Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

А чајче не му помага? Син ми кака по 2 пати на ден ама пие чај по 100-150мл

SimonaTino likes this.
  2. anule88

anule88 Истакнат член

Оф леле душиче ајде ке се стабилизира, ама сте почнале и со солени кашички барвос за вас да си лапка малиот за да биде голем :D

SimonaTino likes this.
  3. nevesta

nevesta Истакнат член

мајки, од кога почнаа на бебушките ваши да им течат лиги? Вчера приметив бајаги и течеа и балончиња дури си правеше, нормално ли е волку рано да и се појават??

4. katalina

katalina Популарен член

На нас почнаа да ни течат кога наполнивме 2 месеци негде...пошто рацете ни се нон стоп в уста,страшно многу се лигавиме и менуваме едно десетина лигавчиња дневно.Нормално е, не се гризи...сите бебиња се исти :)

5. taurus1904

taurus1904 Активен член

Ајде да чујам дали има слични искуства. Моево бебе има 4ипол месеци. Од старт е на адаптирано млеко (плус доенје) и си се какаше по 3-4 пати на ден. Пред две недели почнав со сокчиња, оваа недела со каши и тоа му давам од слви и круши претежно ама бебево не ми кака. Три дена по ред се буди во 5-6 сабајле со вриштење, пиштење, прди ама не може да се искака. Не знам до кога да чекам. Денес не ми е заинтересиран ни за јадење, со сила му давам да јаде. Утре ќе се консултирам и со педијатарот (ако е вратен од одмор) ама сакав да прочитам и ваши искуства и мислење.

6. Gea

Gea Популарен член

Ќерка ми порасна на адаптирано млеко, воопшто не е доена, бидејќи јас воопшто немав млеко. Во почетокот ги имавме истите проблеми, се додека не ја најдовме содветната млечна формула што и одговараше. Неколку пати го менувавме млекото, значи почнавме со Нестле Нан, од него имаше страшни грчеви и не можеше по неколку дена да кака, па свртевме на Бебимил- на почетокот се покажа добро, но подоцна истите проблеми, за да на крај купиме Аптамил и од него сме презадоволни. Навистина е најскапо, но по состав е најблиско до мајчиното млеко, бидејќи содржи и делови од колострум и откако почнавме да го користиме, се регулираше и каката на бебето. Пробај, промени ја млечната формула и ќе видиш, можеби тоа е решението на проблемот, ако не, консултирај се со лекар.

7. sabatini

sabatini Популарен член

Me interesira nesto mamicki....Nekade niz temava procitav za kapki koi se stavaat vo koritceto i sluzat kako za inhalacija...Znaci problemot mie toa sto kerkami pocnuva da hrci so noseto mi stoe malku kako da e izmrznata pa bidejki sme mnogu mali najefikasna opcija mi se gleda toa , da i stavam kapkicki dodeka ja banjam pa da ja podryam poveke vo vodata....Deneska i izvadiv nekolku mrsulcinja i strav me faka da ne se vlosi da dojde da trcam po doktori...mislam deka nema da ima nikakva steta da i napravam taka..sto mislite vie dali moye na tolku malo bebe toa da mu se stavi vo vodata....
    Procitav i za morska sol se stavalo ...ako najdam ke moze li da i stavam ili ...
    Posovetuvajte me dali smeam da i go napravam toa ....
    Denes duri i na dvapati mi se zakasla :(
    I dali nekoj znae kako bi mozele da se vikaat tie kapki....
    Vi blagodaram :*

8. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Мамички денес забележав на главчето на бебушот од позади баш на местото каде што си ја потпира главата кога лежи и спие дека косичката му е изретчена се роди со косичка и затоа убаво се забележува дека му е баш како мало крукче изретчена се уплашив малку, утре ке одам на педијатар да видиме што е, се мислам дека му е од лежење дека баш тоа место се трие али незнам ме фаќа страв да не му е нешто друго :worried: имате искуство?

