Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.765
    Допаѓања:
    24.520
    Се извинувам за сликата, заборавив за спојлерот. Само да напоменам бебо е 18дена, да не е многу мал за Канестен?

И во меѓувреме додека пак го намачкам утре, со што да го бришам кога ќе му менувам пелена? Или да го одмивам?

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.765
    Допаѓања:
    24.520
    А што се случи со млекото од другата града? И кај тебе исто не фаќаше од двете да цица?

3. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    752
    Допаѓања:
    1.050
    Не се секирај нормално е. Кај мене малата имаше до 3.5 месеци ама јас ја однесив на крвна слика за да го проверам билорубинот и излезе низок и имала лактациска жолтица. Тоа њ некој протеин што сум го имала во млекото и ми рекоа повеќе да цица и дане се секираме

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.203
    Допаѓања:
    329.866
    Не фаќаше воопшто од левата града.А млеко имав премногу.Она од десната цицаше а од левата шприцаше (facepalm).Хаос бев првите недели.Па почнав од левата со пумпа да вадам и преку шише и го давав.Ако не вадев,имав болки мн .

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    На моите нервози им нема крај. Малава моја многу малку јаде. Цица околу 5 минути и дали ја фаќаат грчеви и почнува да се нервира и да плачи па на сила ја терам уште малце да поцица. Пред една недела ја носев на мерење ама се немашо какано 2-3 и беше 4700 па по 4-5 пак и пак беше толку ама пресно какана претходниот ден. Докторката рече дека е таман и нареден пат пак да ја носам пресно какана за да имаме реален увид колку напреднала. Ама мене се ми се уврти дека слабо напредува па и дохрана и давам ама и од неа слабо цица. Од толку малку што јаде и млекото ептен ми се намали па вчера се стимулирав со ел пумпа и пијам мн чај од доилки па малку ми се поврати. Не знам веќе што да правам. Со пиштење сме по цел ден. Ја носев пред два дена кај матичната и уште будала ме направи. Дете си било право здраво како сум сакала јас ќе си плачела. Срцево ми се искорна.

6. Охрид88

Охрид88 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2018
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    248
    Со камилица

7. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Не е секое плачење знак дека е гладно. Бебе си бара близина, гушкање, да не си нервозна пошо и она ќе биде нервозно. Можеби се грчеви, може е скок.
    Нишкај го, пеј му, мн зборви му шо и да е.
    Чим ти вика доктор дека е во ред немат нотреба од паники и АД.

8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    И мојава немаше еден месец кога мачкавме по препорака на докторката. За да не го расонуваш преку ноќ а мораш да го пресоблечеш (ако не е какан подобро не менувај) натопи памукче или туфер со вода и пребриши.

9. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Би ти препорачала да исфрлиш влажните иако мислам дека они не се проблем.Едноставно, некогаш се појавуваат.Јас користам камилица со памук за бришење газе и ако се појават брунчиња ставам судокрем кој многу помага.Од горе секако убав слој павловичева оригинал.Ќе се среди само почесто менувај пелена додека помине.

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.765
    Допаѓања:
    24.520
    Јас пак го фрлам млекото што го одмолзувам од десната града, бидејќи ми е страв да му давам од шише, да не го навикнам па да се одбие од цицањето скроз.
    Инаку иста сум, тој цица од левата, јас течам и утоп се правам од десната града.

11. PinkGirl*

PinkGirl* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    655
    И ние бевме исти случај.Максимум по 5мин
    цицање,јас пак ставај тој вришти не сака,но никако не посегнав по ад.Од страв дека не напредува го однесов на мерење,таму се изненадив...1.450гр имаше каченп за еден месец.Од каде знаеш дека млекото ти е намалено?пиј си чаеви и многу течности и се ќе биде во ред.Бебе си плаче може има грчеви не мора да значи дека е гладно.Носи го на мерење така ќе знаеш најубаво дали јаде или не.Зошто даваш ад ако имаш млеко?

На Independiente, Lolipop23 и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.203
    Допаѓања:
    329.866
    Индивидуално е тоа веќе.Мојата не се одби.Ама па она беше и страшно лакома.Ем висеше нонстоп на града ем и тоа од шише го допиваше (facepalm)

13. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.561
    Душа не го фрлај млекцето немора да значи дека ќе се одбие од цицање нуди ја градата почесто јас мака мачев додека ја фати левата града ама успеав. На крај краева во аптека побарај шишенце што тече капка по капка не ми текнува на која фирма беше исто е како да цица од града мора да се потруди за да влече од шишето и ќе бидеш сигурна дека нема да се одбие. Најчесто викаат дека од шише поише тече затоа се одбивале ете пробај со таква опција. Али сепак труди се ќе потпорасне ќе фати града уживај.

14. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Се сресуваат ли вашите деца додека спијат? Абе 20 дена, како мислиш кој знае што доживеало, се стресува, рипа дири и на допир. Додека да заспие цврсто, после нема мака.

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738

Рефлекс е тоа, не е од стрес. Кај сите бебиња се случува.

На BoaVista и Корнелија им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.554
    Допаѓања:
    289.305
    Нормално е, и кај моите беше така.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Како го давате епсумисанот и по колку капки? На него пишува во шишето со млеко но јас ја дојам. Може ли со лажичка или мора во млеко да се раствора? Последна надеж ми е дека ќе помогне нешто. Кутро бебе по цел ден е цицни пет пати и 1 час виткај се од болки.:(

18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    Јас во шише малце се одмолзувам и ставам од капките,иначе со лажиче ми ги враќа.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.765
    Допаѓања:
    24.520
    Јас му давам Инфакалм, два пати на ден по 10 капки измешани со измолзено млеко една лажица. Ги давам со пипета, така ме советуваше докторката.

20. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Јас со лајче давав пред подој по 25 капки