Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.066
    Го одмивам на секое какање, не го бришам со влажни, уште одма ги исфрлив од употреба. Сабајлево го гледав на газето, не му е веќе така рапава кожата како што му беше, мазна е, само црвена е уште.
    Не јадам воопшто од овие работи што ги наброја погоре. Користиме пелени памперс премиум од новите уште од старт, демек најдобри се, памучни целите. Кои други пелени се памучни, кои ги користите вие?

Инаку, последните два дена е страшно раздразлив, нервозен, бесен. Плаче и скоро цело време кенка. Грчевите мислам дека му се намалени, поретко се витка и прди, ама уште давам капки, така да не верувам дека е од нив. Редовно мочка, и кака 2/3 пати дневно, редовно го пресоблекувам. Забележав дека малку цица, на 2 саати зачести ама само 4/5 мин и толку, почнува да плаче, да се тегне, се напнува ептен и се трга од града. После се успива и толку, не сака повеќе да јаде. Од утре почнува 7ма недела, ова ли е скокот во 6та?

2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Смени одма пелени, очигледно е дека не му одговараат. Земи Виолета или Дајперс, од нив најретко се јавува осип. Јас толку лоши искуства се изначитав од Памперс пред да се породам, што ниту оние промотивните што ни ги дадоа во болница не се осмелив да му ги ставам.
    Инаку скокот е веројатно, тоа се карактеристичните знаци, ќе пројде само од себе, како што дошол. (fingers)

На NarCis@ и happygirl им се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Тенко е ептен така да нема гајле и плус ни паѓа температурата навечер до 18 степени некогаш и 16.

4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Пак од вчера мојава има зеленкаста столица. Петокот се слушнав со матичната ми рече да исфрлам се зелен од исхрана. Јас и без тоа не јадам ама каснав на 2 пати кива па ај си реков можи од тоа. Ама сега 3 дена немам нишш зелено јадено и пак. Некако денес пак почна да ми кива повеќе. И мерев температура 36 со 9 ама во мене беше напикана и плус со ќебенце замоткана. На вечер многу ми се отскрива а температура преку ноќ знае и до 17 ипол да падне. Грееме до 1 на вечер и кај 5 пак го вклучуваме парното ама ваму во Битола прав Сибир е. Не знам кај да најдам малечка вреќичка за дете од 5/6 килограми. Пред да се породам цела Битола ја свртев ама не најдов. Сега Свеки ја чекам да дојде да ја пуштам во потрага. Ја бива неа за изнаоѓање. Не знам дали се убави тие на Тила? Може ли некој линк да ми предложите за онлине да порачам. Стварно сум загрижена. Да ми кажеше некој дека толку маки ќе ми задава една бебшека кака пред 2 месеци ќе го направев будала. Ич не ми се носи дете на педијатар во оваа екстремна загаденост, студ и време на вируси. Претходниот пат кога излеговме на здраво двете настинати се вративме. И неа еве уште изгледа не и е допоминато.

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.196
    Допаѓања:
    40.567
    Таква малечка вреќа јас лани купив во окаиди. И дебелка беше. Ако имаш кој да види во ск ок, ако не пиши ќе проверам. Таман и попусти има може е и да е пристојна цена сега па ако треба ќе купам и пратам.

На Kitten и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  6. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Супер. Ти благодарам многу. Доколку си во можност види па ќе ти пуштам пари на сметка.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Кога почнавте да останувате сами со бебето дома?

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.276
    Допаѓања:
    125.567
    Како мислиш?

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Па бебево ми е една недела и не се осеќам сигурна да останам сама преку ден уште немам усовршено предоблекување јадење и се останато. Па сакам да направам план за помош ама не знам колку време уште ќе ми треба за без страв да си ја чувам додека се сите на работа.

10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Од старт сум си сама и мм немаше земено одмор,само навечер доаѓа уште свекрвата го бања и си оди.

На karak, abc1234, PrettyG и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.571
    Допаѓања:
    186.058
    Од прв ден како се вративме со првото. Исто и сама со големата и бебето.

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.276
    Допаѓања:
    125.567
    Маж ми беше 2 недели на одмор , потоа цело време сама.

@monik55 страв ти е да го бањаш? Зошто она?

На kukla21 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  13. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Јас на почеток купив мало пакување памперс премиум и пелени од ДМ за споредба, некако многу ми е груба таа мрежата внатре на памперсот и со маж ми одлучивме да продолжиме со тие од ДМ дека внатре се многу некако попамучни и помеки.
    А и ние сме исти два дена напоручек нит спие нит цица како што треба, и ние сме 6 недели до среда. Позз

На Kitten и happygirl им се допаѓа ова.
  14. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.198
    Од старт сум сама. Сама ја капам, сама ја слеквам, перам. Едноставно ич не се плашев. Нит прва ни последна со бебе. Со позитивна мисла све се прајт.

На Kitten, eli25, NarCis@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Сакала да го бања до 40 дена и да доаѓа после ние ќе си продолжиме.
    Немам намера веќе да се расправам и така за два дена правиме 40 дена и на раат ќе сме.

На Milaаа991 и eli25 им се допаѓа ова.
  16. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.732
    Само првите денови мм на одмор беше откако си дојдовме, најмногу зошто ласер на очиња му правеа, па контроли и сл. Од тогаш сама го чувам дур е мм на работа. И сама го бањам најчесто, на почеток под чешма најбрзо ми беше, ама тој мало пиле па лесно беше. :D
    Не му се плаши многу за чување, ќе се уходаш брзо.
    Едит: глеј ако веќе правиш план за помош да е за чистење, ручеци и сл, а за бебе уживај си.

На abc1234 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  17. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Свекрва ми доаѓаше 2-3 пати, ми помогна за алишта, мајка ми дојде 2 дена и таа ми помогна за алишта и јадење. Тоа беше првата недела, после тоа јас и мм сами. Јас уште од првиот ден го банкам, се сама правам околу него.

Иначе врекичка имам од Х&М, малечка, 56 бројка, тоа е од 0-2 месеци. Првите недели му беше големка, ама сега му е супер, ја користам максимално. Мојов е живец невиден, не сака рацете да му се покриени, и додека спие мраз му се ;(

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feodora

Feodora Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Нека не ти биде страв. Не оставај на други и побрзо ќе се уходиш. И мене на почеток ми беше страв, но се обидував. За бањање сами со мм, но понекогаш е тука и свекрва ми бидејќи се две па ако едното е поплачливо, но ретко со случува. Мене плачот ме убиваше, мн пиштеја на почеток кога ќе се сетам.

19. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    За рацете го прашав педијатарот, ми рече нормално е рацете да им се ладни, воопшто по нив да не се раководиме, а на почеток ке фатев ладни раце па го облекувавме малку повеке и сме го прегревале :) и мојот многу мрда, и затоа го покривам до под раце, т.е. ги вадам надвор од кебенце да му се слободни

На karak, Coco31, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    И јас на почеток малку бев така скептик за помош од мајка ми и свекрва ми (да не речам се нервирав кога ке сакаа да го земат, да го подржат малку, да го успијат, да го пресоблечат) ама кога седнам и си размислам уствари која одмена и помош ја имам од двете дали околу бебе дали околу домашни обврски си викам господ здравје да им даде да помагаат колку можат :) дека јас работам од дома, од прв ден вратена од болница и секоја помош ми е добредојдена :)

На Chanell*, PrettyG, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.