Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    На мене докторот на прва контрола на бебето ми кажа да избегнувам потрокали, цитрони, лимони, валда ради грчеви

На Bella* и karak им се допаѓа ова.
  2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    5.438
    I jas znam deka citrusni se izbegnuvaat od edna strana radi grcevi i poradi reakcija zatoa sto se smetaat za alergeni.
    Ajde Sega pomos 5 meseci sme porano legnuvase vo 18 pa stanuvase po nekolku pati za cicanje poslednive tri Dena nemozeme da se uspieme do 00 cica i samo na race se niskame. Samo na cicanje sme bebe veselo ne mi stoj da e gladno znaci tesko zaspiva. Kako i sto da probam ....

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Фаза некоја...
    Исто се нашиве.
    Мене од будење ноќе само еднаш за цицање, почна по 3 пати да се буди.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Еве не и нас, не знам дали е ова скок во развој или некоја фаза, за 2 дена правиме месец, бебе цел ден со нарушен ред на цицање и спиење. Претходно ке врзеше барем два саати минимум спиење после цицање, сега едвај пола саат. Еве го и ноква, ке се нацица, ке заспие цврсто на цицка, штом го ставам во креветче одма се буди... :(

На aceee99 и happygirl им се допаѓа ова.
  5. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Абе ние и шестиот месец ќе го почнеме па сеуште кога ја ставам во креветче се буди :D
    Не е до скокот, навикнато е на твојата топлина и кога го спуштиш во креветчето, нема ни Т од топлина, па затоа се буди. Осеќа дека не е во раце стуткано.
    Затоа и спие со мене мојата :) да не ја трауматизирам :D

На pianogirl, Dina911 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Јас ја спуштам на ќебенце тенко, по не е толку ладно.
    Реално гледано и мене да ме преместиш од топло на ладно дур спијам ќе се разбудам и ќе сум налутена.

На Sandrin4 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    До сега си заспиваше на цицање и немаше проблем со ставање во креветче за да спие, ама изгледа скоро скоро ке го напуштиме креветчето, само некако многу ми е мал :). Имам и јас ставено кебенце од долу, некогаш го заспивам и замотан во кебенце и така го оставам да спие. Нека се живи и здрави ке ги опраиме, ние сакаме цело време мирни да се.
    И да ве прашам кога се прави првата контрола на ортопед и од кој сте задоволни. За приватен доктор прашувам зашто не сум од Скопје. Позз

8. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.198
    На 2 месеци бев на контрола за колкој. Јас Струга тогаш ја однесов, а на 5 месеци во Костозглобна кј Владо Стрезоски. Сеа нз од кј си. :D
    битно си кажав за мене:D

На Dina911 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Ние после 40 дена ја напраивме. Околу 7 недели беше.
    Во Дебар маало, на приватно.
    1800 денари преглед.

На @nchy и Dina911 им се допаѓа ова.
  10. Monche24

Monche24 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2017
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    44
    Ние на два месеци ја направивме во Ремедика кај д-р Иванка Стефановска.. Исто 1800 денари преглед беше. Здравје, сега на 6 месеци пак таму ќе одиме

11. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    I jas moite tuka gi odnesov ,prezadovolna sum od doktorot,

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Јас на 6 недели ја носев прв пат, и јас не сум од Скопје ама ја носев во Систина кај Маја Каличанин 2025ден кошта преглед. Многу сум задоволна од неа.
    Ја однесов на 4 и пол месеци пак кај неа, сега на 7 пак имаме контрола, кај истата докторка ќе продолжам.

На Sexybaby86 и Dina911 им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Моево
    Истото ми го прави цел месец еве денес правиме 1 месец :)
    Пробав во креветче втората недела и само 2-3 пати го ставив и се разбудуваше и почнав до мене на спална да го оставам и ноќе само му ја давам цицката од лежење и ако не презаспие тогаш станувам и се шетаме :)

На Lavica2016 и Dina911 им се допаѓа ова.
  14. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.484
    Допаѓања:
    7.268
    Има ли скок во развој во 4-5та недела?
    Бебево ми е скрос полудено овие 2 дена, плачење до зарипнување, цица на секој пола саат па повраќа. Ако не и дадам да цица веднаш кога ќе се разбуди детето заоѓа од плачење.
    Дење спие мн малку, од сабајлево во 9 дури сега во 4 часот успеав да ја призаспијам.
    Ме загрижува многу...
    Пелени полни по неколку пати дневно, навечер спие добро, се буди 2 пати за цицање.
    Млеко имам, се одмолзувам по 2-3 пати дневно и еднаш во текот на ноќта пошо ако не се одмолзам ми се чини градиве ќе ми експлодираат..
    Што може да и е? Цел ден ми е во раце, пееме песни, се шетаме од соба в соба, ја преоблекувам одма откако ќе се искака, цица често..

Последна измена: 10 јануари 2019
  15. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Ете ти викам скрос исто сме и ние, мада да не го подречам денес сме малку помирни пу пу пу :). Вчера цел ден на цицка, поврати скоро после секое цицање, спиење максимум пола саат, нокеска едвај 3 саати спиевме со паузи. Се надевам вечерва помирно ке е :)

16. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Кај нас се случуваше исто во истиот период испадна дека има грчеви.Почнавме со колиеф после преглед од др па се смири.

17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Има скок од 5та недела.
    Ама Мама Јана бебето тек ќе менува. Многу е мало. Нема да е константно исто. Жив човек е во прашање.
    20F6568B-2FD1-41AE-ADF5-F484528F8C07.png

На lackygirl и mamaJana им се допаѓа ова.
  18. Mila08

Mila08 Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Здраво мајки,бебето ми е 5+ , веќе една недела како често и многуу плаче, му давам оброк ама мислам дека не е од храната веќе две недели како си јаде, за забчиња незнам не и се црвени непцата ниту набабрени, што може да е? Ќе ја носам на педијатар но ве молам и ваше мислење. Благодарам

19. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    1.110
    Мамички прашање. На малата моја малку и било млекцето се исцицувала и ни воведија ад млеко. Е сеа од пред 2 дена почнав да и давам на 2 пати по 70 мл 4+ месеци сме. Е сеа не знам дали е од млекото но почна течно да кака златно жолто и тоа по 4 до 5 пати на ден а до пред 2 дена кога бевме само на цицање знаеше да не кака и по 5 дена. Она вчера и денеска е сотњмпература е сеа столицата дали е од млекото или од температурата не знам. Совет

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Mojava kaka po 3 4 pati na den zoltenikavo koga tecno koga podebelo a si cica nonstop nz i jas od sto moze da e