Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.410
    Да. Се лигават, гугаат, ќе почне уште малце и на глас да се смее.
    Најнормално.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Моето почна на полни 3 месеци да се лигави, а првите заби излегоа на 7 полни месеци..а почна да гуга на 5 месеци. Сега веќе има 9 полни мееци и уште се лигави а заби нови нема. Ама многу се труди нешто да ни прави муабет :rofl:
    И покрај баба мама (почна на 6 месеци и нешто) денес почна татко и да го вика тата тата тата
    А мене не ми се обраќа мама :punch::swear:

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Мамички да ве прашам на малиот приметив ноктите на нозете на палците му се влезени во месото и му загноиле. На прва контрола некни го прашав докторот, ми вика не било страшно, да ставам само алкохол 70%, ке поминело. Некоја со вакво искуство?

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.762
    Допаѓања:
    24.511
    И таман го пофалив вчера за цицањето, толку беше од радоста :)
    Од синоќа маки мачиме да фати пак на десната града и неуспешно. Ме фрустрира тоа што не знам да го наместам, и морав да се измолзам,преполна ми беше градата. Сабајлево му го дадов тоа млеко и сега се чувствувам уште помизерно. Потклекнав и му дадов шишето, а тој дека гладен од цела вечер и нервозен, си го испи. Јас сум на последните атоми сила, мислам дека ќе се срушам врз него додека го држам. Ниту ми се јаде, ниту ми се пие нешто. Само се жалам и сама на себе си скиснав. Може и овде не требаше да пишам, ама ќе полудам од недостаток на сон а најмногу од грижи зошто ли не сака да цица од десната града, тоа ме уништува. Извинете за негативноста.

Сабајлево го вакцинираа инаку, па се надевам се ќе биде ок.

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Многу деца не сакаат да цицаат од едната града. И моево левата повеќе ја преферираше бидејќи на десната ми е помала брадавицата, за да после годинка сркоз се одбие од десната града. Ништо страшно, успешно може да се дои и само со една града.
    А зошто имаш проблем со местењето? Го ставаш ли на перниче? Без перниче е многу тешко, тоа дури откако ќе потпорасне, а најлесно ми беше лежејќи, ама тоа после 3ти месец бидејќи до тогаш доев со силиконски и ми беше неизводливо.

На minneymouse82 и happygirl им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.762
    Допаѓања:
    24.511
    Ги пробувам сите овие, освен Крос кредл холд, и вреска, плаче, едвај со судни маки ако ја фати брадавицата, еднаш на 100пати. И после се тегне и ја пушта и пак од почеток. Не знам зошто не можам да го наместам, едноставно не ми е згодна таа страна некако, не ми е на рака. А се трудам навистина, и многу ми е тешко што млеко ми тече од градата, тој плаче а не можеме да се погодиме и двајцата. Левата брадавица ми е поиспакната оти почесто ја цица веројатно, па таму без проблем ми фаќа.

7. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    751
    Допаѓања:
    1.047
    Мајки литл хелп. Цуцето ми е 4 месеци. Е сеа од кога се роди стандард е вака-ужива додека се бања а кога ја облекувам плаче вриска многу. Е сеа не знам сите ли бебуши се така или само мојто сњ нервира.

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.553
    Допаѓања:
    289.270
    Исто беше и кај нас. После некое време целосно се одби од едната града и си продолжив успешно да дојам со другата града.
    @joy1 беше исто колку што се сеќавам. Така да кај многу деца се случува да имаат омилена града, не се тревожи. Даваш се од себе, тоа е најважно.

Кај сите може не, ама кај многу е така.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.762
    Допаѓања:
    24.511
    Јас се плашам само да не не му стига млекото од само една града, ако дојде до тоа? Дали ќе произведувам доволно само со левата?

Додека сум тука да прашам, како се користи правилно термофор за бебето? Имаме еден со паричка внатре, го вриев 10 мин и од кристална состојба премина во течна. Ја стискам паричката внатре ама не кристализира. Можеби не е во ред?
    На мешето му се става топол, во кристализирана (стврдната) состојба нели? Или додека е течна?

10. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    289
    Јас откако ќе го извријам дур е топол му го ставам на меше (дур е течен). После кога ќе се олади (доколку имам потреба) ја стискам паричката, се стврднува и затоплува и тогаш го користам. Најдобро да ти е при рака вака кога е течен за да можеш веднаш да го активираш кога ќе имаш потреба.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Јас пак само на таа позиција најлесно го местам да цица, на Крос кредл холд, како и да е. Инаку си купив од Лотус од струмица перница за доење (не е од оние потковица перниците) и за оваа позиција е многу добра, башка ептен е згодна, не се подгрбавуваш, а бебето си има супер позиција за лежење додека цица

12. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Денес дојде патронажната, ми кажа уште имаме жолтица ;( Аман, 20 ден ни е денес, цицаме редовно, сонцево чат-пат го користиме за сончање. Мочкаме, какаме редовно. Претходната недела, педијатарот ништо не ни кажа за жолтицата, не е многу, јас не ни го заприметувам. Си ја вратил родилната килажа, плус 250 грамови имаше ставено. Неделава не сме биле, сакам во петок да го носам. Да видам како напреднал.

Колку време трае, знам индивидуално е, ама ете од прилика!? Што друго да направам освен цицање, сончање!?

13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Баткото на @emkaemka цица од една града и толкаво маже е :) Без нервози :)

На emkaemka, Lolipop23, Sandrin4 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    7.054
    @Корнелија нас ни траеше шест недели жолтицата. Дека само го доев ни кажа педијатарот затоа подолго трае

На joan и Корнелија им се допаѓа ова.
  15. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.222
    Допаѓања:
    124.966
    @happygirl прво убаво да се олади па потоа" крши "ја паричката.

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Отприлика еден месец. Со двете деца поминавме појака жолтица, и освен цицање и сончање друго ништо не сме применувале. Од болница ме советуваа дека можам еднаш дневно еден шприц глукоза да давам.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jana2770

Jana2770 Активен член

Се зачлени на:
    10 април 2018
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    35
    Нас исто патронажната сестра ни рече дека имамр и јас се уплашив, па после траеше 40 и нешто дена. Паметам бев исто загрижена. Ама ништо не е ќе помини. Може само повеќе да спие. Доволно е цицање и на прозор на светлина.

18. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Мајки утре треба да одиме на 6 месечна контрола во Ремедика, ама сеа мајка ми ме замисли ми вика при морбили и варичела во полн ек ти ќе мкнеш дете по лекари.|( Еве не знам што да правам, ги носите ли бебенцата по контроли сега овој период.:wasntme:

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.460
    Допаѓања:
    184.329
    Јас ја носам во ремедика. Не гледам фрка, кога беше здрава, пелена преку транспортер и после и така чекаме кај здравите деца.

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.950
    ако е здраво зашто мора да го носиш? кај нив лошо е поделен делот за здрави и болни деца. систина е сосема друго. немаат допирна точка. јас не би носела.

На Lolipop23 и mimiiiii им се допаѓа ова.