Sto e problemot so bradavicite? Dokolku se razranuvaat i bolat zemi krema na Medela-Purelan 100 Mnogu pomaga
Не повлечени се не дека немам но мали се не фаќа бебе тоа е проблемот се мачам со силикони веќе 3 недели.
Zolva mi imase epten vovleceni bradavici, duri vo Sistina i rekoa deka nema da uspee da go doi. Ona se odmolzuvase nonstop so elektricna pumpa na Medela, i uspea da gi izvlece eve sea go doi. Taka da ako imas mleko zemi ku0o si takva pumpa pa barem izmolzenoto ke mu go davas namesto AD.
@saramila09 јас го доев месец ипол со силиконски брадавици големина с, да не не и одговара големината
Здраво мајки , бебушка никако не сака да пие од шишенце ,не можам да излезам од дома повеќе од саат и пол. 4 месеци е, првите два месеца пиеше без проблем сега не знам што да правам. Сменив неколку шишенца и ништо... цуцла лажливка никако не сака...
Какви силиконски користиш? На Медела се најдобри, најмеки и најдобро лепат за градата. Пред да го ставиш бебе треба да ги држиш со двата прста додека да повлече, откако ќе створи вакум можеш да пуштиш. Така е на почеток, пушти - фати, мести по 100 пати, бебе се нервира, ти се нервираш.... Моите брадавици беа скроз вовлечени, како девојка кога бев на ехо за гради докторот специјалист ми рече ти нема да можеш да доиш во иднина, кога се породив во болница истото ми го рекоа, најверојатно нема да можеш да доиш. Ама Медела брадавиците ме спасија, 3 месеци цицаше со нив, потоа кога стана посилен продолжи без нив и ми ги извлече па си цицаше скоро до 2 години.
На медела ги користам јас ги местам убаво ама кога ќе протече млеко тогаш се местат дај боже уште некој месец и да не ми притребаат веќе смачено мие од нив. Тука пишува 16 мм такви ми рекоа во болница да купам и такви си земав несакам да ја дојам веќе со силикони ама неможам немам брадавици дај боже да порасне и сама да влече ми се смачи таа се нервира а и јас.
Имам пумпа иста се одмолзував ама сега не се мачам да ја дојам по цел ден ноќе и давам ад неможам да се мачам со неа и ноќе ама ќе пробам пак да се одмолзам ваљда ќе ми помогне и мене.
Мене ми рекоа прво да капнеш неколку капки млеко во силиконските и после да ги залепам и да цица бебе.
Јас ги користам на НУК. Такви ми дадоа во болница за проба и на нив се навикна бебе и еве 5 недели така тераме. Мене ме нервира што мн млеко се растура и се лом се правиме и двете ама една пеленка или лигавче и рајат сме. Инаку за вакум мене ни помага веднаш да ја извадам од стелиризатор додека е топла и росна од пареата. Секакк дека на почеток ја држам со два прсти па понекогаш пуштам кога гледам дека бебе си створила убав ваком ама од навика најчесто си ја држам. Мене ме нервира што на секое треба да ги мијам и стерилизирам или во најмала рака попарувам со врела вода. И јас пробувам да ја одучам ама некакако не сака. Кога е гладна се обидува и потргува малце и потоа пишти какп да ја колат се додека не ја ставам. Се надевам во иднина ќе успееме и без неа. На почеток и јас додавав АД ама сега ич не му се пули псвен кога не сум јас дома а е мн гладна па си го пие без мака и тоа. Еве дури и чајче сега ми одбива и плука се само на града сака да пие. Јас дури и ел пумпа купив за да се доизмолзуван и давам ама со неа макс 30 мл успевам да измолзам и ја баталив. Биди упорна и ќе се навикнете со силикпнските дур е мала и не се научи без. Барем јас се тешам дека кога ќе пркнат ќе се научат без. Ми се здосади да приклулуван стерилизатор само за нив и за 1 цуцла лажалка и лајче силиконско.
Малку повеќе сум загрижена утрово, а не знам дали детализирам премногу. Малата малку отежнато дише, се грчи, но не плаче, така во сон, не стана ниту за јадење, ја разбудивме после пет часа... некој некое слично искуство? Педијатарот ми отвора во 12, до тогаш паника Инаку 18 дена сме стари
Да не и е затнато носето од што се чисти сеуште. Многу спиеше и.моево ако не ја разбудев првиот месец. Буди ја обавезно нуди да цица. Не се секирај. Можеш да ја легнеш на меше на нозе кај тебе и многу полека најнежно да ја тапкаш по грбчето. Туку полни ли пеленки? Нуди почесто на почеток да цица,може дополнително ако е сув воздухОт дома отежнато да дише. Пиши како сте поминалр на доктор. Гушки
И мојава отежнато дише понекогаш и и капам синимарин солен раствор. Ја слушаше докторката градите и се чисти од носето било. Инаку за спиењето на почеток од жолтицата мн спијат. Будија обавезно на 3 часа па и порано. Знам дека тешко оди будењето ама штипкај ја и гадицкај ја помага многу. Мојава уште некогаш се успива така.
Често се случува доените деца да не сакаат ни шише ни цуцла така што тука неможеш ништо да промениш Ќе си ја носиш секаде со себе или ќе темпираш доење со обавување обврски
Фала ви девојки на советите. Поврати па испаничив уште толку, па заминавме на приватен педијатар. Затнато носе, вцрвенато грло, ја наслуша, добра е со дишењето, само некоја инфекција имало, крвна слика ѝ направи, моноцити покачени, срга еден куп работи за дома ни дадоа. Антибиотик анпицилин сируп, аква марис за носето, нистатин капки за во уста, еспумисан и пробаланс за грчеви (иако сѐ уште нема)... се стабилизираме полека. Инаку да, полни пелени тоа си е ок... фала ви. Гушки
И мојава така пишти како да ја колатат ќе морам секој 30 минути или помалку сама да ја земам на града иначе ако огладне е тогаш бегај од неа со силиконите дај боже уште некој месец и во канта ќе ги фрлам ми се смачи од нив јас и давам и ад само ноќе максимум по 3 до 4 пати дење ја дојам само ако не вриште е тогаш и давам..
Иначе денес бевме на контрола дунде качила 300 грама за 1дна недела бевме 3100г сега сме 3400г плус 70г минус памперсот и маичката ја мрзеше да вади па минус одма ја дојам и ад ноќе и давам
Јас со нов проблем. Едвај одучив дете од шише ама сега не можам да симнам од цице. Кога ја држи друг мирна е ама штом ја земам јас одма зинува и се врти да цица и ако не и дадам куќава во воздух ја крева. И друг да ја држи ако ми го слушне гласот одма плаче и бара. А штом ја ставам по 1 час цица па си заспива се буди пак цица. А кога е гладна не заспива туку интензивно цица додека не се засити. Ова и е повеќе за внимание или навика. Не можам ништо да сработам а утре ќе не можам ни некаде да излезам со неа се цице ќе бара.
Нема да биде така цело време. На почетокот се привикнува на тоа дека веќе не е во меше, па грчевите се проблем, си бара сигурност, и тоа е она што ја тера да виси на града цело време. Како што ќе расте, ќе смени.