Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Ако има потреба -да. незимање антибиотик а има потреба може да створи сериозен проблем.

На fana и Ljubica87 им се допаѓа ова.
  2. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Мамички, денес бевме на педијатар, прв пат, после една недела од кога се родивме. Толку многу се изнервирав, др ме извади од такт. Мн беше арогантна, се налути кога и кажав дека користам прашоче за папчето, и ништо не ми кажа околу бебе. Извештајот колку што можам да го прочитам (не сум медицинско лице) ок е. Е сега сакав да прашам за тежината. Од кога сме излезени до сега 130 грама има плус, ок е тоа или не!?

3. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Колку недели има?мојата првата недела 200г качи. Сега сме 3та недела и качи 300г

4. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Прва недела му е :?:

На saramila09 и mariz им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.909
    Допаѓања:
    77.447
    До 14ти ден од раѓање треба мин да ја има вратено родилната. Првата недела најмалку ставаат дека сеуште и спуштаат, зависи и колку дена сте биле во болница. Колку точно има бебето?

6. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Денес 8 ден. Неделава се боревме со жолтица, спиеше многу, сеуште немаме земено ред со цицање на 2 саати. Не знам дали тоа има влијание :worried:

7. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Добро е, битно не спушта.
    Смени педијатар :)

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Морам!! Ми се напна ептен, вика еве ти пишува на картончето што се користи, читај!!! И тоа со висок тон, човече :@:@

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Дали ако бебето почне само да си станува треба да се дозволи да стои на нозе?

10. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Ние на неполни 40 дена завршивме на Зинат. Ако мора, мора, тоа е.

На LiliBoz и Ljubica87 им се допаѓа ова.
  11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.745
    Допаѓања:
    24.415
    Ај здраво, да ви се приклучам во темава и јас :)

Бебо е 5 дена, уште сме во болница заради покачено црп и жолтица. Утре докторката ќе ни каже кога ќе не пуштат.

Денеска е подобар со цицањето, влечеше од двете гради. Мачно ми е оти цело време спие, ради жолтицата ваљда е така успиен?

Да ве прашам, откако ќе не пуштат, кога се оди прв пат на педијатар?
    Дали да го мачкам со Јекодерм дома на секое капење? Дали да го мачкам со Павловичева на секое менување памперс?

Какво вештачко млеко користите за дохрана, да купам? Само навечер му се дава од тоа, во шише нели?

Имам рачна пумпа на Медела, денес ја искористив за да се одмолзам па со шприц после му го дадоа тоа млеко нему.

Многу се плашам кога ќе не пуштат дома дали ќе е најаден доволно, како ќе знам дали му е доста бидејќи ми се успива на града нон стоп? Го кубам над уво, го штипкам и тешко ми оди будењето. Колку одмолзено млеко е доволно за еден оброк? А колку вештачко?

Извинете за многуте прашања ама ништо не знам, и се плашам дали ќе знам да се снајдам со се.

На danichap, minneymouse82, Sandrin4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.909
    Допаѓања:
    77.447
    Ехе супер сте, знаат да намалуваат и до 3,4ти ден од раѓање, значи како за 3,4 дена да ставило 100гр. 25-40гр мин дневно треба да качува понатака. Мојава се минимум 25гр качуваше 600-700 месечно, и тоа со ад плус.. :) Битно да качува и да не стагнира или намалува.

Синчето 4ти од испис беше 4300,4400 роден. А малава 3800 родена, 3630 испис на 6ти ден, значи првата недела си намалуваат. Битно ти е сега понатака како ке качува.

На minneymouse82, Lolipop23 и Корнелија им се допаѓа ова.
  13. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Нека е живо и здраво и к'сметлија.
    Од жолтицата спијат многу, ама убаво е што повеќе на града, побрзо ќе му поминит.
    Ако си цицат немат потреба од дохрана, ќе си пиеш чај за доилки и мн течности.
    Знам дека тешко ќе ти е, ама пробај да останиш позитивна и потисни го стравот. Мајчинскиот инстикт ќе ти работит 100 на саат ич да не се секираш. Нормално е да заспива на града. Плус мало му е желудничето.
    Лека по лека ќе си го научиш како и што требит.

На Kitten, minneymouse82, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Те читав, брзо ти надојде млеко и верувам нема да имате проблеми, така што немој да земаш АД за да не паднеш во искушение да дадеш. Ако пак веќе решиш, давај обавезно со шприц, со шише не, после ќе стане нервозен кога ќе треба да влече од града.
    За жолтицата најмногу помага доењето, ќе ти спие, ќе биде мрзеливо, ама ќе го будиш, мора да цица за да се исчисти.
    За мачкањето што прашуваш, немој да мачкаш јекодерм, нема потреба, многу е мрсен, ги затвора порите и кожата не може да дише. За почеток не го мачкај ништо по телото, после ако приметиш многу сува кожа или егземи можеш да мачкаш. Инаку, колку помалку хемија толку подобро. И павловичева немој на секое менување на памперс. 2 пати дневно најмногу, понатака ќе намалиш. За кога ќе има црвенило ќе ти треба крема со цинк оксид.
    На педијатар обично одат после првата недела од испуштање. Ама ќе се осигураш да одиш во термин кога ќе нема многу гужва, зашто е сезона на вируси и не е добро да чекате во полна чекална.
    Синко се роди на 21 декември и на прва контрола го однесов дури откако наполни 1 месец, бидејќи не ми се носеше по ординации од тие причини.

На duffi, danichap, Sandrin4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Здраво
    Прво честитки!!!

Ние отидовме првпат на педијатар после 40 дена. За да измериме килажа.

Само со бебешко шампонче бањав. Мачкам павл после секој памперс. Незнам за поинаку :?:

Ако ти речат од болница ко ќе те пуштат дека нема потреба од дохрана..тогаш само со мајчино. И моето бебе многу тешко цицаше на почетокот и само спиеше и го кубев и го штипев ама џабе. Само спиеше и забораваше да трга. Ама цело време го нудев :) за да се осигурам дека нема да огладни хаха..
    Инаку пред самото пуштање од болница добив 40мл подој се пред тоа беше 10мл..15 мл.. ама после 1 недела градите пукаа па морав да носам влошки за гради :lol:

Знај дека само ќе ти спие и ќе се мачиш да го разбудиш ама залудно... е после нема да можиш да го заспијаш. Баш ко јас вечерва..до сега се моткав! :)

А еднаш на килажа во 3 месец мислам крена само 500 или 400г. И докторот одма ми рече дохрана..ама не го послушав благодарение на мајките од форумов. Со само давање вештачко ќе се намалува твоето млеко. Затоа нуди цицање на секое плачење :)

:hug:

На Lolipop23, Sandrin4 и happygirl им се допаѓа ова.
  16. minneymouse82

minneymouse82 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    @happygirl
    Честитки!
    Ако можеш да набавиш од Грција/Бугарија (незнам дали има во МК) земи си sudocrem.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    564
    Има кај нас судокрем. Јас до денес мачкав паволичева, но педијатарот ми ја предложи судокрем. Ја земав од Зегин 125гр кутивче, не знам колку пари беше

На happygirl и minneymouse82 им се допаѓа ова.
  18. minneymouse82

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Незнаев дека има во МК. Одлична е!
    Јас купувам 400г за околу 800 денари.

На Ljubica87 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Што мислите за овие смоки? Ги давате? Пишува на нив дека се 100%пченка. И од која возраст може?

Прикачени фајлови:

20. minneymouse82

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.549
    Не ја гледам сликата?