Mamicki pred nekoj den pisav deka kerka mi ne se kakase celi 4 dena ....Na 4tiot i pomognav malku so toplomerce i se iskaka ubavo...e sega eve pak ne e kakana 3ti den , toa normalno e ili....da kaka na sekoi 3-4 dena ili treba sekoj den barem po ednas ....Ve molam za mislenje zatoa sto me zagrizuva toa Porano si kakase ako ne poveke barem ednas na den i toa sekoj den....
Сабатини кај доенЧиња е нормално да не се какани и до 14 дена ! Наш рекорд е 9 дена ! Не биваше повеке да Чекам и на 9от ден со мало ЧепЧе сапунЧе се олесни малата ! Потоа исто неколку пати имаше период да не е какана подолго време ама си се среди тоа !
крв се вади од прсте, дланка- горниот дел на дланката или од глава. Знам во болница на новороденчињата така им земаа крв.
Уфф каллиас, ние малата ја носевме кога имаше 18 месеца лани да и земат крв , бидејки има алергија на риба и повраќаше а и плус се нафрли по цело тело и така беше една недела не и помагаше ни зиртек и моравме да ја носиме да и земат крв да и видам и како е со железо а и за ова алертгијата, ја однесовме во лабораторија и мнооогу тешко не седеше мирна , од вена и земаа , јас прашав зашто не од прст ми рекоа дека на бебе над 6 месеца се зема од вена и толку многу плачеше што да ти кажам зајдуваше од плачење цел ден бев вознемирена.. но тоа е што да правиш кога се мора се мора
Da da znam deka kaj doencinja moze da se sluci toa , no mislev deka posle ke se sredi.Na pr kako sto ne bese 4 dena kakana (i od koga i pomognav jas) mislev deka ke si bide pak isto , sekoj den barem po ednas... Zatoa i prasav da ne e nesto strasno bidejki eve od togas seuste ne e kakana , ama kako sto napisa ti mozebi ke se sredi ....Sega ke cekam da vidam do kade ke odi bez da i pomognam jas... Sepak ti blagodaram
нема врска возраста, зависи што треба да испитуваат. ако треба само нормална крвна слика земаат од прст, ако треба повеќе работи да испитуваат и зависи што, од вена земаат, леле знам колку е жално кога земаат од вена, на син ми неколку пати му имаат земано, леле плачење, неможев да го додржам и после неможев да го досмирам.
Силк, овие капки се даваат во зима баш затоа што нема сонце, барем не толку како во лето. Инаку, кај нас во Мк е препорачливо да се даваат минимум до 7годишна возраст како превенција од рахитис. Порано на бебињата и децата им давале рибино масло, сега се прави синтетска форма на провитамин Д, што веројатно е подобра варијанта. Јас на син ми до 18 месеци му давав без престан Пливит Д3, со тоа што летото после полна година се случуваше некој ден да прескокнам, ама во глобала ги давав. Син ми имаше 18 месеци лани во септември, направив пауза до средина на ноември и пак продолжив со капките до април и ги прекинав. Од октомври здравје Боже планирам пак да почнам со некој додаток што содржи вит. Д. Најверојатно некој сируп за апетит или за имунитет, бидејќи планираме да оди во градинка.
Прашањево изгледа не ми е за темава, ама не знам каде би можела да прашам. Каде да најдам торбица-организатор од квалитетен материјал, да има и подлога за пресоблекување и нели прегради за ствари, само да не е огромна. Видов во една продавница 1700 денари беше . Некако многу ми се виде, сите ли се толку?
Зависи каде купуваш. Во Џамбо имаш солидни и евтини торби, ама од друга страна, скоро сите колички одат со такви торби во пакет. Јас знам дека мојата ја зедов во Бебе Супермаркет, некаде околу 1000 ден. ме чинеше. А исти такви имаше и во Џамбо, само не ми текнува за цената. Поевтини беа, тоа знам.
на синко мој веке некое време му се има направена како плик црвено одма под муцето, не верувам дека е од храна, понекогаш му е повеке црвено а некогаш како да се губи. му се појави од кога му излегоа запчињата.
