Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Да, пожелно е.

На Pelargonium, Kitten, elcezelce и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Moeto u sred spienje od nigde nikade znaese da pocne da vristi mnogu, duri zalno onaka. So krstena vodicka go mackav, nemase nekoj efekt iskreno. Ne znam.

3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @babyusa каква бајачка, какви бакрачи, па уште и крстено/некрстено :^) Па новороденче е, тек го осознава постоењето и сфаќа дека не е веќе во утробата, во удобната средина во која 9 месеци растело. Нормално дека ќе плаче. Најверојатно и грчеви има, мало е многу и цревата не му се разработени, така да наместо бајачки и глупости, однеси си го бебето на педијатар. Таму ќе ти кажат дали се работи за грчеви, капки какви да даваш, пробиотик и слично. Гушкај го, пеј му, галете се, контакт кожа на кожа и трпение. За некој месец се’ ќе биде подобро ;)

На PaLaVa, FreeMind, Pelargonium и 11 други им се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Нормално е. Сите бебиња се штрекаат. Тоа им е еден од рефлексите.
    Нема потреба од бајачки.
    Пиши на google - moro reflex.

На Sandrin4 и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.215
    Допаѓања:
    124.931
    Сосем нормално.

6. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    @babyusa секое бебе различно реагира кога ќе се родит. Лека по лека ќе се научиш кои му се потребите и секој плач ќе му го совладаш за шо му е... Треба трпение и љубов да му посветиш. Ако си верник нема да мислиш на глупости.

До сеа сите требаше и кј оџи на пеење да ојме, а не на бајачки...
    Веевам дека ти е тешко и страв, опушти се и уживај во мајчинството. Знам дека ти е нешто ново и дека животот се менвит. Ама бајачка не ти гледа дете, ти си таа шо треба да му се посветиш максимално.

На minneymouse82, mimiiiii, DuchessAnn и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.944
    Допаѓања:
    203.235
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
    А мор доста. Ќе те сфатит некој озбилно :lol:

На baby 5, duffi, TeddyGrey и 6 други им се допаѓа ова.
  8. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    majki dali hrana moze da se smene na svoja raka,na dr bevme mi vikaat da prodolzam so istata a devojceto posle sekoe jadenje mi place bez prestan go boli meseto i ne e kakano dva dena.apatmil i davam sakam da probam so druga hrana.eden 40 dena ke pravat vo sabota i sinoka prv pat mi poveatija premnogu vo mlaz

9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Devojceto ti e gladno cim place posle mleko. Probaj novalac

10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @lavica82 најдобро на своја рака не, совет од друг педијатар побарај. Можеби грчеви има, сега ги фаќаат во полн ек на таа возраст. А можно е и за рефлукс да се работи, во тој случај има посебно антирефлукс млеко. Прочитај во темата Адаптирано млеко повеќе за тоа.
    Колку мл млеко даваш? Даваш капки против грчеви и пробиотик? Ако не, не е на одмет да пробаш, штета нема од тоа.

11. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    im davav 90ml moze mnogu im e denes na devojecto dadov 60 i poveke na majcino ke probam da ja ostavam.grcevi ima davam colief i infacalm,davam i probiotik biogaja i od nisto ne gledam podobruvanje

moze da mi e prejadeno ne mi e gladno

Последна измена од модератор: 7 декември 2018
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @lavica82 јас мислам дека грчевите се проблемот, не млекото. Исто, 90 мл мислам е многу, особено ако и цица плус. Само и се оптеретува стомачето со повеќе млеко, и во комбинација со грчевите е полошо. Ставај топли пеленки на мешето, или термофорче, и нека ти лежи со стомачето на гради, да се топли. Ќе пројде :hug:

13. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    namaliv so hranata denes,drugo se pravam ama grcevite ne ja popustaat, ne znam dali e normalno da placi non stop od grcevi.ima denovi koga se placi celo vreme.

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Нормално е @lavica82 , дење ноќе плачат. Исто можеш три-четири зрнца ким да ги провриеш во вода (чај да направиш) и да и дадеш да пие од водичката (без зрнцата, нормално :D). Кимот е одличен за грчеви, а убаво е и ти да пиеш, или чај за доилки со ким. И внимавај со твојата исхрана, не јади грав, зелка, боранија, грашак, се што ствара грчеви и гасови. Повеќе супи бистри, течности многу и полесна храна богата со протеини. Ќе пројде мајка, период е, до кај 3 месеци траат. После ќе стане ново дете :)

На minneymouse82, TeddyGrey и lavica82 им се допаѓа ова.
  15. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    Какви капки омега давате?

16. Zebricka

Zebricka Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    32
    Majki se potime dosta cesto, mozebi od toa sto ne sme svesni kako da se obleceme na ova vreme, no imam citano deka moze da e nedostatok na D vitamin. Ako ste se soocile so takvo nesto da pisete kako bi mozelo da se utvrdi ako e nedostatok.

17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Ако се поти на главчето пример додека спие може да е индикатор на недостаток, кога цица е нормално да се поти.
    Ама за тоа ќе прашаш педијатар/ортопед.

На Zebricka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    Ajde da go kazam moeto vcerasno nokno iskustvo za mene prvo Dali bea grcevi dali skok Dali .....
    Den kako den so sekijdnevni isti rutini. Stani dva pati dremna cicavme dojde bato od gradinka e tuka vo 16 casot ni falese dremka, ja srediv za spienje pizami se protokol cicavme 40 min zaspa.... Se razbudi po eden saat cicna i ja legnav za nepolni 5 miniti gledam kenka se vrti ja zemav vo taka leleee dete vristenje da ne saka ni cicka, ni lezacka polozba samo vristi i vo raka da ja dumkas taka sme pominale luge do 3 sabajle so sto I sekoe spustanje na krevet taa morase da bide pripiena za kozata t.e. do moeto telo ako ne vristi place ama mislis ja kole nekoj. Inaku vcera pravevme 4 meseci tocno a i jas prv pat vnesov riba pa da ne i napravi nesto ribata ili se ovie 4 meseci nesto. Ete jas so sinko vakvo nesto sum nemala nitu znam sto e grc..... Sovet i sto da se pravi vo vakvi situacii

На Zebricka и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Скроз истово го доживувам 2 дена. А мирно бебе е. Во сон се распиштува кров се крева.
    Исто 4 месеци имаме полни.

На Asja, karak и Zebricka им се допаѓа ова.
  20. Zebricka

Zebricka Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    32
    Za nas bese eden od najteskite periodi,i so spienje i so jadenje mislam skok vo razvoj e.ke se sredi, samo trpenie
    Procitajte za 4 months sleep regression

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.