Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.058
    Ќе пробам пред подој од утре да давам ако не плаче многу за цицање. Досега му давав се после доење, не веднаш, после пола час на пример, ама понекогаш бљуцнува и се нервирам дека не си ја прима дневната доза.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.571
    Допаѓања:
    186.058
    Дај му отприлика, не мора баш пред подојот, ако знаеш отприлика кога треба да цица.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Не си ја оптеретувај душата со црни сценарија. Наместо тоа избегнувај да го претоплуваш детето,да го покриваш над рачиња, да ставаш играчки во креветче и перничиња, да го легинаш не подригнато или доколку го легинаш мести го со главчето на страна. На овој начин ќе превенираш дел од опасносите кои водат до синдромот на ненадајна доеничка смрт. Исто некаде прочитав дека и доколку цуца цуцла е позитивно за таа работа бидејќи се зголемувал рефлексот за дишење или така нешш. Јас секогаш со цуцле ја заспивам. Ако нишш др ја слушан додека цуца па знам дека е добро и не морам да дежурам над креветче. А и најважното- бебе секогаш да спие во свое креветче од опасност од задушување над цврст душек на грбче не повиено. Јас го спојав со спалната па ем ми е блиску ем е безбедна.

На Sandrin4, NarCis@, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @AlicaInWonderland Мила убаво ти објаснила се. И нема потреба од паника, не е ова нешто што често и секојдневно се случува, но сепак постои. Ја имав истата паника како тебе, првите ноќи бдеев над креветчето и ја гледав како спие, па ја слушав дали дише :tmi: Опушти се, значи само на грпче, главата секогаш на страна свртена (сами си ја вртат најчесто), рачињата слободни кога го покриваш, играчки и перници никако во кревет, празен да е и тврдо душече :)

На NarCis@, Coco31, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Мајки бебево многу се тегне додека цица и ржи цело време и кинка. Дали се грчеви во прашање? :(
    И на која собна температура сте денски и навечер и колку го облекувате бебето? За спиење колку го покривате? Евр моментално е во боди на долги ракави и подебелки шпихозни на темп. 24-25 степени. Инаку некогаш му облекувам и надолу ептен тенки памучни како ѕиврички ако е само во памучно комплетче облечен. Позз

6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.058
    Кај нас дење-ноќе е истата температура 23/24 степени, само за бањање оди до 25/26.
    Го покривам со плишено ќебенце на два пати, како дупло му доаѓа дека е големо, а не е дебело.
    Инаку го облекувам во боди на долги ракави, чорапчиња сега подебелки, и одозгора или шпикозни или дводелно памучно комплетче. Досега само неколкупати му имам облечено плишени шпикозни, кога беше поладно надвор. Ѕиври имам еден куп ама по дома не му облекувам, само кога одиме на контрола.

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.109
    Не те пратам од почеток, проба ли со судокрем? нас многу би помага за црвенило

8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.058
    Да, првин со неа пробав и ништо, не му помогна воопшто. Ќе го носам на мерење во четврток па ќе видиме што ќе каже матичната.

9. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Моето пак несака да цица ;( Некако се гади ;(многу сум упорна ама несака :(незнам што и е.

10. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Моево е 20 дена веќе, пресоблечено, најадено, ждригнува, бљуцнува малку....стои мирна нњколку минути и само наеднаш, без предупредување...вриснува силно..претходно само навечер така ми правеше, денес цел ден вриска на интервали. Душа немам веќе...не знам што и е...в раце се смирува за кратко и пак вреска. Искуства?

11. saramila09

saramila09 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Ништо исто веќе 2 месеца ќе полниме секој ден иста песна ноќе над кревет и стојам плаче кога цуцлата и паѓа па мора на глава да и стојам (waiting) и еден глас напраила уште малку и комшии на врата ќе ни дојдат:lol:

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Скок или грчеви и е .
    Или бебето си сака да си плаче.:D
    Не е многу утешително знам. Ако сака во раце тогаш во раце нека е .

Имам едно бебче од 10дена во фамилија, ми се јавува мајка му и ме прашува , нормално ли е се да сака в раце? :rofl:
    А ти што очекуваш, ќе го ставиш во креветче и ти ќе пиеш кафе над него. Ги има и вакви не дека не ама ретки се.:D

На mal.ecka, Корнелија, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Кај прочитав за ненајденава смрт незнам:worried:
    Моево навечер до 4 наутро спие во креветче после тоа вика и мора до мене,па и креветчето не се спушта едната страна а и неможе да се оштрафи поврзано е до долниот ден:@
    Пак го доближувам до мене и со рака го допирам дали мрда:doh:
    Иначе и мали мој е во скок е ми е баш весело:?::talk:

На mal.ecka, TeddyGrey и PeachGirl им се допаѓа ова.
  14. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    А колку трае оваа фаза на врискање?

15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Може да се и грчеви и скок во развој. Ви одговарам на сите по ова прашање зошто до пред некој ден исти маки имав. Период е и ќе помини. После тоа ќе почни да гуга и да се смее и ќе си се врати на старо ако е скок во развој. Кај нас беа и двете работи во пакет ама еве веќе полека си се враќа во нормала. До сите мајки кои имате помали бебчиња од моето ве молам само издржете, давајте им ја цела ваша љубов и внимание, држете ги и галете ги. Доколку не јадат како мојава молзете се и давајте од шише. И 50 мл е поарно од ич. Нудете и града за да стимулира колку ќе цицни толку. Мн е тешко знам ама се поминува и се заборава.
    Инаку мислам дека мн го облекуваш. И јас слично така го облекував, можи малку помалку и ме искераа на педијатар. Сепак прати дете и ќе видиш кога му е пријатно.
    Јас сакам да ве прашам дали некоја мајка користела провен прашок. Дека моево имаше запек наместо био гаја на здраво бебе ми рекоа да пробам со овој прашок. Сега пак мн се кака и лом се прави од глава до пети ама барем е мирна и не е плачлива.

16. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Ништо од денес намалив температура дома до максимум 23 и облекување само во боди, чорапчиња и памучно комплетче. Јас и на преходдна контрола кога бев докторот рече дека брунчињата што му се на лице може да му се од склет, од премногу топло, па ке видам вака дали ке се повлечат. За облекувањето бабите повеке влијаат, малку било облечено :)
    Јас мислам дека и кога спие многу го покривам, со едно кебенце и плус јорганче :(

На happygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Мојот стануваше ноќе со врискање, и уште знае да стане во скокови. Се смирува за 5мин како ништо да не е и пак презаспива.
    Недела -10 денови .

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Трај, кај прочитам аман, мир да нема човек

Фала ви Мила и Секси за советите. Веќе и го практикувам сето ова. Нормално е.
    Само овој насловот и синдромот коа прочитав, па и не се знаеле причини, од паметда сеизвади човек

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Сега и оградиците ги тргнав ништо да нема на креветчето до толку се испаничив:x

20. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.198
    Ич да не паничиш, бебе осеќат све. Само позитивно и уживај во мајчинството.