Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Zebricka

Zebricka Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    32
    Sto e problemot so bradavicite? Dokolku se razranuvaat i bolat zemi krema na Medela-Purelan 100
    Mnogu pomaga

На saramila09 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Не повлечени се не дека немам но мали се не фаќа бебе тоа е проблемот се мачам со силикони веќе 3 недели.

3. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Zolva mi imase epten vovleceni bradavici, duri vo Sistina i rekoa deka nema da uspee da go doi. Ona se odmolzuvase nonstop so elektricna pumpa na Medela, i uspea da gi izvlece eve sea go doi. Taka da ako imas mleko zemi ku0o si takva pumpa pa barem izmolzenoto ke mu go davas namesto AD.

4. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    @saramila09 јас го доев месец ипол со силиконски брадавици големина с, да не не и одговара големината

5. Maryaaa

Maryaaa Активен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    11
    Здраво мајки , бебушка никако не сака да пие од шишенце ,не можам да излезам од дома повеќе од саат и пол. 4 месеци е, првите два месеца пиеше без проблем сега не знам што да правам. Сменив неколку шишенца и ништо... цуцла лажливка никако не сака...

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Какви силиконски користиш? На Медела се најдобри, најмеки и најдобро лепат за градата. Пред да го ставиш бебе треба да ги држиш со двата прста додека да повлече, откако ќе створи вакум можеш да пуштиш. Така е на почеток, пушти - фати, мести по 100 пати, бебе се нервира, ти се нервираш....
    Моите брадавици беа скроз вовлечени, како девојка кога бев на ехо за гради докторот специјалист ми рече ти нема да можеш да доиш во иднина, кога се породив во болница истото ми го рекоа, најверојатно нема да можеш да доиш. Ама Медела брадавиците ме спасија, 3 месеци цицаше со нив, потоа кога стана посилен продолжи без нив и ми ги извлече па си цицаше скоро до 2 години. :)

На BoaVista, Milaаа991 и saramila09 им се допаѓа ова.
  7. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    На медела ги користам јас ги местам убаво ама кога ќе протече млеко тогаш се местат дај боже уште некој месец и да не ми притребаат веќе смачено мие од нив.

Тука пишува 16 мм такви ми рекоа во болница да купам и такви си земав несакам да ја дојам веќе со силикони ама неможам немам брадавици дај боже да порасне и сама да влече ми се смачи таа се нервира а и јас.:(

Последна измена: 14 декември 2018
    На Lolipop23, minneymouse82 и Lavica2016 им се допаѓа ова.
  8. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Имам пумпа иста се одмолзував ама сега не се мачам да ја дојам по цел ден ноќе и давам ад неможам да се мачам со неа и ноќе ама ќе пробам пак да се одмолзам ваљда ќе ми помогне и мене.

9. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Мене ми рекоа прво да капнеш неколку капки млеко во силиконските и после да ги залепам и да цица бебе.

На BoaVista му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас ги користам на НУК. Такви ми дадоа во болница за проба и на нив се навикна бебе и еве 5 недели така тераме. Мене ме нервира што мн млеко се растура и се лом се правиме и двете ама една пеленка или лигавче и рајат сме. Инаку за вакум мене ни помага веднаш да ја извадам од стелиризатор додека е топла и росна од пареата. Секакк дека на почеток ја држам со два прсти па понекогаш пуштам кога гледам дека бебе си створила убав ваком ама од навика најчесто си ја држам. Мене ме нервира што на секое треба да ги мијам и стерилизирам или во најмала рака попарувам со врела вода. И јас пробувам да ја одучам ама некакако не сака. Кога е гладна се обидува и потргува малце и потоа пишти какп да ја колат се додека не ја ставам. Се надевам во иднина ќе успееме и без неа. На почеток и јас додавав АД ама сега ич не му се пули псвен кога не сум јас дома а е мн гладна па си го пие без мака и тоа. Еве дури и чајче сега ми одбива и плука се само на града сака да пие. Јас дури и ел пумпа купив за да се доизмолзуван и давам ама со неа макс 30 мл успевам да измолзам и ја баталив. Биди упорна и ќе се навикнете со силикпнските дур е мала и не се научи без. Барем јас се тешам дека кога ќе пркнат ќе се научат без. Ми се здосади да приклулуван стерилизатор само за нив и за 1 цуцла лажалка и лајче силиконско.|(

