Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Нема што да ти е жал, детето треба да ти е најдадено и задоволно а тоа е најважно од се.

На saseiefi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    ве читам што мака имате со доењето и некако се проајдов па да ве прашам - како приметувате дека млекото што го цица не и е доволно? еве пишувате дека додека цица знае да ја тегне брадавицата и да плаче- мене ми се има ова случувано ама па јас се си мислам дека и е од грчевите пошто во тој момент се грчи цела, а не сака да ја пушти градата од уста и ќе вресне малце и во тој момент кога ќе се тргне ќе приметам дека млекото од градата само си шприца... еднаш се случи да цица така на 15-20 мин. по малце, ќе задрема и пак ќе се разбуди со плачење (јас мислам дека грчевите ја будат) и пак бара да цица и така 2саати и мислам дека градиве даска ќе ми ги направи од исцицување и во тие момени почнува да ме фаќа паника дека готово немам веќе млеко, арно ама по некое време се ќе си се нормализира. А инаку ние и доста бљуцкаме- штом бљуцка значи дека се нацицала доволно млеко така? :wasntme:
    И вие кои што веите дека не и стига вашето млеко, од двте гради и нудите да цица? Ме ставивте во мисла зар може да се има млеко ама недоволлно :^)

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Ова сево што го изнапиша ми се случуваше и мене и ако еве сме 5 месеци до пред две недели ни се случуваше сето ова. А јас имам и мали гради и си викам стално млеко немам или ке го вртев од двете страни да јаде и пак истото ке ми го направеше ке се стегав јас да видам дали имам млеко ке си тече нормално како што велиш, ама навистина се грчеви да ме вервате ние ги имавме дури до пред две недели гледам малото ми се стабилизира сега :) Патем почнав ете така со кашички овошни деке нели ние поголеми ама ке си земи по некое лајче и одма бара цицање, а и ми блуцка стално и еве го машала скоро 8 кг е на пет месеци ;)
    Туку да споделам јас едно лошо искуство цела ноќ и цел ден неможам да се смирам ;( Ноќеска во спиење ми падна бебуш, а домене беше, ;( свеста ни се зеде на сите у п м, што е најтрагично заспав а го имав ставено бебуш на крајот и толку ме обзел сонот што не се ни сеќавам кога сум го зела домене да јаде, серќа немаше ништо, го подржав еден сат и после заспа му се спиеше душиче на мама ( а и плус цела ноќ го пратев ради да не крени температура од вакцините ) и ова ни се деси :doh:

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    душичка малааааа, до прва ќе паѓа греотка, знамна братучетка ми малата а бе се утепа паѓајки и тоа се на глава, најтрагично е што за секунда паѓаат баш на таа возраст почнуваат 5-6 месеци, кога веќе седат и малце да се навалат им натежнува главчето и буп доле, знам на братучетка ми коа и падна седеа една до друга, мајкава да се сврти на другата стана, а малово до неа и тоа да ѕирне кај гледа мајка и од кревет на земја право на глава и од тогаш само паѓаше арно живо и здраво е :) и од дубак како се има превртено и директ на глава. Не се секирај штом е добро бебушот поминало страшното а и тоа зборавило што се случило, ама нареден пат повеќе внимавање, затоа ги наведов овие два примери кога најмалку ќе се надеваш дека може да падне оно ќе се сучи тоа (седи до тебе и да ти падне или да се преврти од дупак) :o :tmi:

5. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Страшно на вистина страшно, посакувам да се врати времето ама нема многу ми е криво стварно, неможам да ви опишам како се чувствувам зошто знам дека јас сум крива. ;( Си викам арно си го ставав измеѓу нас од десна да цица демек да сменам града за повеке да има млеко да цица и на крајот ама се случи лошото :doh: Сега очите 16 затоа, а и нормално секогаш внимаваш ама ете тоа е :(

6. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Здраво мамички, јас имам прашање за искуството на тие што имаат 4 месечно бебе. Моето бебе едноставно не спие преку цел ден, си ги трие очињата, зева, по цел ден само го нишкам ќе заспие 5 минути и се буди со плачење. Не знам што му пречи, зошто не спие. Плус прееемногу е активен. по цел ден само прета со раце, нозе. Сите околу нас ни викаат дека имаме многу напредно бебе, ама јас тоа што го гледам ме плаши. Моево бебе си ја држи главата само уште од болница, уште од старт можеше да се врти лево десно, еве го сега на 4 месеци се крева за да седна, јас го буткам назад, мн е мал за седнување. со ноѕињата постојано клоца и со рачињата постојано мрда. Кога е легнат на стомаче и ако забележи некоја играчка или нешто на креветот, абе со сета сила се влече да ја стигне. Мене ова мн ме плаши. Имам слушнато за хипертонус ама не знам конкретно кои се симптомите, и на интернет нема некои слики за да видам. Какви се вашите 4 месечни бебиња? Јас знам што значи активно бебе, ама ова моево стварно ме плаши колку е активен :((((

7. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Што да ти кажам , моево нема уште 3 полни месеци а ист живец е. Исто сме со главчето исправено од кога излеговме од болница, и не спиеме по цел ден само дремкаме по 10-15 мин, што ми одговара затоа што ноќта сум мирна само за јадење станува. :) Инаку само се смее, на сите им се смее веќе на глас.
    И поима немам за хипертонус, не ме плаши и ти мене сеа. Толку ми треба ко што сум паничар =)

Инаку мамички, денес јас пак се препаднав. На десното раче, кај зглобот погоре од дланката видов како бела флека. Маж ми ја виде прв, па ме испаничи мене. Мене ми личи на лишај. :(
    Сеа кај свекрвата бевме, золвата чува пинч дома па испаничив да не нешто. Не ми беше на око цело време, свеки го земаше да го чува понекогаш наутро па можно е да го подушкала, штознам.
    Можно е да е и сосема нешто друго...да не имал некој слично искуство?

8. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Оф сега ти мене ме утеши, и моево на сите само им се смее, прав смешко е :)
    А за флеката не знам, прашај си кај педијатар

9. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Taurus mila kolku da te utesam mojata e isto kako sto opisuvas ti...znaci da ima kako da ja ostavam da sedi ke si sedi bez maka.pocnuva vrke i ako ja fatam za racinja koga lezi kako da se podignuva za stanuvanje.sta da ti pricam kako da sme nad 6 meseci.nemozeme 5min mirni da sme .razgleduvame i mnogu pretame bas kako dto opiduvas ti.posebno so nodzinjata sme epten raspretkani.glavata i mojata ja drzese mnovu cvrsto uste vo bolnica pa patronaznata se cudese kako tolku malo a cvrsto.koga ja stavase na mese glavata i bese vo vis.cudna rabota ;) jas ne se sekavam dosega da i staviv raka pod glavce za da ne i se zanese glavceto ( me svakas neli ) .ne i ja drzev glavata nikogas pa i eve sega epten e ispravena.se smeeme na cel glas i na sekogo , gukame , ispustame krici i se karame po malku hahah....taka da ne se sekiraj ....:)
    Neka ni se zivi i zdravi samo na drugo se ke se prilagodime :*

10. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    И ќерка ми има така како флекички од време на време, ми рече докторката дека е вообичаено за мали деца и се работи за сушење на кожата на одредени места. Треба само бебешка крема а и ставам, тоа и помага. Може да е тоа, види си со доктор! :?:

11. HeidiDiWalt

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Тетка ми која инаку е мед.сестра прееска ни беше на гости и кога сакав да и го покажам одвај можев да го видам а она не можеше ич. Она е убедена дека не е лишај и дека не би се повлекол така бргу.
    Сепак утре ќе го однесам на доктор.
    Инаку само ме караат моиве дека сум му измислувала проблеми што не постојат на малиот, а и може се во право што ги знам. Јас од страв премногу паничам...

12. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Of sabatini, fala na uteha :)))
    Jas sum panicarka po priroda i sakam se da mi bide vo ramki na normala :) Site mi zborat lele kolku ti e ziv i cvrst i podvizen bla bla, maz mi i majka mi si uzivaat, im godat komentarite deka nivnoto dete/vnuce e ponapredno od drugite, a jas pa ne sum takva majka, ne sakam da mislam deka moeto e neshto posebno, za mene se shto ne e vo ramki na normala e cudno :D i op odma panika. Jas nemam videno dosega olku aktivno i zilavo dete kako moevo, pa vaka koga kje cujam od drugi se tesham deka ne e samo moeto takvo :) Jas od start koga kje go ostavev do vece da odam go ograduvav so pernici, od shto mi beshe strav da ne se prevrti od krevet. Dodusha sirototo imashe strashni grcevi pa cela taa sila ja pripishuvav na bolkite, deka od bolki e tolku zilav.
    Fala vi mamicki za iskustvata, da ni se zivi i zdravi samo, i maz mi shto vika kje mu vratime za sekiraciive eden den (nema da go pushtime da izleze nekoja vecer vo grad :)))

13. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    И ќерка ми беше таква, си ја држеше главата уште од раѓање, јас воопшто не се плашев да не се занесува, беше активно и многу свесно бебе за околината, а јас тогаш случајно налетав на поимот хипертонус и почнав да паничам и пребарувам, ама мислам дека за хипертонус имаше и други симптоми, како цврсто стиснати рачиња во тупаница и згрчени нозе, и нешто друго сега не ми текнува.
    Пред да наполни 5 месеци се исправаше од полулежечка положба и седеше, се консултирав со педијатар и рече се што прави само бебето е дозволено.
    Така да не паничете и не барајте проблем кај што го нема. :)

14. HeidiDiWalt

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Ајде бегајте бре со хипертонусов сеа па јас се испаничив...
    http://www.sezadeca.com/index.php/2012- ... 2-13-41-28

Па синко мој ги држи рачињата во тупаниче и прави шипак а е постар од два месеци.

