2 пати преку ден по час и половина. Навечер од 20докај 00ч се буди неколку пати. И после спие до 05ч, цица и презаспива до 07 30ч. Ова во последно време неколку дена по ред 5ипол месеци е.
Некогаш двапати еднаш кон 12 ч па после околу 17ч...околу 30 мин. А некогаш ич не предпиват. Битно навечер спијат ко топ
3 пати. Една голема дремка од 2.5-3 часа попладне. И другите две по 1 час. Навечер спие по 10 часа. До 19час нас ни е последната дремка. Потоа се играме, ако се бањаме и гледам максимално да ја изморам за потоа накај 9.30 сама да си заспие ☺
Моето е 2 месеци и некој ден и мн малку спие . дремуцка преку ден неколку пати по 15-30 мин. а навечер по 7-8 саати спие ама со будење за цице. Значи ич не му се спие , ајде може ќе се среди понатаму .
Значи ние мн преспиваме, станува накај 10 наутро, а последна дремка и е во 20 часот. А официјално вкревет после 23 часот. Е во тој период со последната дремка спие 5 пати по 30 мин. И мислам дека цел ден го пминѕвам во заспивање.
Utre pravime 10 nedeli. Vo princip ne mozam da mu fatam red na detevo za spienje. Ne znam kako istanatite vospostavuvate red. Ama deneska detevo se.otkorna od spienje. Plus r celo vreme raskenkan i placliv ne znam sto mu e.
Касно ти е последната дремка, тогаш треба веќе да спие. Во 10 наутро е доцна за станување, со оглед на тоа дека кога ќе има цврсти оброци, појадокот треба најдоцна до 9:00 да е завршен. Буди го малото наутро околу 7, да си фатите убав ред со време, да создадеш убав биоритам.
Знам дека е касно... Ама ваков ред има, значи секој ден исто време прави се. Не можам да и менувам пошо имам уште едно мало дома 3 год. А сама сум. Само денските дремки како да ги намалам незнамм
Имам близнаци, за неколку дена ќе прават 3 месеци. До сега не сум имала некаков проблем со нив освен што во последно време почнуваат да плачат двете околу 11,12 саат навечер и така до 2,3. Иначе пијат вештачко млеко 90ml. на 3 саати (родени се предвремено со кило ипол тежина и според педијатарот дозата им е таман, а и повише ако им дадеме повраќаат) им давам и капки Waya. Се нервирам што сакам редот да им го фатам пошто до 12 попладне не можам да се освестам. Денес решивме демек да ги умориме од 6 попладне ги држевме будни, и во 11 избањати, најадени, наместени се ...и пак во 12 почнаа као некоја нервоза да им се ствара, да не може човек да ги смири, стомак како да ги боли ама па не ми изгледаат на грчеви и не разбирам што не плачат преку ден ако толку ги боли? Или ни тестираат нерви Иначе пијат млеко Nan, претходно кога имаа грчеви им дававме еспумисан и помогнаа ама за оваа "проблематика" немам решение се уште. Иначе преку ден се смирени, захтевни нормално облечи, соблечи, нарани, играј ги ама не како навечер хорор филм да ни биде на сите по дома кога треба да спиеме. Сопругот се враќа од втора смена, и не може да седне до 3 сабајле од нив а бе бог да чува. Совет?
Сакав д ве прашам има ли место за паника. Детево со рачињата се убаво фаќа се игра ама на маса на кревет у дубак лупа со рачињата колку може . Некои викаат дека е нормално некои не .. дали сте имале вие ваква ситуација?
Ти треба да си создадеш ред, а не детето. И не е оправдание тоа што имаш и друго дете дома. Јас верувам дека и денските дремки ќе се средат ако почнеш да ја будиш порано, да станува во 7, после да спие пак во 9 до кај 11, после од 13 до кај 15, па од 18-19, и после нормално да си заспие во 21 часот. Ама твое е што ќе правиш. Моето на пет месеци таков ред имаше, после само си намали на дремки.
Sakam da te prasam, od koga pocna da i vospostavuvas red? Dali nasabajle ti ja budis pa ja drzis odredeno vreme so zanimacii do sledna dremka? Sakam da mu vospostavam nekoj red na bebevo moe, ama ne znam kako. Vo princip banjanje mu e sekogas okolu 8 saat toa e vosposraveno, i posle banjanje zaspiva. Megutoa odsabajle sekoj den razlicno stanuvame, nekogas 8,9,10...
И јас немав никаков ред искрено за спиење до малово до кј 3+... лека по лека сама почна да менува и сеа гледам по 2 пати денот си преспиват.... некогаш ич не преспиват ама во 20 ч ми заспиват. Сабајле обавезно ја будам околу 8. Сеа сме 6 месеци и се трудам максиум да држиме ред.
Од раѓање, на двајцата им воспоставував ред. Наутро да станат до кај 7 максимум, навечер да се заспани до кај 20-21 часот. На почетокот будев, заради доењето, после самите си се навикнаа да стануваат тогаш. На почетокот оставав преку ден да спијат кога сакаат, колку сакаат, исто како со доењето, ама после кога самите почнаа да остануваат подолго време будни, и ако почнеа да забушаваат со ноќното заспивање, гледав да ги поместам дремките. Тоа некаде после 3 месец, а ги занимавав со играчки, шетање, пеење, пуштена музика во позадина да слушаат, зависи од интересите на детето... знаев и на под да ги ставам уште тогаш, ама поретко. Битно е неколку дена да одиш по тој ритам, после сами се навикнуваат. И она што е битно, секој ден во исто време да има одредена активност, за да знаат што следи после тоа, бебињата го сакаат тоа, им влева чувство на сигурност. На пример, бањање пред спиење, се знае што следи после, пригушено светло, тивка музика/пеење и заспивање со доење/млеко. Со поголемиот ми беше потешко, оти ем прво дете, ем грчеви имаше, за второто веќе немав проблеми.