Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778

Мене нешто не ми е јасно...Јас колку што знам Д-витаминот се синтетизира од страна на организмот само под дејство на сончева светлина.По таа логика треба капкиве да се даваат летно време поинтенивно а не обратно... :?:

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.
  2. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Samo da go spodelam iskustvoto sto go imav so prviot ortopedski pregled na bebus.Premnogu sum razocarana od naseto javno zdravstvo...zamislete pregledot traese Se na se 5 min.so se soblekuvanjeto i oblekuvaneto.Gi pocepka nozinjata, gi gledase na eho kolkcinjata nadve natri i tolku. Niti mi objasni nesto,niti mi dade nekoj souet,nekoja vezbicka da pravime doma,niti nisto. :clap: :devil:

3. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    каталина, а каде бевте на преглед?

4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    Vo Stip,no poveke ne ja nosam tamu,nareden pat zdravje kaj nekoj privaten vo sk.

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    и ние исто поминавме чекавме 1 час а прегледот траеше 5 мин , ни кажаа дека е се во ред и толку :|

6. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    Мајки, едно прашање- по колку саати ви спиеја бебињата во првиот месец и по колку минути ви траеше еден подој??
    мојава принцеза си спие по 2,5-3саати , некогаш навечер знае да се заборави до 4ч па ја будам за да цица. А подојот од 20 мин. ни се скрати на 10мин. со тоа што сега многу поретко бљуцкаме, а кога цицаше по 20 мин. речиси редовно по секој подој бљуцкаше. Дали се нормални ови промени? Дали доволно се најадува за тие `10 мин.??

7. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    197
    Јас мојот го носев во Филип 2 ама исто како у државна да сум го носела,прегледот траеше 5 мин за 1500 денари со зборовите се е во ред ќе дојдете наредниот месец пак,така да ако имала нешто мислам дека ќе ти кажеле,на мене за вежби и се друго многу ми помогна патронажната сестра и сетоа тоа од неа го научи и како се прави и по колку на ден,а ортопедот ништо не ме упати

8. Mekica

Mekica Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    22
    Мајки кажете некој лек за грчеви или што им правевте , како да ги намалиме или ублажиме , пие,е чај од ким и анасон и есумисан капки ама слабо ни помага

9. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    нас само саб симплекс ни помогнаа и немаме гајле пу пу да не урочам :P само кај нас ги нема, од бугарија се набавуваат.
    може тука ќе најдеш некој одговор ;)
    bebe/anemija-kaj-bebinja-t16318/

10. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    еве јас да ти одговорам пошто и со првото еве сега и со второто бебче гледам дека на почетокот односно првите месец дена скоро спиеја по цел ден и по цела нок и цицаа многу подолго не гледав и не гледам на саат ,како си растат побрзо се нацицува затоа што и повеке влече а за спиењето различно е кај сите бебиња ама нормално е преку ден да почне почесто да се буди за цицање , штом спие нокно време нема потреба да ја будиш значи заситена е ;) поздрав

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Ана и јас го имам истиот проблем и бев дирекно кај матичната со резултатите и таа убаво ми објасна дека тоа било нормално кај бебината (не е од тебе тоа што си имала проблеми) дека му се развиваат органите му се зголемуват и затоа губат во железото, до душа ми рече да пробаме преку доењето да му ја зголемиме барем малку да негуби многу и ми кажа нормално штотреба да јадам јас, па еден месец да помини така па ке видиме, ако не ке одиме со некакви витамини, сега т6реба да одам па ке видиме. Не се секирај ;)

katalina Секаде е прегледот таков за колкчината, и тука кај нас во Битола е така, што е најтрагично повеќе ке се изначекаш со мало бебе него што ке го прегледаат.

