Од месец, и таа работа му ја препуштив на маж ми. Јас не мислам да се потресувам дали го боли или не. Тој најубаво знае. Сепак мажи се на нојот цело главиче му се гледа.
Жени хелп. На бебеко на лицето му се појави точка црвена по сува од другиот дел. Што може да е, и дали може да се рашири?
Еспумисан не е пробиотик.Пробиотици се биогаја,ваја еве линекс бејби и провен ти ги препорачуваат.Консултирај се со педијатар.
Odam na pedijatar vika nis nema prai samo so cepkalka za usi i maslo a moze sama na svoja raka da zemam proven
Кај малата траеа 2 ипол месеци, сами од себе поминаа, а во меѓувреме се пробав од капки до пуштање бели звуци,термофорче...
Може да даваш пробиотик и не продолжувај да провоцираш да искака со чепкалка или слични методи на тоа, ќе свикне бебе и повеќе мака ќе имаш. И мојата не кака редовно еднаш на три четири дена, а не е гладна давав биогаја пробиотик немаше промена ама денес дадов линекс и искака бебе после три дена, е сега дали така и дојде или ќе стабилизира ќе видиме. @LoveHope и мојата не жрдигнува па редовно после подој заикува ако ја легнам веднаш. Кога ќе завршите со цицање држи ја исправена и тапкај нежно по газе така од вибрациите се ослободува воздухот што е низ цревцата. А тоа што враќа најверојатно се прејадување ако си става на килажа и напредува нема место за грижа.
Здраво девојки. Без разлика што ми е второ дете јас дум во куп прашалници, на многу работи не се секавам. 1. Бебе е само на цицање, млеко имам али пупките ме кинат од болка што да земам за мачкање? 2. Бебе е само на цицање какви капки да и земам? 3. Паполето како и со што го чистивте? 4. Имам забораврно како е со бебе и затоа сега ми е чудно само додека цица бебе е 3 дена.
1. На Медела гелот најдобар и најефикасен 2. Д3 +К, овие после 8 ден 3. Само со алкохол од аптека, и во дупчето со чиста тетра или памукче, а може и со ушалки. 4. Да ти е живо и здраво
Eve vecer ako me i frlev cepce malku ke puknese fati da vreskat dva sati ne mozevme da e prekinime janstaviv za 15 min me otide pola sat se iskaka ama.bese podebelo kakana nz vekeni jas sto da pravam
Дефинитивно ќе направиш проблем, многу поголем од сега што го имате, мрзливи црева, нема да кака сама, туку само со чепче. Земи пробиотик, а ако цица малото, ти јади компоти од сливи, праски, ако имаш домашен сок од праски пиј, ленено семе конзумирај, ќе оди сето тоа преку млекото и ќе се искака. Давај и превриена вода со ким, полесно ќе и биде. Фрли чепчиња, се што имаш дома и да не си купила пак. Ова за добро на малото.
@LoveHope што убаво што си тука Овде велат дека после подој не мора да ја креваш и вознемируваш бидејќи го стресуваш бебето после доење. Бидејќи најчесто заспиваат на града се мести само на страна. Така и повраќањата се намалуваат, а како што велат бабиците ако сака да ждригне ќе ждригне не мора со захвати по рамења. Медицинските сестри ја чуваа најмногу до минута на рамо да ждригне, ако не ја легнуваа исто на страна. Мајка ми ја држи ако треба и пет дена на рамо додека не ждригне верувајќи на руска школа. Гледајќи ги сите верзии јас вака правам: ако заспие никакво дигање само поместување на страна и не ми повраќа може да бљуцне. Ако не заспие со подој ја кревам и расшетувам додека не разгледа се. Во оваа позиција знае да поврати обилно.
Дали е можно 10 дена новороденче да настине? Понекогаш кашла и кива без престан. Да ја носам кај докторот ?
@Gili B. Како мислиш ,,може ли да настине?,, Секако дека може! Ама не брзај одма на доктор, да не уште повеќе се разболи бебето таму од вируси и бактерии. Можеби подкашлува од сув воздух, а и кивкањето не е нешто чудно за бебуле. Следи дали има секрет во носето, дали му рчи носето, дали зачестува кашлањето, па ако ДА, тогаш носи бебе на преглед. А вака ако одвреме навреме подкашлува и кивка јас не би однела бебе на доктор во периодов на морбили и грип. Сепак следи, да не се влоши состобата!
Нормално дека може. И тоа шансите се големи бидејки е сеуште премало и без никаков имунитет А ако не е страшно и редовно може и се чисти од плодова вода. Сепак консултирај се со педијатарот.