На saramila09 и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  11. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Малку повеќе сум загрижена утрово, а не знам дали детализирам премногу. Малата малку отежнато дише, се грчи, но не плаче, така во сон, не стана ниту за јадење, ја разбудивме после пет часа... некој некое слично искуство? Педијатарот ми отвора во 12, до тогаш паника

Инаку 18 дена сме стари

12. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Да не и е затнато носето од што се чисти сеуште. Многу спиеше и.моево ако не ја разбудев првиот месец. Буди ја обавезно нуди да цица. Не се секирај.
    Можеш да ја легнеш на меше на нозе кај тебе и многу полека најнежно да ја тапкаш по грбчето.
    Туку полни ли пеленки?
    Нуди почесто на почеток да цица,може дополнително ако е сув воздухОт дома отежнато да дише.
    Пиши како сте поминалр на доктор. Гушки :*

На Ljubica87 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И мојава отежнато дише понекогаш и и капам синимарин солен раствор. Ја слушаше докторката градите и се чисти од носето било. Инаку за спиењето на почеток од жолтицата мн спијат. Будија обавезно на 3 часа па и порано. Знам дека тешко оди будењето ама штипкај ја и гадицкај ја помага многу. Мојава уште некогаш се успива така.

На Ljubica87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Често се случува доените деца да не сакаат ни шише ни цуцла така што тука неможеш ништо да промениш :D Ќе си ја носиш секаде со себе или ќе темпираш доење со обавување обврски :)

На Coco31, Maryaaa, minneymouse82 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Фала ви девојки на советите. Поврати па испаничив уште толку, па заминавме на приватен педијатар. Затнато носе, вцрвенато грло, ја наслуша, добра е со дишењето, само некоја инфекција имало, крвна слика ѝ направи, моноцити покачени, срга еден куп работи за дома ни дадоа. Антибиотик анпицилин сируп, аква марис за носето, нистатин капки за во уста, еспумисан и пробаланс за грчеви (иако сѐ уште нема)... се стабилизираме полека. Инаку да, полни пелени тоа си е ок... фала ви. Гушки :hug::hug::hug:

На Independiente и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  16. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    И мојава така пишти како да ја колатат (facepalm) ќе морам секој 30 минути или помалку сама да ја земам на града иначе ако огладне е тогаш бегај од неа :rofl: со силиконите дај боже уште некој месец и во канта ќе ги фрлам ми се смачи од нив :devil: јас и давам и ад само ноќе максимум по 3 до 4 пати дење ја дојам само ако не вриште е тогаш и давам..

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Иначе денес бевме на контрола дунде качила 300 грама за 1дна недела бевме 3100г сега сме 3400г плус 70г минус памперсот и маичката ја мрзеше да вади па минус одма :^) ја дојам и ад ноќе и давам

18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас со нов проблем. Едвај одучив дете од шише ама сега не можам да симнам од цице. Кога ја држи друг мирна е ама штом ја земам јас одма зинува и се врти да цица и ако не и дадам куќава во воздух ја крева. И друг да ја држи ако ми го слушне гласот одма плаче и бара. А штом ја ставам по 1 час цица па си заспива се буди пак цица. А кога е гладна не заспива туку интензивно цица додека не се засити. Ова и е повеќе за внимание или навика. Не можам ништо да сработам а утре ќе не можам ни некаде да излезам со неа се цице ќе бара.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.945
    Допаѓања:
    203.237
    Нема да биде така цело време. На почетокот се привикнува на тоа дека веќе не е во меше, па грчевите се проблем, си бара сигурност, и тоа е она што ја тера да виси на града цело време. Како што ќе расте, ќе смени.

На Lolipop23, Coco31, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Сега ми се развија дилеми. Што мислите на тема антибиотик на три неделно бебе?