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас на синчето му немам никогаш дадено никакви капки за коски, витамин или не знам какви веќе се тие капки, тука во Гр.не даваат ништо, одма после раѓање нели треба да се ставаат тие капки, ама се исфрлени од употреба пред многу години и еве не ние сме супер, здрави, прави, поцврсто бебе од мојот А нема, така да мислам дека нема потреба толку многу да се придржувате на тоа што треба, кој што рекол и што не треба, нека ве води инстинктот мајчински и ќе видете дека поарно од тоа нема, докажано 100 % ;)

На pepita82, koritsaki и HeidiDiWalt им се допаѓа ова.
  13. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239

Ануле фала за одговорот, јас завчера си проверив крвна слика моја да видам дали се ми е како што треба и се изненадив зашто се ми е цакум пакум :D одамна не ми било се во нормала во бременоста се ми беше нагоре надоле али ваљда нормално е тоа...педијаторката ми рече за недела дена ке му провериме на бебето крв да видиме како се движи хемоглобинот се надевам ќе се стабилизира,а ако не тогаш она рече со сирупче ќе пробаме. али ми олесна зашто и она ми рече дека е нормална работа се случува и може да се регулира

14. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Jaс сакам да прашам кога проверувате крв за вашето бебе, од каде му земаат крв, од вената или? И многу треба да го боцкаат додека му најдат вена, кај мене син ми никаде не можам да му видам вена со голо око, баш денес го разгледував по раче, ноже, а не сме до сега никогаш правеле крвна слика, немало потреба де, да чукнам во дрво, а мислите ли дека би требало да се направи еднаш барем и во кој месец? :?:

15. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    И јас сакам ова да го прашам...Нам до сега никој не ни спомна ништо за вадење крв. Дури вакцините кога ги примивме сега само онака го прегледаа (со слушалки и грлцето му го видоа, тежина должина и толку)

16. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    од вена да им вадат крв мислам само за недај боже ,инаку на керка ми до сега неколку пати и ваделе крв од прстето во случаи кога имало некој вирус , исто и на вкцина кога ја носам (4 годинки наполни) никогаш не ме пратиле да и испитам крв ,само ке и го видат грлцето и со сушалки ке ја прегледа и толку .

17. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Не не никако од вена од прсте земаат крв за проверка. А тоа нас не пуштаат од советувалиште да провериме крв мокрача онака колку за информираност како си е бебуш не дека има потреба, а инаку нас не пуштија на три ипол месеци откако ја примивме втората доза на вакцините. ;)

18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас пак мислам од вена се зема за да се провери се, затоа што моја пријателка ми кажа дека нејзината ќерка која на 5 месеци имала некоја инфекција на увото, се фаќала сирота за увцето стално и плачела ама не знаеле тие што му е на бебчево, плачело ден и ноќ постојано и кога ја однеле на лекар и рекле дека мора да и испитаат крв и ја измушиле цела додека и нашле вена :( , а ова вришти,плаче, срце мало и едвај некако и нашле и виделе дека има намален број на леукоцити и дека постои некоја инфекција и со антибиотици и инекции 3 дена во болница биле и и прошло , затоа прашав јас како се вади крв на бебе, пошто она така ми кажа, јас случајно си правевме муабет и велам оти ние никогаш немаме испитано крв, никој до сега не не пратил и не ни кажал и таа ми вели ако навистина нема потреба немој вели да го носиш, цело да ти го изрешетат додека му најдат вена, тоа е за недај боже ако нешто сумјаш и ќе му земат крв инаку нема потреба.
    А овде вие пишувате како му испитувате крв на вашето бебе и ми стана чудно како толку лагано си кажувате, зарем не го боли кога му бараат вена?? Ама значи од прсте само му земат, па може ли да се види се и што се гледа од прсте ако му земат крв? И мокрача како носите од каде знаете кога треба да се измочка??? :?:

19. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Ние два пати имаме испитано крвна слика и и земаат крв од прстето, има специјална игличка и не боли тоа, мојата не плаче кога и земаат крв, се смее со сестрата, значи не ја боли. Ми имаат кажано дека не ги боли кога ги боцкаат туку повеќе ги нервира кога им го стискаат прстето да потечат неколку капки крв.
    Мислам дека има специјални кеси од аптека кои служат за земање мокрача.

На Bozica1980 и lolyta777 им се допаѓа ова.
  20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.908
    I na sin mi mu zemaat krv od prste. Krvna slika ispituvavme po potreba,odnosno koga bil nastinat ili imal povisoka temperatuta. A urina kaj mali deca se ispituva so tie kesicki sto gi spomena Maya,inaku se lepat na teloto na bebeto i na pelenata pa treba da cekate bebeto da se izmocka.