За бебиња се д-р Беким Татеши и ученикот му д-р Игор Исјановски на Очна клиника. Ние таму го носевме на контроли за ретинопатија. Има термини и за обични прегледи.
@Chanell* бебенцата ни се само неколку дена разлика и уживам кога те читам. Сакам да те прашам како почна со воведувањето на дохрана. Еден вкус неколку дена или секој ден нов вкус? Патронажната ми остави малку информации.. па да си прашам како треба
Kolku meseci imate,normalno li e vakvoto povrakanje niz nose,jas se plasam pa te molam ako znaes pisi mi
Зависи колку често повраќа. Моето е сега 5 месеци, ама од раѓање така повраќаше преку уста и нос во млазеви. Бидејќи е на ад млеко, пие посебно за таа намена. Млекото е густо, па затоа останува само на бљуцкање.
Мислам дека е нормално. Мојава 2 пати има така повратено. Еднаш на почетокот кога и давав дохрана и и ја сменив од хип на хумана и еднаш кога се прецица мајчино млеко во иждригнувањето поврати и така малце и низ нос и излезе.
Dali davate d3+k na bebe sto e samo na ad.ortopedot mi rece deka stom e samo na ad ne trebalo d3 so k,a pak od sistina vikaat nema vrska.vie kakvi davate na bebe od dva meseca sto e samo na ad
Само на ад е, и без К. И ортопед, и педијатар истото ни го кажаа. Па не знам баш дали нема врска. Да е комбинирано ќе разберам, ама само на ад е.
Добро шо е работава со моево дете!? Ако не спие, плаче цело време. Кратко можеш да го залажеш да не плаче. Цица кога ќе посака, не е гладен. Пелени редовно му менувам. За грчеви му ставам топло на мешето. Златно дете си беше, што му стана не знам. Преку ден спие само во раце, навечер цуцла сум. И вашите ли вака на 1 месец беа? Исто сакав да прашам за капките, јас давам дамо д3+к, на доење сме, треба ли и омега да давам?
Рано ви е за омега. Ако редовно цица, полни пелени и убаво напредува, не плаче од глад. Си бара близина, сигурност, грчевите не се така лесни. Со топло не претерувај, кога има јаки грчеви ставај, ама да не е многу топло. Ќе поминат и плачкиве.
Kako jas da sum pisuvala,kaj mene ednoto bliznace e skros isto,samo koga e zaspana ne place,jas go prepisyvam toa na grcevite ima mnogu i plus gasovi.dezurame po celq nok,koga e razbudena isto kratko vreme e mirna,dodeka drugoto bliznace e sosem drugo dete znae da si lezi sam i eden saat no,on ima mnogu pomalku grcevi
Исто и мојава до 1 месец беше златна ама почнаа грчевите и истото не снајде само што мојава намали и со цицање па со триста финти ја ранам. Сега и го најдов спасот. Штом заплачи цуцла лажливка и давам и се смирува. Така и навечер заспива. До кога ќе ми пали ова не знам ама рајат сум неколку дена. Сега дури и сама со рачињата пред спиење ако не и ја дадам си ја бара. Со рачињата ми покажува кон уста и ако не и ја дадам плачи. Исто за заспивање и створив рутина. Ја носам во спална на креветче и ја пуштам музиката од играчката, пуштам придушено светло, и ставам топло на меше и секако најважното цуцето. И да не заспие одма мирна е и спие 5/6 час некогаш без будење. А лежиме до 11 скоро на утро. Бебињата сакаат рутина. Гледај вака најди и некој ритуал кој ќе ја смирува.
Мене ниту патронажна ниту педијатар ми дадоа информации, на форумов ми се срцки мајкиве, се си научив од нив Почнав со дохрана два дена пред да наполни бебуш 5 месеци. Почнав со јаболко, па круша,морков,банана и слива. Секој вкус го давав по три дена. Прв ден 5-6лажички, вториот 10тина, третиот колку што сака бебе. После две недели т.е од вчера воведов доручек, јаде по 100тина грама кашичка наутро, а нов вкус и давам попладне накај 2часот. Од утре ќе и ги комбинирам пробаните вкусови, нов не воведувам барем уште две недели, доволно е за сега Се надевам ти помогнав
Пробав со цуцла не ја сака, ја плука. Му ја подметнав неколку пати, си ја цуцаше. Кога е буден се гади од неа. А ќе ми помогнеше кога плачи. Иначе тешко заспива, инает уште не роден, додека цврсто да заспие саат време ни треба, некогаш и повеќе. Навечер спие, се буди на 2/3 саати да цицне, и си продолжува без проблем. Сега го успав, иначе и ние на сабајле спиеме до кај 11, денес и 12 не фати
И јас мислам дека се грчеви, нема друго што да биде. И моево има гасови, и тоа е добро на некој начин, си помага сам себе. Кака по 3 или 4 пати на ден, исто и тоа е добро. Јас пијам чај од ким, не знам колку помага, ама се надевам дека брзо ќе помине овој период, си го сакам мирното дете назад
Мојава уште на болница ја научиа за цуцла ама јас будала не и ја давав. Само за спиење и за одење некаде за да чути. Деновиве почнав и преку ден и си се чудам зишто до сега бев глупа да ми плачи детево толку.
Абе ќити, срцево ми се пара кога го гледам колну се мачи, и колку нема сила, истоштен е, преку ден не спие, добро е што навечер спие. Се би дала да фати цуцка, се обидувам секој ден, и не ја сака, и не ја сака. Не збам на киј начун да ја подметнам.
Добро вечер и од мене. Има ли некој искуство со остеопатија? Уште тоа непробано ни остана што ни предложија. Ако има некој искуство нека сподели. Значи вечерва ништо не помага,бебе само вришти,плаче,скренав.