Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. olence86

olence86 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    287
    Допаѓања:
    91
    Zdravo mamicki, imam eden problem. MMaleckate dva dena mi e naflana so sitni crveni tockicinja pa se plasam dan e se sipanici. Inaku stara e tri meseci. Vo vtornikot i se pojavija na stapalata pa eve deneska e celata nafrlana. Skoro mesec ipol imame problem so kozickata .na pocetokot i se pojavi crvenilo kaj gusiceto, pa posle toa malecki lisajcinja koi pocnaja da i se lupat kako i celata koza i se lupese i sega uste ova ni falese. Ja banjam so mustela, ja mackame so krema mustela- stalatopia dva dena zaradi suvosta na kozata pa eve sega uste ova ne snajde...... kako da otkrijam dali se sipanici ili nesto drugo ????
    P.S Prostete za fontot nemam podrska od mk.

2. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    Odete na lekar :!:

3. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Форко :D :D ние бутаме цели тупаници во уста веке 2 месеца а навечер само со едно прсте во уста заспиваме ,и така по потреба нокно време само прстето го цица ,цуцла несака !

4. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Мамички, кај синко мој, завчера првпат заприметив зелена столица како глина и многу чудно мирисаше :worried: Вчера исто му се повтори истата столица па се уплашив да не е некоја бактерија или сл. Пред ова си имаше многу убава столица златно-жолта.

И како им ги давате Вигантол капките по две ли? Ние бевме на Д3 до денес, ама денес бев да купам ново шишенце во аптека и фармацевтот ме разубеди да земам вигантол бидејќи биле појаки и поефикасни. Само заборавив да го прашам по колку да му давам?

5. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Vigantolot se davaat po edna kapka dnevno oti se pojaki.

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Јас му ставам по 2-3 капки, така ми рече ортопедот Видоевски за да навлезеле убаво во коските

7. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    и јас до година му давав по 2 капки, сега почнав по 1 а најчесто и по 2 ми се капнуваат, нема гајле од повеќе витамини ;) ;)

8. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    Мајки кога почнавте со седнување на бебчињата?

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.055
    Допаѓања:
    108.810

Ќерка ми почнав да ја седнувам од крајот на 6ти месец :)

10. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    Stefi zashto uste mu davash vigantol na maliot :^) kolku sto gledam od tikerot ima povekje od edna god. Mene ortopetkata mi rece da mu davam 1do 2 kapki ama do prviot rodenden, bidejki mu e vo leto, a togash ima sonce pa nema potreba od D3 ili vigantol.
    Kolku sto jas znam kapkite se davaat vo esenskite I zimskite meseci t.e od septemvri do maj, zaklucno so april t.e. site meseci koi imaat R vo zborot .

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  11. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

кога бев на годината на контрола ми рекоја да продолжам со по 1 капка, јас имам слушнато дека до 3години се дава, а сега за летниот период му давам одвреме на време на секој ден.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    Ok Stefi, jas I na kjerka mi I davav samo prvata godina, zatoa mi bese cudno. :)

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mekica

Mekica Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    22
    Ве молам за совет бебчето ми е мало две недели , јас млеко немам пробав да се измолзам да видам колку имам немаше ни 10 мл. И почнавме со дохрана. Користам Хип комбиотик. Најверојатно бидејки е само на ад млеко има грчеви тврда столица. Ве молам за одговор од искусните мајки колку пати оброци во текот на денот треба да му давам од ад млеко? Јас му давам на 3 саата и мегувреме бекутан чајче или чајче од ким. На јадење пие по 60 мл.Се плашам да не му давам премалку или превише, ве молам за совет.Прво ми е и не знам

14. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Што пишува на кутијата позади? Ние тогаш бевме и на мое млеко и дохрана па не ми текнува колку АД им давав, но сепак најдобро е на 3 часа. Нас така ни викаше педијатарот за да има време да се свари млекцето.Ако е гладно ќе пишти вришти(моите така правеа)....

На Mekica му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mekica

Mekica Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    22
    На кутијата позади не пишува колку пати , пишува само за мериците 1 л на 30 мл.

16. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Mekica, davaj mu najmalku na tri saati i pazi gusto da ne mu go napravish, toa moze da predizvika tvrda stolica.

На Mekica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki jas imam eden epten malecok problem....
    Kerkami ne e kakana eve 3ti den , znam deka ne e strasno i isto taka znam deka doencinja mozat i do 6 dena da ne kakat , no zal mie da ja gledam kako se maci da kaka a nemoze ....
    Prv pat ni se slucuva da e 3 dena .Se slucuvase po eden den da ne kaka pa narednoto utro da se iskaka ubavo , no sega eve nemoze....
    Sto da napravam za da i pomognam ili da ostavam sama od sebe....
    Se poznava deka meseto i e tvrdicko.I dadov toplo cajce kao ajde mozebi ke bide no ne funkcionirase :(
    Inaku sme samo na cicanje....
    Odnapred vi blagodaram.... :* :* :*

Samo da napomenam deka pred 4 dena se vrativme od Mk pa da ne e od promena na klima ?????

18. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Од климата и е не се плаши.Масирај ја за мешето..чајче и ептен у зорт на стапче павловичева.Многу пат претрпе :) :*

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мајки ве молам за совет, на крвната слика на бебчето покажа слабо железо 99 а нормална вредност е од 115 до 160 некаде, многу се натажив зашто толку му е слабо, и јас имав проблеми во бременоста со железото па се прашувам дали му е од тоа, ми кажаа да внесувам повеќе месо и продукти (бидејки го дојам)што содржат повеке железо но јас се тоа јадам посебно откако се роди, ми кажаа да ја прашам матичната но да не му давам ништо една недела за да нема случајно некаква реакција со вакцината.
    Дали имате искуство како моето?

20. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Сабатини и јас често пишував за овој проблем ,бебушка моја исто е само на цицање и еден период не какаше и по четири дена ,чајче не сака ,па морав на стапче павловичева и така ке и олеснев ,ама еве како наполни 4 месеци почна да си кака редовно,пробај да внесуваш полесна храна ;)