Snosti bevme na gosti kaj edni rodnini sto cuvaat kuce vo stanot.Koga si dojdovme doma primetiv odpozadi kaj vratceto 5-6 ubodi od bolva.Ama ne se poznavaa mnogu,sama crvena tockicka...sabajlevo sto da vidam-se vcrvile i toa baajgi.Staviv pavloderm krema ama ne pomogna mnogu,malce se namali crveniloto.Ste imale vakva situacija,sto da i stavam na ubodite?
Мамички ние добивме soor на јазичето и на устето од страните. Како пликчиња бели има и релјефни како да му се, незнам да објаснам... Вчера го приметив синко денес веќе му се раширило. Можно е заради тоа да ми е кенкав? Многу сум уплашена, знам дека е честа појава но можно ли е да е поврзано со вакцините или имунитетот да речеме? Јас купив нистатин уште одма кога се породив но заборавив како се даваа.. Вчера му дадов 10 капки со лажиче...денес исто....ама незнам еднаш ли дневно требаше или повеќе... Ептен сум за нигде денес кога го гледам душа ме боли
Mamicki ajde i jas da si ja kazam makata (mozebi i dosadna sum malku ) Vcera malata me izvadi od pamet ....bese nakaj 19h barase da cica ( a pred toa mnogu cesto preku denot mi bese na cice ) i cicase mnogu malku (vremenski ) i koga odednas pocna da me tegne i da place srceto mi zastana...sto li ne probavme , ja niskavme ja setavme ja soblekovme da ne i e zesko (se smiruvase no po kratok period pak pocnuvase).Se probavme a kerkami ne prestanuvase da me tegne kako za cicanje. Se utepavme barajki apteka otvorena vo 20 h.Najdovme i kupivme dohrana.I napraviv edno sisence od 120ml i ispi nekoi si 100ml .Znaci bila gladna ... Ja zaspav nakaj 22.30 h i vo 04.30 h normalno si cicase od mene (ama se gledase deka imam mleko ) Vo 09.00 h isto taka cicavme i stanavme...Ne i dadov pak dohrana do 15.00h bidejki cicase dobro . Posle cicanjeto vo 15.00h se gledase deka e uste gladna i pak i napraviv 120 ml, no sega mi ispi samo 50ml (valjda uste tolku i trebalo za da bide sita ) Ne mie na celo prestanato mlekoto no se gleda a i jas osekam deka ne mi nadoaga tolku cesto i mnogu... prasanjeto mie sega kako da i kombiniram i cicanje i dohrana ??? Ili kako deneska i vcera koga ke vidam deka ne i stignuva da i pravam i dohrana a navecer da cica od mene (dodeka go imam uste navecer tolku vo kolicina da ja zasituva ) ili treba nekako drugacije da pravam... Navistina neznam zatoa i prasuvam A i razocarana sum i skrsena na eden nacin od toa Emotivnosta me udara vo glava Zemavme Humana i pisuva 4-6 pati po 120 ml.... Ja prasav patronaznata i mi go dade istiot odgovor kako sto napisav ( koga ke mislam deka ne i stignuva da i pravam dohrana , no sekogas prvo da i davam da cica ) Mnogu mie zal sto pocnuvamda go gubam mlekoto no pred se mie kerka mi da e najdena dobro.... Vi blagodaram odnapred i izvinete me za predolgiot post
Сабатини нам ова што ти се случува тебе ни се случуваше исто само многу порано...Знам како ти е, ама не е ништо страшно...Малиот мене ми е од пред да наполни еден месец на комбинирана храна, еве сеуште цица ме нема одбиено целосно но повеќе е на дохрана. Значи се гледаше дека моето млеко не му стига. Се случуваше исто како што опиша, плаче урла на сред доењеа јас стискам сеуште има млеко но веројатно нему му било слабо течењето, незнам. Битно ставај ја на града колку можеш форсирај ја, кога ќе почне да се опира и плаче направи и дохрана. Прави и по-помалку 60-90...ако ги испие направи и уште 30 за да не фрлате многу млеко (ние така дојдовме до конечната бројка и распоред)
Ti blagodaram Ne se otkazuvam taka lesno , prvo ke cica pa koga nema da i e dovolno ke davam dohrana....epten mie zal ama veke e pogolema sigurno ne i stignuva
И пишувај си на ливче на почетокот колку пие во колку саат и утредента толку давај и дохрана. Моево на пример пие 120 двапати во денот, пред спиење 150 инаку си пие по 90. Сега си го фати редот и точно по мерка пие, поретко фрламе млеко и тоа по 10/20мл.