Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    Jas zemav denes eucerin losion ,na ednoto bliznace mu e suva kozata na grbceto,ramencata i nozete.inaku gi banjam so mustela a do sega mackav i jas so jekoderm,sega ke probam so eucerinot

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.490
    Ако не му се лепат окцата мислам дека е нормално .Ако е конјуктивит од капките првите неколку пати и би се исчистиле.Исто и мојата имаше гурлички после спиење и јас мислев да не конјуктивит ама кога фати во градинка разбрав што е.Толку и беа залепени што едвај и ги отварав ама од капките веќе вториот ден и беа скоро чисти очите така да мислам нормално е за бебчиња што спијат цело време.
    Јас моето со ништо не го мачкав и бањав само со вода првите 40 дена, па може и првите 3 месеци.Ова бабицата така не учеше.Ставав ама ретко мајчино млеко.Млеко за тело почнав да и ставам после година на Хип сензитив и денес на 2 ипол год го користиме. Колку помалку хемија толку подобро.Они се толку нежни и чисти што убаво мирисат и без купките и лосионите.

На gjoker4e, Milaаа991 и happygirl им се допаѓа ова.
  3. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Мајки 2 месеци сме со затнато носе му ставив капки од сол ама премногу преташе и мислим дека ми капнаа 2 капки има нешто штета или нема место за паника

4. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Нема, без грижи. Обична морска вода е.

На Smetalink му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Фала ти многу срцево ми застана премногу се стресувам :( и баш се нешто ми се дешава :(

6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Беба моја пак не може да се искака 4 дена и пак денес цел стомак и клокоти, плачи и одбива храна. Пробував да ја испровоцирам на неколку пати со топломерче ама безуспешно. Пред неколку дена за овој проблем бев на педијатрија и ја прочистија со цревце за инфузија. Ств нз како да и помогнам да се олесни. Пијам компот од сливи и сок од праски ама од ова само јас се прочистувам.

7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.490
    Ја доиш ли и колкаво е детето?Ако е само на мајчино млеко 7 дена не е проблем.Масирај го мешето во правец на часовник ставај топла пеленка , возете точоче со нозите. Претиска ги ножињата на мешето ама нежно.Поврќе влакна внесувај во исхраната,овошје .Кромидарник да јадеш помага и за тебе и за бебе.

На gjoker4e и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Бебе е старо 2 месеци. Моментално е само на мајчино а порано давав и хипп кпмбиотик. Јадам овошје но сум на мн рестриктивна исхрана од страв да не му предизвика грчеви. И кромид ми е страв да јадам. Го ставам само во манџи а свеж избегнувам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.204
    Ќе се обнови кожата, кај повеќето новороденчиња се лупи. Двете девојчиња ми беа како гуштерчиња што менуваат кожа :D
    Мачкав со различни препарати, Хипп млеко, Павловичева оригинал, Јекодерм, но сепак ќе речам период е, ќе се обнови кожата.

10. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    За едно месечно бебе, колку временски од прилика треба да трае еден подој? Знам дека е индивидуално, моево цицаше по 20 минути до половина час, сега најчесто 10 до 15 минути. Исто заприметив, од кога цица по 10 мин, не повраќа.

11. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    So kakva voda go spremate ad mlekoto

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Нормализирана е лактацијата тој период веќе, бебето има поголем цук, повеќе сила , повеќе влече и побрзо се нацицува. Ќе се нацицува и за 5 мин со тек на време.
    Ако полни пелени, весело е , немаш причина за загриженост.

@lavica82 со Јана, Хип, Бебелан, секаква имам користено. Најдолго Јана, уште ја користам.
    Прво ја превривав после 24 часа отворено шише, повеќе не. Сметам дека е голем веќе.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    @duffi до кој месец ја превриваше? Јас уште превривам вода, за една недела ќе прават 5 месеци. Баш се прашувам од кога да почнам со непревриена...

14. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    @Feodora ti kakva koristis

15. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    @lavica82 прво користев на хип, а сега бебелан. Кај да е ќе им сменам од овие што не се бебешки, ладна или роса.

16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јана не ти прави мн бигор? И јасна почеток ја користев ама во ел. Бокал мн бел талог ми оставаше. Откако ја сменив тоа повеќе не е така. Дури ни обичната вода од чешма кога ја превривам не ми прави толку бигор како Јана.

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    До кај 8ми некаде. Сега е 10ипол.
    Прави многу и тоа.
    Ама пак ја користев, и уште ја користам де. :D

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    Jas prviot mesec kupuvav beblan pa rosa,sega zemav gorska tybite od 6litri i ke ja prevrivam

19. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    1.110
    Е сеа ја ќе ти помогнам оти и јас бев со ист проблем. Кај мен3 само со сапунче се кака а 4 месеци и 1 недела е. Ама спасот го најдов во расолницата. 2 дена пиев расолница бебе се прочисти душа мамина. Овоа ти е совет доколку доиш. Таман и тибќе се освежиш од расолницата има мн витамин Ц. Среќни празници

20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.490
    Мајка не е никаде докажано дека храната предизвикува грчеви.Тоа се тие 40 дена кога имаат поизразени грчеви.Моето така имаше запек и отидов на доктор и ми рекоа од 7 до 10 дена за доено дете е нормално.Па чекав и некаде 6 -7 ден се олесни.И јас пробував со топлометар иако велат не треба ама никогаш не ми успеа со топломер да добијам резултат:)