Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.383
    Допаѓања:
    24.996
    Од понеделник треба да одиме за прва вакцина, но многу има заболени од грип, па си велам да почекаме недела две дури се смири малку ситуација, фала Богу нема морбили до сега во моето градче, но сепак се заплашив :(
    Сакав да прашам дали сте правеле крвна слика за првата вакцина? Нас матичната ни рече дека не треба :?:

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.070
    Ние не правевме кс, досега два пати го носев на вакцина. А зошто вие дури сега за првата ќе го носите? БСГ нели се прима во рок од еден месец по раѓање?
    Нас во диспанзер ни рекоа кога ќе одиме за следна вакцина, да однесеме кс поради систематски преглед на бебето што ќе му прават.

Да прашам нешто, од што може да биде слузава каката на бебо? Синоќа имаше помалку, сега гледам повеќе, како шлајм се развлекуваше. Му хрчи уште носето, ама кога влечам со пумпица вадам само бели, млечни мрсули по еден/два дневно. Уште кива 5/6 пати дневно, ама си мислам нормално е?
    Не му тече носето инаку, нема секрет. Баш ме загрижи сега каката... Некоја со искуство?

Последна измена: 13 февруари 2019
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.383
    Допаѓања:
    24.996
    Бсг уште на болница му ставија кога се роди, сега на 2 месеци треба Дтп ако не грешам со имево на вакцинава.
    И моето кива секој ден по 5-6 пати сигурно исто има такви мрсули.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.070
    Аха, епа таман сте тогаш :) Ме збуни дека на моево БсГ не ја ставија во болница, па таа ја сметам за прва вакцина. Ние вчера ја ставивме шестовалентната, ДТПР со уште некои други, досега нема реакција, се надевам со лесно ќе помине :)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    И нас за првата (дтпр) ни рече матичната не треба, ама кога отидовме да ја вакцинираме бебка, докторката побара. Тогаш рече, за понатамошните вакцини нема да треба, ама за првата мора. Па ја боцнаа таму, за 5 мин имавме резултати и си прими вакцина. Мада јас пред секоја вакцина си правам кс, помирна сум така.
    Инаку, во Идадија се вакцинираме, ако ти игра улога :)

@happygirl тоа е од плунката што ја голта. Нормално е, не се плаши. Имаше и кај мојава така кога беше мала, па прашав тогаш педијатар и ова ми го кажа :) Штом не му тече носе и си е ок, не е шлајм, нема од каде.

6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.070
    И звонев сега на педијатарот, ми рече да земам пробиотик Линекс капки, и да дадам цело шишенце, дека и онака е добро да прима пробиотик. Си мислам да не му се измрзнати цревата па затоа ова сега? Обично кака по 2/3 пати на ден, а од викендот навака се случи два дена да кака по 5/6 пати, ама немаше слуз тогаш. Вчера кога се искака 2 пати, му замириса прв пат, инаку нема мирис. Да ставам топло на мешето, термофор? И да давам пробиотик?

7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @happygirl јас до година давав пробиотик, секој ден, по совет на педијатар. Биогаја давав јас, ама дај му, нема штета од тоа секако, само корист. Нема врска какањето мислам, бебето е мало, а малите често какаат. Мојата беше и си остана какачка :D И ден денес на скоро 13 месеци кака по 3 пати дневно.
    Пробиотикот ќе ја среди столицата секако. За слузот, од плунка е, не се грижи, не е болен бебуш :) Стави и термофор ако мислиш дека ќе му дојде добро од тоа :)

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    И ние требаше да ја примиме неделава таа шестовалентна вакцина, првата на 2 месеци, ама искрено ја откажав. Доктор педијатар, пријател на свекрва ми, ми рече да почекам, да наполни 4 месеци па да ја прими. Него, сакав да прашам, има некоја мајка што вакцинирала до сега во Грција?

9. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Majka moj predlog e krvna slika da napravite sekako. Moeto nemase nisto ama na krvna slika mu pojavi slabo zelezo. Doktorkata odbi da go vakcinira so zelezo ispod 10. Taka da ja popravivme krvnata slika pa za 3 nedeli ja primi. Inaku mu ja docnev sekako.

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.070
    Значи за кс им земаат крв од вена? Штом и железо испитуваат...

11. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.732
    Хемоглобин гледаат. Од прсте боцкаат.

На Lavica2016 и happygirl им се допаѓа ова.
  12. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Se JAviv preeska seuste se cenite isti..1800 prv ponataka 1500 pregled.

13. Elinora

Elinora Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    Мамички искуства за чајот на Бекутан од анасон, по колку мл давате, колку пати на ден и на која возраст на бебче? Штетно ли е доколку се премине дневната доза или истата се подели на неколку пати, и нормално ли е беба после чајчето одма да заспива?

14. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Jas ja davama 50 ml sabajle 50 navecer uste 15 dena pravime 2 meseci

15. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.198
    Ако можеш смени го, многу шеќер содржи.

16. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Jas davam dva pati na den, ama ne sekoj den, po 50ml. Tri meseci sme. Mnogu saka cajce. Normalno e da zaspiva, se zasituva.

17. Elinora

Elinora Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550
    По колку чајче ставаш на 50 мл, прописно пола лажица или?

Само тоа ја спасува од грчевите, 19 дена сме стари..

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.383
    Допаѓања:
    24.996
    Јас така го правев ма почеток пола лаж во 50мл, сега по 1 лажиче во 100мл, но моето не го сака и како што ги правам така го турам, 2 месеци сме.

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Ja i pravam.nakaj 10 sabajle 100 ml edno lazice i pola i go davam pola navecer

20. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Жени најдобронанерно.. Не давајте Бекутан ствара завис. А и преполн е со шеќери. На дргарка ми синчето 1 и пол, не можи да живее без чајот. Вода не пие, ама Бекутан пие. Исто комшикта ми кажа за неколку случаеви дека бебињата се зависни од чајот, она во апрека работи, и родителите и кажувале.

Сменете го со друг.

На Elinora му/ѝ се допаѓа ова.