Исто така и знае да реагира нагласено на звуци, пр. ако тропне нешто или падне ги шири рацете како да сака да се задржи и ги ококорува очињата (многу е смешен кога го птави ова бтв)

Ама мислев дека е нормално тоа за секое бебче на таа возраст не само за моево?!!?

15. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Pa i kerkami seuste gi drzi racete vo tupanici , ponekogas gi pusta koga saka nesto da dofati ili koga pretka mnogu...ajde sega ne me plasete i na mene ]:)
    A oga se protega si mislam deka ke se skrsi.....glavata si ja nosi epten nadole i se protega isto kako tatko i taka da navistina neznam ako pedijatrite ne primetija kako jas da primetam....
    Dodusa poveketo bebcinja se so stisnati tupanici

16. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Сум заборавила да пишам стиснати тупаници и згрчени нозе и по третиот месец. А до тогаш е нормално рачињата да бидат стиснати во тупаница, потоа се опуштаат.
    Ова е еден од симптомите, сигурно нема потреба од загриженост, ние мајките сме такви посебно со прво дете кога немаме доволно искуство, од мравка слон, а и интернетот е тука да ни помогне кога сешто можеш да прочиташ. :D

17. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Eno prasanje vo vrska so ishranata koga pocnavte da im davate zivotinsko carstvo na srcinjata nie sme skoro 6 meseci pa vcera baba i i iznakupila cokoladca zivotinsko carstvo pa jas od pusti merak i dadov malce mnoguu malce kako edno kockice so toa sto tie se tenki kako list pa toa radosti sto bese pa posle placese za uste ama ne i dadov eve do deneska nema nikakva alrgija baska apetitot ne i se rasipa si jadese i kasi i mlekce normalno dali smeam po malce da i davam ahhh kako mu se izraduvaa :lol:

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Мајки, си имате нормални и здрави дечиња, уживајте и не се оптоварувајте безпотребно. Верувајте, ќе забележевте ако нешто навистина не беше во ред. И плус денес, кога имате на дланка многу информации, премногу читање на интернет не е баш здраво (за вашата психа). Битно е да се прави селекција на информациите, и да знаете кому да верувате. Како и да е, уживајте со вашите бебушки.

Saseiefi, мала е за чоколадо, има време. Вие треба друга храна да пробувате, а не чоколадо. Не само заради алергија, шеќерите предизвикуваат хиперактивност и агресивност кај децата. Мене многу ме караат што избегнувам на малиот да му давам чоколадо, ама ако попуштам и му дадам, детето тотално ми се менува. Затоа, ако веќе мора благо, подобро да биде овошје.

На marchi-cool и SimonaTino им се допаѓа ова.
  19. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    За доброто на твоето дете не и давај веќе. Има време за тоа, не се секирај.

20. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    197
    Кога ве читам за хипертонусот истото и јас си го мислев за моето дете,ама проблемот е тоа што на мене паметот ми го извади една педијатарка и со ред други глупости,го однесов на 30 дена на преглед зошто нон стоп плачеше и никако не можев да го смирам ќе се смири и пак си продолжуваше и дијагнозата и беше таа,па после демек нема да збори,па демек нема да седи и да оди и ми го извади паметот за сите пари па на крај по брза постапка да закажувам во Филип 2 преглед и додека да го однесам да си плачам по цели денови и на крај ништо од нејзината дијагноза на хипертонуси,не одење и не ти знам уште што ли не,тој на 30 дена си држеше главата ,креветот каде му ги гледаа кукчињата им го направи лом од мрдање и здраво право и со насмевка си излегов ,инаку на 4 месеци почна сам да си чучнува,на 5 ипол по малце го ставав во дубак,веќе на 8 сам одеше по кревет на 10 си прооде (протрча)што велам јас зошто не знае да оди само трча,и патронажната сестра многу ми помогна во тие моменти,таа ми велеше дека детето нема ништо ама ајде де си велам др ми има кажано,после кога излезе така ми велеше да ја тужам за тоа што ми го направи,но среќа се помина и затоа не се вознемирувајте,секоја мајка си го знае детето најдобро и се си мислам дека кога е прво не ни се познати многу работи и затоа така реагираме