Девојки, како мерите температура на бебињата? Имам дигитален топломер, читам во упатството ама не сум мерела до сега на бебо. Денес му ставивме вакцина, па да бидеме спремни за недајбоже.
Во болница крчеше ли?Мене таму кога ми го носеа малиот одвај дишеше преку нос земаше воздух преку уста испуштање до толку беше лошо.И таму педијатрите и отпосле нашиот ми кажаа дека е сосема нормално дека со тек на време ќе престане крчењето.Најчесто се случуваше од промена на температура.Ние ништо не стававме со пумпа влечење рекоа никако а па инхалатори ич.Се среди само од себе после месец дена.
во дупето ти е најдобро кај мало бебе , ама покажува плус 0.5 да си знаеш ,под мишка дали ќе го наместиш убаво , вака во дупе најбрзо и најпрактично дури е мало
edno vreme imav digitalen obicen ama ne mu veruvav mnogu taka da zivin pod miska kako na vozrasen 5 min. taka meram
@happygirl со дигитален ама во упатството пишува дека треба да се држи и по звукот, некаде 7мин јас држам или до 10 под пазувите. Прв пат се извадив од памет дека 37.2 ама до 37.5 се толерирало. Плус машките бебиња не сакале многу топло, демек да не го трупаме со облеки и тоа знаело да покаже повеќе. Кога ќе видиш исто ти се фаќа и со живин, т.е има едни стаклени без жива и тие се точни. Баш ги споредував. Го начекав спиеше и испробував.
Има 2 вида дигитален термометар. Со еден се мери на чело а со друг на слепоочница. Прочитајте си го упатството добро. Исто така на инфективно ми рекоа-ако мериш со дигитален 0.5 С секогаш одземи (ако е 38.5 со дигитален онда рачунај 38 дека е) Ако детето е лесно облечено нема потреба од расоблекување. Исто така, ако мерите со таков за слепоочница да нема лежено на таа страна (да не е угреана)
Јас имам дигитален за во уво. Вистина е ова што вика Лили, секогаш од дигиталните одземајте по 0.5, ова и во Систина, а и матичната ми го имаат кажано. И битно е, посебно за мојов термометар, да нема лежено на тоа уво кога се мери. Инаку добар е, задоволна сум. Од Англија ми го донесоа, Филипс е, ама има мислам ги има и кај нас, само се трипати поскапи.
Јас имам дигитален Браун за на чело бесконтактен ми го донесоа од Австралија ама не сум задоволна. Еднаш 38 со 5 ми покажа и јас со трчање ја однесов на педијатар. Таму ја расоблече др и со обичен дигитален за под мишка 36 со 2 и измери и сега со таков и јас и мерам. За посигурно од време на време мерам и со живин. Со 3 топломери мерам како некоја чукната и сите различно покажуваат па појма немам кој да го верувам.
ako ti e za redoven pregled jas od bukuresh sum zadovolna ako eventualno ti e za nesto specificno ne bi mozela da ti kazam inaku mirjana mislam deka se vikase vo bukures vednas na golemiot mu vide deka malku navnatre ja nosi panl nosime ortopedski konduri, Sega mnogu go falat i vidoevski ama pa i tie sto bile privatno kaj nego i posle na drzavno vo nashive kliniki isto proveruvaat. Sepak vashe dete vashe pravo sto i kade
Мојот е обичен дигитален, го земав од аптека. Пробав прееска дур беше расоблечен да му измерам под пазуви, ама многу мрдаше и не успеав да држам повеќе време. Во упатството пишува да се држи 2-3 мин после звукот. Имам и живин топломер, ќе видам и со двата до после ако можам да измерам за да споредам. @monik55 скроз голо го доиш за да му измериш, така ли?
Ептен течности пијам. Пијам 1 л чај за доилки и обавезно 4 л вода а некогаш и повеќе. Си имам спремено две шишиња од 2 л,а понекогаш плус пијам од чешма. Не се налевам намерно,туку вода многу ми се пие,посебна за време на доење и по доење испијам 2-3 чаши едно по друго.За јадење јадам 2-3 пати,ама не многу,некако ич не ми се јаде,а некогаш па и не можам да јадам од малиот колку и да ми се јаде. Инаку многу пазам да не внесувам нешто што му смета.Па така исхраната ми се состои од компири (тавче,пржени,чорба), ориз,супа,тестенини,мусака,нешто намачкано на леб,корнфлекс јадев со јогурт,ама мислам дека јогуртот му смета па престанав да го пијам,јадам овошје,благо речиси воопшто не јадам. Инаку млеко имам доста,понекогаш знае и да се задригне од млекцето,а и си напредува добро.За 5 недели качи 1500 грама на тежината со која излеговме од болница.