Здраво И моето ика некогаш, ама или го ставам на града, ако сака да цица, или некогаш после 10мин само му проаѓа. Откако му излегоа брунчињата (кои не му минат уште), дома држиме 22 степени, а навечер 20. Уште фали да го мотам вака и да избие цел од с'клет и нервоза Туку, дојдов да ве прашам нешто, дали навечер ви се ептен меки градите? Мене на пример, после 8 саат ептен ми се спласнати, веројатно од цицањето преку ден, и ако поспијам некој саат во текот на ноќта ќе се наполнат како топки ќе станат. Ама работата е што моето бебе се заспива околу 2/3 саат ноќеска, и тоа време веќе ептен си ги гледам како исцедени градите. А кога стиснам, имаат млеко. Па си мислам да не му е малку тоа млеко и затоа да вришти така навечер пред спиење? Исто така, преку ден веќе не осеќам како боцкање/струење во градите како да ми надоаѓа млеко. Дали е ова некој сигнал дека ќе снемувам млеко?
Ова е знак дека се средува лактацијата. Секогаш во исто време плаче? Да не се грчеви во прашање? Ако си кака и мочка , не е гладен. А бебе вреска од многу причини. Не само од глад.
@happygirl не, туку е знак дека се воспоставила лактација Не осеќаш боцкање кога надоаѓа млеко зошто бебуш често цица. Ако не му дадеш на пример 3 саати и те како ќе осетиш Не велам да не му даваш , ама сакам да ти кажам дека немаш место за паника, си имаш млеко И исто така, нормално е да се полнат навечер додека спиеш
I jas si go mislam isto ama nema vrska, moevo cica vremenski mnogu malku a super napreduva 1.500 gr za nepoln mesec, navecer plsce se vo isto vreme i prepisuvam na grcevi ili skok vo razvoj, prvoto dete celo vreme bese na cice i pak poslabo napreduvase
Sekoe bebe koga ika ako se napie majcino mleko prestanuva, nema potreba da go tuntas tolku moze da mu naoravis poloso so tolku kebinja natuntano
Мајки пред пола час ја капев малата и додека се развртев рачето со пена го пикна во усте. Веднаш исплука и јас со стерилна газа и оревриена вода поминав во устето. После уште се лигавеше. Има ли место за паника?
Не престанува без кебињата Сум пробала неколку пати без нив... И не престанува ни по 10-15мин Смешно ми е и мене, но за моево бебе ова функционира Со кебињата за 2-3мин престанува Да, вака правам. И и поминува, после не плаче, не е црвена, мирна си е. Инаку заоѓа од икање. Советот е од баба, и функционира. За 5 мин колку што трае све, не се претоплува, ниту се поти.
Нема не се грижи, сигурно нема многу голтнато. Моиве обожаваат бањање, се шлапаат, прскаат, скокаат, па и често во уста завршува водата (особено малава се наведува и шмркнува понекогаш ). Да напоменам дека секогаш им правам сапуница голема, ставам купка внатре.
Многу е мала само 3 м. Јас секогаш одма и ги плакнам рачињата ама дур се завртив да наполнам водичка го пикна. Подоцна знам дека така ќе биде.
Нема гајле, тоа е бебешко и безбедно. Сега тоа не се подразбира нели да го голтаат на секое, ама неможе да биде нешто страшно ако голтне малку.
Наидов и на критикувања по интернетов, ама во некои случаеви кога не престанува да ика ни со млеко ни со вода, ѝ давам две~три капки лимон, па престанува
Вчера пасирав јаболко и авокадо но направив дупла доза и многу ми остана. Бидејќи кашичката ми седеше во фрижидер смеам ли денес да му ја дадам на бебе?
Јас не би дала . Секогаш свежо блендирам. Колку изеде толку- другото фрлам. Со тек на време ќе научиш колку треба да пасираш.
И јас давав (и давам сеуште) лимон по две три капки за икање, на лажиче, ама ова кога беше веќе 3+ месеци. Инаку, на почетокот доволно беше само да цицне и одма преикуваше. На крај краева, и малку превриена водичка на лажиче ќе го смири икањето. Мислам дека виткање со ќебиња е малку претерано и непотребно @Ѕвездички , но за твое дете, ти си решаваш
Женски ме боли заб. Уште пред да останам бремена имав проблем со забот и со консултација на матичниот тогаш испив 1 доза панцев и година ипол мируваше. Со забот не може нишш да се направи. Поради лекарска грешка мораше да ми го умртват и пак поради лекарска грешка 1 канал ми го оствил недочистен. Се консултирав и со орален хирург ми вика нема решение бидејќи е 6ка и не може никако да се среди ама не е ни за вадење. Бидејќи дојам не сакам да пијам пак панцев, се мислам да го вадам и да местам порцелански. Ама не знам дали смее да се прими анестезија и дали воопшто има кај нас безадреналинска анестезија?
Ќе ја тагнам @Annath да ти помогне. Имам читано од мајки на форумов дека поправале/ваделе заби со анестезија (обична) и немало проблем при доење. За безадреналинска не знам, еве Анат нека ти одговори, сепак е стручно лице