Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @monik55 фала ти ќе и давам од утре линекс. Јас и давам моментално биогаја ама мислам дека е преценет, никакво подобрување ни со грчеви ни со редовна столица еднаш на три четири дена кака а цица и напредува повеќе од солидно во килажа.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Очекував дека ќе се појави и овде сода. Сода и се е можно :)

Јас не би сода и бебе. Сода и бременост не одат заедно, најмалку на толку мал организам со нежна флора да му ставиш макар и капки од оваа разорувачка сода.

Ќе пробам со капките, фала.

На Kitten и happygirl им се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Кај нас се покажа подобар линексов од биогајата еднаш се нема асално искакано.
    А од овие еднаш во денот асално ке се искака.

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Фала за разбирањето мајка.
    Од града полесно цица неголи од шише. Шишето неможе да го смисли, но од града со 300 чудби..
    Кога ќе видиш на крај изгледа останува да се мачам. Толку многу истрпев, ќе трпам уште.. не гледам никаде решение. Ќе пробувам да се молзам и да нудам од шише и од града пак ќе се мачам, неможе ни гладна да ја оставам. Тоа е, зошто да ти е убаво кога може да ти биде лошо.

На Poppins, happygirl, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.609
    Колку често имате подои? Дали доиш по барање на бебето? Пробај да нудиш почесто - да не случајно е нервозно, гладно и нетрпеливо пред подојот. Пробај да се соблечеш и да го соблечеш бебето, кожа на кожа допир би требало да помогне. Нуди навечер во спиење - ако сметаш дека преку ден е поголема борба и нервози. Кај мене доење во спиење многу успешно функционираше - не беше за мене интересно да се будам, ама за бебето беше супер.
    Шише не би препорачала, особено ако одбива.

Ако ти е утеха, напредокот досега е одличен. Последниот месец е помал но во рамките на "нормално" - сепак со мала претпазливост да се нуди почесто да цица. Уште една утеха - бебињата се менуваат преку ноќ, па сето ова може за многу брзо да заврши.
    Гледај и ти да бидеш смирена. Тоа е исто така важно.

6. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Секогаш кога бара давам. Максимум 2часа да издржи без подој ( ова многу ретко) , обично на саат/саат ипол некогаш и на пола саат бара пак.
    Само што проблемот е дали и колку се најадува..
    Единствено вечер знаеше да пие мирно, но и тоа се смени. Добро синоќа успеав во сонот да ја надојам како што треба, но ако се разбуди тешко мене треба низ собата да ја шетам да ја смирувам исто како и дента што прави.
    Живеам за денот да цица нормално.

На lackygirl и happygirl им се допаѓа ова.
  7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Еве втор ден и мојава е иста. Само што ќе ја наместам во позиција за подој пишти како да ја колам, прета мафта, греби. Цели сме изгребани и двете. Се мислам да не ја боли грло или уво но во сон ноќеска си се нацица убаво. Тешко тебе ако ви е вака постојано.

8. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Monik, pedijatar li ti gi preporaca ovie lineks? I moj bebo ne kaka redovno pa pocnuva da me nervira situacijata.

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Да уште кога бевме на прва контрола ама јас ај демек читам биогајата подобри и сега ги сменив.

На Lavica2016 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    @Kaetana денес никако не успевам да ја нахранам. Не функционира ни шетање во раце ни ништо. Ќе полудам ;(

11. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Жал ми е навистина, се ставам себе на твое место. Не ти е воопшто лесно. Незнам како би можеле да ти помогнеме освен подршка за секоја твоја одлука.
    Верувај дека го правиш најдоброто. Секогаш.

12. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Здрaвo мaми
    Нoв член вo темaтa и кaкo и секoјa прaшaњa куп. :)
    Мaлaтa ми цицa,лaкoмa е. Не ждригнувa пoсле пoдoј туку пoврaќa. Сaбaјле 4 пaти ни пoврaти и пaк сaкa нa грaдa. Дa се плaшaм ли зa пoврaќaњетo?
    Oд синoќa пoсле јaдење грчеви имa и сaмo врескa истo и денес. Педијaтaрoт ни препoрaчa биo гaјa. Дa ги дaвaм пред или пoсле пoдoј и нa кoј нaчин?
    Хoрмoнa су дo плaфoнa....

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Измолзи се и давај со шприц. Или со чашка. И мојов се шекнува ама не е дојден до тој степен. Иначе мене ми помага пилатес топка. Скокам на неа и дојам, ама прво го смирувам потполно па го нудам да цица. Издржи мајка :l:

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Повраќа во млазови или блуцка?
    Нормално е ако поврати, да не ждригне. Бар така е кај моево, знам кога ќе ждригне дека нема да поврати..
    Био гајата се пробиотик, нас за грчевите не ни помогнаа.
    Ни помогнаа малце Еспумисанот - тие се за грчеви, а најмногу помага топло на мешето.

15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Купи од ова термофорче и ставај на меше.
    20190216_173738.jpg

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Се прејадува, не е страшно. На почеток и мојот повраќаше, сега не. За грчеви не давав ништо, само топло на мешето, кожа на кожа, гушкање, галкање...

17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    И мнoгу икa пoсле јaдење. Икa не oстрo сувo прaзнo,туку пoлнo сo млекo и вo секoј мoмент јa чекaм дa пoврaти.
    Незнaм зa икaњетo штo дс и прaвaм. Кaкo штo лежи и нaеднaш ќе пoврaти вo еден млaз.

Кaпките вo устa кaпнувaње или сo лсжичкa?
    @monik55. И нaпрaви бaбa сo трици тaквo ќе прoбaме..

18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.066
    Здраво женски.
    Ај да се пожалам и јас малку. Бебо цела недела послабо ми цица, едвај по 2-3мин, на почетокот само влече убаво и силно, некои 10/15 голтки и толку. После или задремува на града, или се трга скроз и не сака пак да фати. Гледам и пелените не ги полни со мочка како претходно. Кака 2/3 пати дневно, не обилно ко што знаеше.
    Не знам дали е поврзано со тоа што скоро цела недела го носев некаде, на педијатар во понеделник, на вакцина во вторник, вчера на ортопед. Или уште од вакцината е ова реакција, ми спомнаа дека може ќе одбива да цица. Многу е кенкав цело време, не е расположен како што си беше. Го ставам на града на секој саат, како кенка така, ама едвај по 2/3 мин е на неа. Ни знам колку внесува, ништо.
    На апликацијата пишува дека од денес е во вториот скок демек, ама што знам.
    Вашите бебиња кога цицаат, по колку време активно цицаат? Не знам дали само моево се тегне така, се напрега додека цица.
    Исто и пред и после спиење се напнува многу, се напрега, цел црвен станува во лице и тоа трае на пример по 10мин. Не знам зошто се напнува така, го мачи ли нешто?

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Поради грчевите бебе ти се прејадува. Некои бебиња во цицањето бараат утеха. Повраќа тоа што му е вишок. Гледај држи ја подолго на раме после подој и тапкај ја нежно по газе. И мојава ика често. Не е ниш страшно. На тој начин испушта вишок гасови бидејќи не подригнала. За грчеви нас нишш не ни помогна само термофорче како што постирала Моник. Ко лактазе капките можеби малку.

20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Фaлa нa сoветите,ќе прсктикувaм..
    Биoгaјaтa им ги кaпнувaте вo усте или сo лaжиче? Дaли пред пoдoј?

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.