На мене докторот на прва контрола на бебето ми кажа да избегнувам потрокали, цитрони, лимони, валда ради грчеви
I jas znam deka citrusni se izbegnuvaat od edna strana radi grcevi i poradi reakcija zatoa sto se smetaat za alergeni. Ajde Sega pomos 5 meseci sme porano legnuvase vo 18 pa stanuvase po nekolku pati za cicanje poslednive tri Dena nemozeme da se uspieme do 00 cica i samo na race se niskame. Samo na cicanje sme bebe veselo ne mi stoj da e gladno znaci tesko zaspiva. Kako i sto da probam ....
Еве не и нас, не знам дали е ова скок во развој или некоја фаза, за 2 дена правиме месец, бебе цел ден со нарушен ред на цицање и спиење. Претходно ке врзеше барем два саати минимум спиење после цицање, сега едвај пола саат. Еве го и ноква, ке се нацица, ке заспие цврсто на цицка, штом го ставам во креветче одма се буди...
Абе ние и шестиот месец ќе го почнеме па сеуште кога ја ставам во креветче се буди Не е до скокот, навикнато е на твојата топлина и кога го спуштиш во креветчето, нема ни Т од топлина, па затоа се буди. Осеќа дека не е во раце стуткано. Затоа и спие со мене мојата да не ја трауматизирам
Јас ја спуштам на ќебенце тенко, по не е толку ладно. Реално гледано и мене да ме преместиш од топло на ладно дур спијам ќе се разбудам и ќе сум налутена.
До сега си заспиваше на цицање и немаше проблем со ставање во креветче за да спие, ама изгледа скоро скоро ке го напуштиме креветчето, само некако многу ми е мал . Имам и јас ставено кебенце од долу, некогаш го заспивам и замотан во кебенце и така го оставам да спие. Нека се живи и здрави ке ги опраиме, ние сакаме цело време мирни да се. И да ве прашам кога се прави првата контрола на ортопед и од кој сте задоволни. За приватен доктор прашувам зашто не сум од Скопје. Позз
На 2 месеци бев на контрола за колкој. Јас Струга тогаш ја однесов, а на 5 месеци во Костозглобна кј Владо Стрезоски. Сеа нз од кј си. битно си кажав за мене
Ние после 40 дена ја напраивме. Околу 7 недели беше. Во Дебар маало, на приватно. 1800 денари преглед. Спојлер: ПЗУ Орто плус пед https://www.facebook.com/PZUORTOPLUS/
Ние на два месеци ја направивме во Ремедика кај д-р Иванка Стефановска.. Исто 1800 денари преглед беше. Здравје, сега на 6 месеци пак таму ќе одиме
Јас на 6 недели ја носев прв пат, и јас не сум од Скопје ама ја носев во Систина кај Маја Каличанин 2025ден кошта преглед. Многу сум задоволна од неа. Ја однесов на 4 и пол месеци пак кај неа, сега на 7 пак имаме контрола, кај истата докторка ќе продолжам.
Моево Истото ми го прави цел месец еве денес правиме 1 месец Пробав во креветче втората недела и само 2-3 пати го ставив и се разбудуваше и почнав до мене на спална да го оставам и ноќе само му ја давам цицката од лежење и ако не презаспие тогаш станувам и се шетаме
Има ли скок во развој во 4-5та недела? Бебево ми е скрос полудено овие 2 дена, плачење до зарипнување, цица на секој пола саат па повраќа. Ако не и дадам да цица веднаш кога ќе се разбуди детето заоѓа од плачење. Дење спие мн малку, од сабајлево во 9 дури сега во 4 часот успеав да ја призаспијам. Ме загрижува многу... Пелени полни по неколку пати дневно, навечер спие добро, се буди 2 пати за цицање. Млеко имам, се одмолзувам по 2-3 пати дневно и еднаш во текот на ноќта пошо ако не се одмолзам ми се чини градиве ќе ми експлодираат.. Што може да и е? Цел ден ми е во раце, пееме песни, се шетаме од соба в соба, ја преоблекувам одма откако ќе се искака, цица често..
Ете ти викам скрос исто сме и ние, мада да не го подречам денес сме малку помирни пу пу пу . Вчера цел ден на цицка, поврати скоро после секое цицање, спиење максимум пола саат, нокеска едвај 3 саати спиевме со паузи. Се надевам вечерва помирно ке е
Кај нас се случуваше исто во истиот период испадна дека има грчеви.Почнавме со колиеф после преглед од др па се смири.
Има скок од 5та недела. Ама Мама Јана бебето тек ќе менува. Многу е мало. Нема да е константно исто. Жив човек е во прашање.
Здраво мајки,бебето ми е 5+ , веќе една недела како често и многуу плаче, му давам оброк ама мислам дека не е од храната веќе две недели како си јаде, за забчиња незнам не и се црвени непцата ниту набабрени, што може да е? Ќе ја носам на педијатар но ве молам и ваше мислење. Благодарам
Мамички прашање. На малата моја малку и било млекцето се исцицувала и ни воведија ад млеко. Е сеа од пред 2 дена почнав да и давам на 2 пати по 70 мл 4+ месеци сме. Е сеа не знам дали е од млекото но почна течно да кака златно жолто и тоа по 4 до 5 пати на ден а до пред 2 дена кога бевме само на цицање знаеше да не кака и по 5 дена. Она вчера и денеска е сотњмпература е сеа столицата дали е од млекото или од температурата не знам. Совет
Mojava kaka po 3 4 pati na den zoltenikavo koga tecno koga podebelo a si cica nonstop nz i jas od sto moze da e