Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Не го оставај мн денски да спие , смешани му се ден/ноќ дента си а преспива ноќта ти е будно , пробај смени некои ритуали

happygirl likes this.
  2. abc1234

abc1234 Популарен член

Мајки бебе кака суво и му се појавија неколку капки крв после какање
    Некоја мајка со слично искуство,опасно ли е нешто?

3. Poppins

Poppins Популарен член

Ако е еднаш и малку од напорот е и од што кака суво , следи ситуација , давај му слива , зависи колкаво е бебчето внеси и ти преку себе помрсно ( како супа нешто на пр ) потечно ако го доиш

abc1234 likes this.
  4. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Како ги давате Колиеф во адаптирано млеко?

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Го правев млекото, па ставав 4 капки во шишето. Убаво ќе растресеш и толку.

Mihaela123456 and Dina911 like this.
  6. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Пишува пола саат да стои млекото пред да се пие затоа прашувам.

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Каде пишува, на млекото? Да не пишува дека максимум може да стои пола саат пред да се пие? А не дека мора.

8. mariz

mariz Форумски идол

За да си сигурна дека ке ги испие сите капки (во случај ако остава од млекото), направи млеко во едно шише, па во друго префрли 20мл и таму стави ги капките, дај го тоа прво, после другото. Не сум прочитала дека мора прво да стои пола саат, јас во мајчино ги имам ставано, така 20мл одмолзено, одма молзев, ставав капки и давав.

Dina911 likes this.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Колиеф треба да постојат во млекото барем 15-тина минути пред да се пие @ajaja95 , а најдобро пола саат. Е сега со адаптирано не сум давала, јас дека доев, измолзував неколку капки, во нив по 4 капки Колиеф ги оставав да постојат пола саат и давав со лажиче (на секој подој), значи 7-8 пати во денот.
    Треба да постојат, испуштале некакви ензими, не знам точно што и како. Педијатарот ми го кажа тоа уште на почетокот.

Убаво ти кажала @mariz , одвој помала количина од направеното млеко за да бидеш сигурна дека ќе ги испие и остави ги да постојат. Ништо не му е на АД ако стои 20-30 мин.
    Смрт ми беше, на секое цицање ставај капки, па чекај ги... уф.

mariz and ajaja95 like this.
  10. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Не на млекото, на колиеф.

mariz likes this.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Јас па одма ги давав, ова со синчето зборам. Најверојатно лактаза содржат, таа помага за разредување на лактозата, а лактозата смета на почеток, таа прави грчеви. Со малава па Еспунисан користев.. и тие одма ги давав. Ако пишува така, тогаш така. Ензимот како и да е и во меше ке се разложи, ама ако упатството вика така, нека тера по упатството.

Sexybaby86 likes this.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Да, да, си пишува на самите капки Колиеф дека треба да отстојат половина час. Точно, лактаза беше @mariz :) За да се разредела во млекото морало да отстојат. И патронажната тогаш кога ми дојде дома истото ми го кажа :)
    За Еспумисан не знам, не сум ги користела. Другарка Саб Симплекс даваше, знам ја прашував, ми рече дека не морале да стојат. Не се сите исти, затоа според упатство најубаво :)

mariz likes this.
  13. Dina911

Dina911 Популарен член

Ме замисливте за колиеф, дека и јас ги давам во шишенце, се измолзам, ставам 3-4 капки, добро го протресам шишенцето и давам, докторот рече така било подобро, ако ги давам со лажичка морало убаво да бидат измешани со млекото. Баш сега барав на интернет упатството да најдам за ова отстојувањето, за доење пишува може одма да се даваат, а за адаптирано треба да отстојат во млекото. Позз

Sexybaby86, Coco31 and mariz like this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Аааа е ете зашто одма сум ги давала, обично читам упатство, ама пред скоро 4год беше тоа.. сум заборавила :)

Dina911 likes this.
  15. aceee99

aceee99 Популарен член

Imat 4 veceri vo.isto vreme nakaj 20 casot navecer se budi i tek vo 1 2 noke zaspiva grcevi toga ja fakat se stega sinoka nz sto da pravam topli krpi masazi na mese du 3 sedevme i skecese celo vreme denes i dadov malku cajce od bekutan jas nesakav ama mn maka imase eve sega taka blago jas tega stavam topli krpi se madevam ke reagira cajcet9 malku malku da pomogni a do sega si bese mirna

16. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Ете @Dina911 не просветли :D На почетокот првата недела мојава цицаше и плус ад давав, па може затоа така ми рекле др и патронажната. Мада памтам дека пишуваше да отстојат на нив :wasntme:
    Небитно, штом така пишува, така си е :)

Dina911 likes this.
  17. saramila09

saramila09 Истакнат член

Мајки на 2 месечно бебе колку ад и давате во кутијата пишува 150мл ама да нее многу до сега сум давала 90 ама од вчера 120 почнав да нее малку или таман си.

18. Dina911

Dina911 Популарен член

Внимавај и на храната, и мојот беше кинкав многу денови по ред само напоручек, а сите тие денови со ручек јадев зелка салата, престанав, слушнав некаде грчеви правела и сега е добар. Сега за сега приметив и од марула и од спањак му е тешко и исфрлиф и тос моментално од исхрана. Размисли да не јадеш нешто слично секој ден што може да му прави грчеви. Позз

aceee99 likes this.
  19. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Здраво, сакам да прашам дали има штета да ставам ким во водата што врие за млеко во секој оброк? Или се дава само по потреба?

20. melani@

melani@ Истакнат член

Ние од 2 до 2 и пол пиевме 120мл по 7 оброка (840мл) дневно тоа е на 3,5 саати, после педијатарот ми рече 150мл, 6 оброка (900мл) на 4 саати . Ама малиов или не ги допива 150мл или ги повраќа, а и не издржува повеќе од 3 и пол саати, па затоа му правам по 135мл на 3 и пол саати. Во секој случај ќе си видиш колку бара бебчето, а на кутијата за 3 месеци пишува 180мл.

saramila09 likes this.