Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Даа, таму и ми го препорачаа, за мозолчиња на лицето ама не бев сигурна дали е добро или да пробаме со нешто друго.
    Фала ти на одговорот

2. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Јас користев, ми го препорачаа во Систина кога се породив. Само не за лицето, немаше мојата на лице, туку на едното бутче на ноџето. Прскав со спрејот и триев со газа (ни грубо, ни нежно, така ми рекоа), малку да се потстиснат мозолчињата да излезе белото. И поминаа за 2-3 дена. Убав дезинфициенс е Октенисепт, и за папоче може да се користи. Инаку, и при операции го користат исто :)

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Мајки едно прашање, вие што се борите со теменца кај бебе, на моево дел му се исчистија, дел сега гледам како рапави жолти корупчиња му е баш на темето, сега гледам дека има како влажно на главчето на тој дел, внимавам кога чешлам ама не знам од што може да е, дали е нормално или да носам бебе на доктор :(

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Имам апарат за мерење на влажност нема покажано нешто дека фали. Али ќе ставам сега Камилица да испарува за секој случај.
    Од педијатар ми се капките 7 дена се користат.
    Ми оди мозокот дека е од млекото. Се појавува од кога ќе се најаде и како млаз да и доаѓа во нос. Кога ќе ја кренам во раце како да и се опушта носето. И не секогаш после подој.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Ти крчка ли? Им се враќа млекце назад и најчесто од тоа е крчењето.
    И јас на почеток додек хрчеше имав чувство дека е затнат. А не беше.
    Се среди само од себе околу третиот месец.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  6. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    20190219_123939.jpg zedov vo apteka mi dadoa od ova ima nekinislustvo

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Да крчка. Ако е секрет е скроз поинаков звук ова му е како да има течност која врие на некоја точка и оди горе доле.
    Сигурна сум дека е млекото, али не знам како да и помогнам. Да ја држам само исправена?

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.062
    И моето уште хрчи на моменти. Особено навечер после подој кога го легнувам во креветчето. Ставав Изомар монодози, и пробав да влечам со пумпица ама ништо не излегува, а он продолжува да хрчи. Некогаш се мачи да заспие од тоа. До кога ќе биде вака? 2+ е бебо. Се заборавам да ја прашам Др кога одиме на советувалиште.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    24.991
    Ние така секогаш си седиме ноќе по
    Да да слична ситуација, последниве 2 ноќи точно на 1 сат станува, па цица и цело време во круг истото до 7 сабајле и станувам и јас не се издржува повеќе. Е сега моево изгледа спасот го наоѓа на града, нон стоп е на града, цица и потоа само ја држи в уста како цуцла, а цуцла и шише не прифати никако, ако му ја тргнам градата плачи и пак ја бара. Исто на два пати се случи да се разбуди со пиштење силно и дури и зајде од плачење....си велам ќе помини за некој ден оти не се издржува...

На happygirl и Dina911 им се допаѓа ова.
  10. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Ние сме 2 месеца,бебка кака само еднаш во денот веќе неколку дена,се напиња по цел ден ама само еднаш кака обично навечер ама само еднаш,гледам дека тоа и претставува мака,плаче се грчи се црвенее во лиценцето а не иде...иначе само на адаптирано сме преку ден и навечер ако цицне два пати...Ајде хелп да и давам нешто за какање или нормално е така да е сега ?

11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Да, држи ја подолго. Мојот некогаш и неколку пати ждригаше и пак ќе бљуцне.
    Си консултирала сигурно до сега педијатар. Претпоставувам со тек на време ќе се среди.

12. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Ставај и топло на мешето, прави и вежбички со ножињата, и масирај го мешето.

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Мајки што значи хигиено-диететски режим?

14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Исхрана и одржување хигиена.

На cvekence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.062
    Здраво женски, како сте?
    Што им облекувате на бебињата под оние блузи како боди што се закопчуваат долу? Друго боди? Некако не ми иде два пара копчиња да има меѓу нозе...
    И од кога се обидуваат да се свртат од грб на меше?
    Моево последните неколку дена вака прави ко на сликата, и тоа само на левата страна, како да се мачи да се сврти на страна. Главчето уште не си го држи само инаку. 2 месеци и 10 дена е. IMG_20190220_175832.jpg

На pianogirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас тие ги користам како боди и ако е ладно над нив облакам блуза ако не нишш само по тоа и пантолончиња. И мојава до толку се врти и исто само на лева страна а 3 м и 10 дена е. Малку ме загрижува зошто не се врти целосно се уште. За главчево одамна го чува сама. Уште откако се роди го креваше и го чуваше по неколку секунди и со тек на време без да приметам постепено стана целосно стабилна. Така да не му се плаши супер си е бебка.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Јас му облекувам два пара боди, едно како боди, друго како блуза, ама по дома е во главно во шпихозни.
    Моево не сум го приметила да се врти, а главчето добро го држи. Битно многу се смее и гука и многу сака да му збориш, сега на тоа сме фокусирани.
    Инаку за црванилото на обравчето маж ми купи крема од Скендер и намачкавме синока и до сабајле се смири, сега не знам чудно ми е на природна база толку брзо да смирува кремата...

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.060
    Допаѓања:
    26.062
    И моето по дома е во шпикозни скоро цело време. Ама доби поклон таква блуза со пантолони, па затоа прашувам :)

Инаку и бебо се смее многу повеќе периодов, и многу сака да го муабетиме со мм, се возбудува ептен :) Главчето на моменти си го исправа сам, ама претежно му е потпрено на нас додека го држиме исправен. Го ставам и на меше понекогаш, ама не си ја крева главата нешто особено. До полн 3ти треба веќе да си ја држи сам нели?
    И уште нешто, и моето има црвенило на образите, како сува кожа, рапава. Некогаш повеќе се вцрвува, некогаш не се познава освен на допир. Го мачкам со Јекодерм, и Био Клин млеко за тело, наизменично, ама уште му стои... Да пробам и јас со маста на Скендер ако не? Само во Скопје ли ја има?

19. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Кое е вашето мислење за цуцли лажалки? Мојот бебуш ја прифати од прва ама ми е жал да му давам да влече на празно а имаме потреба и тоа како. Само сака на гради да е, така заспива а штом го ставам во кревет се буди и пак бара да цица. Се плашам да не створи навика да спие со неа во уста.

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    5.438
    https://www.google.com/search?q=uri...d=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=S7sM4H1vcYxKuM:
    aj probaj so kremava nie koristevme etizol i bas ni bese rapavo I Sega e mazno super

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.