Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Da samo na AD.Pricina e sto e predvremeno roden i so prvoto mleko sto mu go davav ne kaci voopsto sega se adaptirame na pre nan popoleka veke 6ti den
    Smee li da jade na 2h.? Place ako ne mu dadam.
    Ako mu se dade poveke od 30ml.pa povraka i sega neznam da davam po 30ml na 2h ili ne

2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Консултирај се со педијатарот.
    Објасни му.
    Јас лично би дала и на 2ч, да не е гладно... Ама најубаво слушни се со докторот.

На NarCis@ и abc1234 им се допаѓа ова.
  3. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.732
    Малку е 30мл, џивџи по толку пиеше кога не испуштија од болница, а беше 1770гр.
    Подобро би било 50-60мл на 3 часа, ама штом повраќа така пробај на 2-2.5 часа ако не му смета, сепак појако е млекцето. Прашај си доктор, и следи го бепчо, може ќе му одговара така.

На abc1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.198
    Допаѓања:
    15.259
    Мајки, утре сабајле најверојатно ќе не пуштат дома, а мене градиве мо се скроз меки, никалов знак за млеко нема. Тоа значи ќе морам да земам дохрана, а на бебе да му давам во шприц како во болница или може и со шише?

5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Прво ставај на града, нека влече.
    Па потоа дохрана, како во болница.
    И ја немав млеко на испис, па ваков совет добив.
    Само на доење сме 5ипол месеци.

На Lolipop23 и karak им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.062
    Сега се вративме од контрола, бевме на мерење. Бебо супер си напредува, 4010гр е :)
    За црвенилото на газето докторката рече да мачкам Афлодерм и Канестен, два пати на ден, 5 дена. Дали има некоја искуство со овие креми? Во аптеката пак ми ја препорачуваат кремата Антикорт, дали сте ја користеле?
    Во меѓувреме рече со Судокрем, и да не користам влажни, што веќе 3 недели ги избегнувам скроз.
    За горелките на очињата пак да ставаме Тобрекс капки 7 дена, иако јас сум скептик за нив, оти не му помогнаа ни првиот пат.
    За папочето што е испакнато, рече направил кила од плачење и напрегање ама ќе се средело натака, не требало никаков третман сега.
    За грчевите да продолжам со Инфакалм, еве 4то шишенце од денес, ама мислам дека му помагаат :)

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. melani@

melani@ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    137
    Зависи која возраст сте и која килажа сте ? Мене ми се случуваше така ама кога ми снема млеко, ние бевме на комбинирано, но кога останавме на АД млеко,само плачеше и си викав сега плаче за јадење зошто е гладно, а ако му дадам пред 3 саати ќе плаче после од болка во стомачето од недоварено млеко. Кога ја прашав педијатарот ми вика да според кутијата се гледа за недели ама и на кутијата пишува и според килажа, така да му зголемив полека и бебето си беше мирно.

И ние имаме гуралчињата на едното око, што симптоми имаше бебчето твое што и ви ги препорачале тие капки?
    Нека му поминува црвенилото, јас не сум имала искуство со тоа ама сум слушала дека Судо кремата е добра за црвенило.

Извини сега прочитав дека сте малечки, прашај дали можеш чајче или водичка да му даваш измеѓу. Или 45мл да му даваш

Последна измена од модератор: 17 јануари 2019
    На abc1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.062
    Кај моето уште од раѓање има повеќе гoрелки на левото окце, а повремено и на десното ќе се појават. Му солзат очињата и му се ствараат горелките. Некој ден е подобро, некој полошо, ама никако да му поминат. Еве утре 40 дена прави, мислев ќе се исчисти до тогаш...
    Ставав веќе Тобрекс капки ама не му помогнаа многу, сега пак треба. Му ги миев очињата со газа и чај од камилица, немаше фајде. Сега ги мијам со газа и млака превриена вода за да исчистат колку толку. Левото око некогаш му е позатворено од десното, ама др рече ништо не е тоа.

9. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    1.110
    Женски ние сме 4 ипол месеци е овие два дена малата ми е мн нервозна. Кога цица ме гребе, си игра ја вади па ја става цицката во уста па се нервира, рацете и се се во уста. Шо може да биде

10. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Како ги чувате Инфакалм? Сум го фрлила паковањето да видам дали пишува нешто. Јас ги давав 4 дена и 5тиод ден забележав дека се погусти и се исплашив да не им е нешто па не му ги давам. Ќе земам денес нови.
    Да не треба во фрижидер? Јас ги чувам на собна температура на темно, не ми се изложени на светлина

11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.062
    Исто на собна температура ги чувам, така пишува во упатството. Згуснуваат на крајот, затоа ги користам 6/7 дена едно шишенце. Немај гајле, такви се :)

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.198
    Да на очно ја носев. Од сабајле едното око залепено и беше од гурелки. Тобрекс ни дадоја да ставаме и обавезно масажа на каналчето кј окото и носот горе. За неколку дена се среди. Шубе ми беше камилица или мајчино да капнам. Со вода мијав и туферче.

Скок

13. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Kolku cesto vo denot davas kapki za grcevi.Jas gi imam espumisan gi davam samo ednas vo denot ama ne pomagaat ednas pa neznam kako da pocnam da mi davam kolku cesto

14. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Мајки тие што сте царски, до кога крваревте?

15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Jas gi davav 3x25kapki

Мислам дека нема врска царски или природно.
    Јас крварев околу 25 дена, природно породена.

16. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    1.110
    Аман бе ова секоја недела нов скок душички мили

17. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    661
    Caj na becutan od kamilica i anason moze li da se dava na 2.5 mesecno bebe

18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    6 недели

19. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Фала ти, еве оти ние 5 недели до вчера а јас уште крварам, не многу, ама пак има. Позз

20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    5.711
    Немој , подобро земи на хип или холе , па макар и неколку зрнца ким да свариш , тоа давај , Овие на бекутан се полни со шеќер , како шербет да пиеш ..

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.