Да, примам. И кога малово беше ептен мало и не одеше во градинка. Треба да има контакт со други луѓе, како иначе ќе развива имунитет?
А децата што не одат во градинка немаат контакт со вируси и бактерии? Битно е гостите СИТЕ да ти дојдат здрави.
Вие си знаете. Јас до толку не би претерувала. Само болни не примам, ама и тоа е дискутабилно. Сите во некој момент сме носители на вируси и бактерии. Самото тоа што вие кога одите на работа доаѓате во контакт со многу луѓе, па сигурно носите дома се и сешто. Еве јас што да речам, како стоматолог, што се имам донесено дома, ни сама не знам. Секако се мијам пред контакт со децата, ама колку тоа миење спречува ширење бактерии и вируси? Иако е темелно, косата на пример не можам да ја мијам секој ден.
Така е. Ама децата се друго за разлика од возрасен. Има причина зошто деца до 12 год не е дозволено да влагаат по болнички соби. Мене и педијатар ми кажа по дома собирање не. На отворено без проблем.
Никогаш не сум направила проблем да дојде било колкаво дете, било колкави да ми биле децата. Колку што се тие носители на вируси и бактерии, толку сме и ние возрасните. Разликата е што кај нив се манифестираат па се болни, а ние може да поминеме без симптоми. Рачунам дека родителите се со осет и дека нема да ми го донесат болно. Повеќе би избегнувала молови и трговски центри додека се бебиња, а факт е дека зимно време сите се пикаме со количките таму
Ќе си кажеш отворено,и ќе си правиш тебе како ти одговара. Сезонава нема што нема,од вошки до сипаници,убаво е да се заштитите.
Прави си како ти одговара. Мене ми сугерираа и доктори, а ми има логика. Точно е дека не можеш од се да го заштитиш, ама што не мора не правам на толку мало.
Јас сум за да градат имунитет ама смачено ми е од неодговорни луѓе и луѓе кои буквално те осудуваат као учи го со луѓе, нека се меша со народ и сл..а зошто они не пазат , .. еве две случки од многуте: Доаѓаат другарка маж и дете 3 г .. го гали малово.гледам исфрлено на рачињата ии ја прашувам што му е вика не знам бе 3 дена ми е кенкав со температура и викам абе 3 месеци е бебево нели е греота да му бидне нешто на што одговор добив де де ништо не и е како ќе порасне. Земав дете и надвор во двор они додека седеа си ја возакав натаму наваму. За утредента да ми каже биле на лекар вика еве дома сме сипаници извади. Втора внуци во двор, јас со мајка им седам со маалово они доаѓаат го галат ,( не дозволувам да се бацува) го пипкаат на рачиња и така за после 5 мин уз муабет мајкава ми каже едното имало бактерија а другото настинато сируп пиеле. Па добро бе мајку му стара зошто не им рече да не го допираат јас би така на моето. На моменти се прашувам дали јас ептен премногу се замарам и сум луда или луѓево се ептен лабави. Е сеа во ова време невреме не ја носам по гости, ниту на собири па нека бидам лош пример за мајка баш ме брига.
Свеста им е на многу високо ниво Јас дури ни кај поголеми деца не ја носам ќерка ми кога е болна. Нормална ти е реакцијата, и не е баш "де де, како ќе порасне", па греотка е толку мало бебе да се мачи со болести. Еве го гледам моево, таман го опораивме, цел месец беше болно, еве пак е болно, се мачи со шлајмовите, повраќа кога незнае да ги голтне Знам дека ќе помине и ќе ојача, но мачно е, а немам избор, големово носи од градинка. Но другите дојдени од страна треба малце да понесат одговорност.
Епа тоа ми е криво зошто кога може нешто да се спречи од немарност да го мачам бебето.. Бевме поканети на роденден не ја однесов имаше преку 20 деца има време ќе има и уште родендени нека пркне па ќе ја шетам. Сеа не би ризикувала макар и било кој да се налути за мене секаако е најбитна онаа. Пред да имам бебе кога сум одела кај другарки кои имаат бебиња во ташна си носам гел за дезинфекција секогш гледам да бидам чиста, испеглана и не ги гњавам ниту ги бакнувам сметам дека постојат мн начини на покажување љубов не мора со шлапање. Ама ете тоа сум јас може затоа претерано ми сметаат реакциите од луѓе во стил па вие каако сте израснати сме ве бацувале па ете ништо не ви е. Имав и еден коментар од чичко дека пиел ракијаа па дезинфицирана му била устата кога му реков да не ја бацуваа по раце дека ги става во уста :/
Ништо не давам, по совет на педијатар. Тука само дават рецепт за Д3 ако мајка та за време на бременоста имала ниски вредности на витамин Д.
Koga sme kaj teorijata meshanje na decata so drugi deca ete mozam da kazam deka iskustvoto si go pravi svoeto. Mnogu zavisi dali vi e provide ili vtoro dete. Ete jas pishivam of Moe iskustvo a moze bi i nekoj ke se soglasi. Nacin na odnesuvanje so prvoto cepkanje nikako od bilo kogo, banjane sekoj den, pri oblakanje da mi padnelo bodi na zemja veruvajte sum go frlala za perenje, baba dedo nikoj nesmeel da go fati podolgo vreme nitu pak setal makar na ulica zatoa sto ete samo cicase i mislev deka nikoj nemase da go smiri. Da go mesham so deca Abe strasna rabota kako sto zasto.... Vtoro dete prvo i prvo uste od prv den koj stigne go fati, kako vtoro go banjas preku eden den pred se svakas deka nemas vreme za se. Uste na 41 den mi dojdoa na povojnica 4 deca so roditeli i site ja isfakaa za mene ne beshe nisto strasno kako I realno prvoto ako treba da donese virusi ke donese pa drugarcinja od gradinka .. a sme samo 3 meseci, ja davam da ja setaat t.e. zatoa sto prvo ednoto si bara zebli vreme a i ete nisto ne bilo sstrasno malku na ulica i ke mi ja donese ako zaplace da cica. Taka da uzivajte see sto smetate deka e pravilno pravete go ne smetajte deka gresite sepak majkata misli najdobro za svoite deca
Мајки едно прашање - малава е 4 месеци и моментално го завршуваме скокот што е овој период (почна да се враќа на старо) е сега проблемот е што веќе не сака да гуга а гугаше по цел ден. Сега се смее на глас, се фаќа и пика во уста, готова е и да се преврти само гугањето го заборави, уста не сака да отвори... Не знам дали е до скокот, кога ќе почне пак да гуга некое искуство??
Ќе почне пак. Сите го поминуваат тоа. Некаде од 6 месец ќе почне поинтензивно, барем кај моиве така беше.
@oli18 и јас за истото се секирав. После скокот на 4 месеци, бебе затвори уста и ни а ни б. Беше така некој месец-два, после шестиот месец почна пак. Сега е 9+ и навелико гуга, по цели слогови, така што не се секирај, кај сите бебиња е така. И педијатар прашав за ова, ми се изнасмеа и ми рече да не се секирам, ќе се врати на старо и навистина така бидна
Скок ли е на 6,5 недели, што ли е незнам ама јас Шлог ќе добијам. Ма не се трпи само на цицка и само се вришти цел ден неспиено. Лудницаа!!! Па и големиов нешо му се затнува носот абе хаос .