Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Млако, да биде издржливо топло. Нормално не врело.
    Пробувам на внатрешната страна на раката , над дланката. Си попрскувам од млекото ако е издржлива топлина значи е добро.

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Треба да е околу 37 степени. Јас кога давав проверував на внатрешната страна на раката и давав кога не чувствувв дека сум капнала капка. Така знаев дека е на телесна т.
    Се надевам не е проблем што ти одговорив јас.

На pianogirl и duffi им се допаѓа ова.
  3. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    1.110
    Их таман работа фала ти

4. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    @monik55 @Vennera.aa уште еден совет од мене, старински ама и тоа палеше кај нас, во едно како торбе сосшиено од памучна крпа или тенка маица-долен веш, свеки стави трици, сошиено, го загревав тоа и и го ставав на стомачето, имав и термофор и едно др слично такво помагало но ми беа тешки некако, па ова беше најлесно а држеше топличко цела вечер и од тоа видовме арно. Некој може ќе се смее ама нас и тоа ни помогна.

На mumy, lackygirl, Vennera.aa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    26.052
    Какво е папочето кај вашите бебиња? Кај моево падна првиот ден кога го донесовме дома, ама некако многу му е испакнато, како топче. На последната контрола педијатарот спомна дека прстенот му е малку поголем, не знам што значи тоа. Рече дека не треба да се загрижуваме. Дали ќе му се повлече навнатре со тек на време?

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Дали ги будите бебињата доколку се успијат подолго за јадење. Јас на почеток ја будев на секои 2 до 3 часа кога имаше жолтица. После па еден период сама си се будеше. Па со грчевите не ни преспиваше така 10 минути ако предремуваше. На вечер престанав да ја будам уште 1 м кога наполни и си сврзува сон некогаш од 5 до 6 часа. Но евр има неколку дена и денски си спие по 4-5 часа. Вчера спиеше од 12 до 5 и уште ќе спиеше ама свеки беше на гости и ја разбуди да си играле и после беше нервозна. Денес заспа кај 2 и уште си спие. Не знам дали веќе да ја будам или да се водам по она не дирај лава док спава?

7. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Може да е кила на папок, на синко му беше испакнат а гледам и на малата се испапчува, на доктор ми рекоа пократко од што треба ја пресекле папочната врвка и да ставам монета и со повојот да притиска на папочето за побрзо да се собере, кај синко така се повлече сега си е во ред нема никаква мака. @Saraa и јас имам слушнато за тоа дека помага и дека држи повеќе топло треба да пробам, со термофорите само зовривам еден се врие додека друг топли..
    @Milaaa991 и јас будев бебе додека имаше жолтица и тоа само преку ден инаку не и не би да будам, посебно не преку ноќ зошто гладно бебе или бебе кое има мака не врзува сон од 15 минути а не па со саати

Последна измена: 8 јануари 2019
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    А зошто не пробате со термофорчињата сами што се загреваат со парчика внатре. Со таков јас и го ставам на вечер и кај 6 часот на утро кога ја преслекувам се уште цела си е затоплена.

9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Уште еден месец буди ја на 3 часа, па после ќе можеш да ја оставаш и подолго ако убаво напредува.

10. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Такви се со паричка ама не ми држи топло повеќе од еден час, па нели се загрева во вода за да се стане пак течно и само тоа работам вриј превриј

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Јас го вријам и одма на меше ставам,кога ќе се олади активирам и пак е топло и така повеќе ми трае.

На Vennera.aa и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    26.052
    А дали му ставаше широк повој него па под пелените му ставаше монета или како? Доктор ти кажа така да правиш за да се повлече? Јас само памперс му ставам на моето, на ортопед ќе одиме во февруари.
    Го боли ли него тоа ако е кила на папок?

Не знам за вас луѓе, ама јас никако не можам да се опуштам откако се породив. Цело време сум загрижена за нешто, де за доењето на почетокот, па дали е гладен, дали доволно качува на килажа, па црвенило на газето кое не му мине уште, па горелки на очињата, па грчеви да или не, сега последните два дена послабо ми цица, еве денес и само еднаш е искакан. Може се ова се глупости, ама не можам да се опуштам и само го мислам цело време... Ова ли е родителството, вака ли е цело време? :)

На TeddyGrey и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    5.438
    @happygirl iskreno taka e i uste polosho pa zabi pa tt pa vakcini pa gradinka pa kolku jadelo.... Da sme zivi i zdravi predizvikot roditel e najgolemiot predizvik zatoa sto od nas zavisi kakvo dete ke odgledame. Prashanja 100000 odgovori malku patot po koj ke go vodime vo toj moment najispraven ama veruvaj za niedna odluka nema da se kaes

На abc1234, pepapa, Dina911 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Нормално е ќе се опуштиш со тек на време ама грижата ќе си остане само во нормални количини:nod:
    Ставам памперс, една тетра и триаголник и ние сме тогаш на ортопед ама неможе штета да има од повој. Парата ја завиткав во најлонска фолија и каде што е превиткана тетрата ја местам парата значи доаѓа измеѓу пелената и со врвките од триаголникот стегам и не бега. Доктор ми кажа да ставам, само тој ми кажа да земам стегач од аптека и со тоа да ја прицврстам парата на папочето ама го поджилуваше па се снајдов вака. Се надевам ме разбра

Последна измена: 8 јануари 2019
    На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Nekako mi Bea teski I tie so. Moneta I obicnitte termofori, taka stojat, najkorisno mi bese toa Kako pernice so Tricia. Moe iskustvo.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И јас така дупло го користам.
    Задутре сме на вакцина онаа што се прима на 2 месеци па ќе видиме што ќе кажи вагата и докторката. Искрено по малку и страв ми е зошто почна олку да спие. Еве ја разбудив поцица малку, ја преслеков, поиграв, повежбав колкчиња и ја ставив малку на меше да вежба и заспа цела преморена. И мерев тт нема. Дури чудна работа.

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.742
    Има такви периоди. Имаше и мојава такви ретки моменти. Јас дека неспијач беше ептен паники ме фаќаа. Сепак, следи ситуација. Ако мочка и кака, таман си е. Ако качува добро на килажа, не ја буди.

На duffi, Milaаа991 и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Јас со термофорот сум го сцрвела на мешето а преку пелена го ставам,па уште свекрвата неше тука и почна фаци да прави:x
    Која вакцина се прима на два месеци?

19. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Ставај го термофорот над кебе и повремено тргај го, може и се всцрвенило поради зголемена циркулација од топлото ништо страшно.
    IMG_20190108_211716.jpg

20. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Мислев дека е 1 месец старо, штом е веќе 2 месеци и ако качува убаво не ја буди тогаш, сепак препрашај педијатар.