9. pepita82

pepita82 Истакнат член

му се менува косичката ,ништо страшно, моите и двете се родени со косичка па прво почна од позади да им опаѓа па потоа на на напред еден период скроз келави :) и после си расте нормално косичка ;)

10. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Пепита фала за брзиот одговор, јас се усплашив зашто баш на едно место како крукче му е и јас помислив тоа али пак да си прашам , мајка за се си прашува :D

11. katalina

katalina Популарен член

Eheheeej nie kolkava 'dupka' imame od pozadi,nacisto sme kelavi :rofl: :lol: Toa ni e od sto koga spieme non stop ja vrtime glavata,de levo,de desno.Vaka vizuelno ne izgleda dobro,ama ne se sekiram,ke i nikne nova :emo:

12. sabatini

sabatini Популарен член

Kaslame , kivame , tesko diseme na noseto pa probuvame so usteto no pak i cucla sakame da imame i nikak ne se pogoduva....Temp.i merev i bese 37.4 znaci ke mi kazi i temp....se mislam dali da ja nosam sega na bolnica ili da pocekam ako ne daj boye kaci poveke temp....
    Inaku vesela e se smeska i si raygleduva....
    Ako mi kaci do 38 tepm ke i dadam cepce i ako ne i se simne do 2h ke ja nosam odma na bolnica....
    Ima li nesto sto moze jas doma da i go spremam da i se otpusti noseto ....
    I da ako mi kazi temp.38 moze li da i stavam na corapcinjata ocet ???????
    Ve molam odgovorete mi ne mi gi ignorirajte postovite....

13. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

sabatini за носето незнам пробај со пумпиЧка за носе и солен раствор ако имас,а за температурата истусирај ја тоа многу помага и мозес да и ги натопис Чорапите во вински оцет,ако не и се спусти носи ја на лекар таму намногу мозат да ти помогнат :)

14. Vetruska

Vetruska Популарен член

Апсолутно стави и чорапчиња со оцет на ноџињата и почекај малку да видиш дали ќе се симне, не е толку висока температурата за да трчате во болница, но следи и ја постојано мерејќи. Цица?

15. sabatini

sabatini Популарен член

Helen probav so pumpicka no ne izleguva nisto a i frci noseto...ke se javam sega na patronaynata ako ne ke ja nosam na bolnica....Ti blagodaram...

16. sabatini

sabatini Популарен член

cicanjeto nie oteynato radi noseto i ne saka mnogu .sega za sega ke pocekam ako nedaj boze i se kaci do 38 ke i stavam cepce i ocetce na corapcinjata i ke cekam....Kolku vreme da cekam ako ne i ja simne cepceto i ocetot temp...dva h 3 h ????

17. Vetruska

Vetruska Популарен член

Мислам дека после пола саат до саат највише треба да се симне. Ако не, одете на лекар, мада мислам дека нема да имате потреба, не и е висока температурата и ќе се избори самиот организам, ама следи обавезно нон стоп.

18. sabatini

sabatini Популарен член

Da da ke sledam obavezno....eve sega mi zaspa pa ja fakam za glavceto ne e premnogu topla isto e....I ja izmeriv pred da mi zaspie ne i bese pokacena...ke i ja sledam deneska celo vreme...se nadevam ke pomineme bez cepce....ti blagodaram :*

19. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Бањање со млака вода( чорапчиња со оцет над 37,5)оцетот ке го разредиш со вода( да биде вински)
    Сирупче далерпн и тоа
    Чепче над 38 ( по потреба)

sabatini likes this.
  20. katalina

katalina Популарен член

Sabatini ne go maci bebus so cepce,toa vo slucaj ne daj boze da krene povisoka tem. Nas ni pomogna sirupce daleron i corapcinja vo vinski ocet.Vinskiot ocet e pravo cudo,za pola saat ni ja simna temp. (38 stepeni ni bese).Redovno sledi ja,cesto ja nudi da cica za da ne dehidrira,raskomoti ja i koga spie prekrij ja so nesto potenko.Ajde so lesno,ke vi pomine :*

sabatini likes this.