечно бебе.

14. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki jas malku kasna so odgovorot...ni pomina uste sledniot den od mlekceto sto i go kapnuvav...sepak vi blagodaram na odgoborite...imajte ubav den

[mod-kirilica:1gigbpyd][/mod-kirilica:1gigbpyd]

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.051
    Допаѓања:
    203.853

Во очи мајчино млеко и камилица НИКАКО! Посебно во бебешки очи. Со мајчино млеко може да го инфицирате дополнително, ако веќе се работи за инфекција, камилицата го иритира окото, а памукот остава влакна. Чистење само со стерилна газа и превриена вода, евентуално масажи да се отворат очните каналчиња - не се отворени кај сите бебиња.

На ljubicicaa, loki.c9 и Ariel им се допаѓа ова.
  16. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мој совет одма да си одите на лекар и синко мој така имаше на левото окце, и јас применував вакви методи, млеко, камилица и слично, за на крај да му се влоши повеке и откако направивме брис излезе дека има бактерија стрептокока, па му ставав капки за да му помине, затоа одете на лекар ;)

17. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    779
    Annath, а ова со очните каналчиња...како да познаеме дали се отворени или не? По солзењето на очињата или...? Моево има скоро 6 месеци а нема солзички.Неколку пати само и имаат потечено и тоа само од едното окце, при силно плачење.
    И ако е тоа така...какви масажи да се прават?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.051
    Допаѓања:
    203.853
    Па обично кај бебињата со ваков проблем најчесто има појава на обилни гурелки, наутро може да се случи да бидат залепени очињата, да не може малото да ги отвори. Масажата се прави од носето накосо према внатрешниот агол на окото, нежно се притиска местото и би требало да излезе жолтеникав секрет од каналчето. Ова не е страшно, може да потрае до една година, ако не се повлече, се решава соодветно, мислам хируршки, ама не е комплицирано. Во принцип, ретко има потреба од интервенција, каналчињата ќе се отворат со тек на време, посебно ако се масираат редовно.

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.896
    Мамички, скоро добив внуче од братучетка, се мислам што да му купам, алишта имало многу, немало играчки, ај препорачајте со какви играчки си играат вашите??? Инаку бебушот е многу мал, скоро 3 месеци. Што гледав по продавници, сите играчки се од 6м па нагоре...

20. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    ^ Знам на братучедка ми многу и се најде едно големо мекано куче од Џамбо, на него си ја ставаше внука ми, со него се научи на лази, на него заспиваше и со него и прооде. Јас на другата внука сакав да и купам исто од Џамбо не знам дали си ги видела оние големите цветови исто се ставаат на под за да можеш да си го ставиш бебето, а од другата страна кога ќе се сврти е како табуретче. Само јас кога барав ги немаше, провери сега.

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.