Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Pozdravv mamickii mene me snema so plackoto moj non stop mi place od Grevo vo stomaceto se ne probav no nisto Ni pomaga deneska be bocna dve vakcini I Edna ispi no Morelia deka ke kaci temperatura da mu dadam paracetamol no ne mi kazaa kolku da ima za da mu dadam sega e 36.1

2. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Сабатни мила со лесно нека ви е!
    Јас имам еден проблем :?: дали да го наречам проблем незнам. Вака почна бебуш да ми станува навечер, ке го нацицам и ке си се разбуди :| вака ми прави па скоро 10 дена, само неколку дена има спиено мирно во овие 10, (од ко ми падна луѓе ствано или така ми се поклопи) Пр. еве од сношти: заспа ка 10часот и кај 12 и 30 стана за цицње го нацицав си продолжи до кај 1 и 30 реков не е можно да е гладен дека само еден сат помина му се спиеше ама нејкеше да спие па го занишував па дрн дрн и ништо, ама и си беше весел не плачлив никогаш не ми плаче пу пу.. ( во однос на ова со спиењево иначе си плаче ко ке не е по кејф :) ) и си заспа дури кај 2 и 50 нормално го нацицав за да заспие и си го зедов кај мене со мене да спие, па стана дури кај 05 и 30, па потоа во 07 и 30 и си станавме двајцата :^) А и некогаш не презаспива дури не го земам во рацете да го занишам само така :tmi:
    Сега друго јадеме нели овошни каши со зеленчук не сме почнале причеквам уште малку :) па ме интересира како оди со смена на оброци на пр. да има два, три во денот на која возраст или зависи од детето? незнам дали се разбирам во прашањево :$

3. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Anule mila ti blagodaram :*
    Inaku mamicki nie bevme do dezurnoto , ne mi kaci mnogu temp do 37.7 i bese no nemozese dusiceto samo da dise epten se zatna na noseto...Dva pati mi kaci do tolku temp.i samo od sebe i se simnuvase , no na sekoe simnuvanje se prepotuvase..
    Vo bolnicata ni rekoa deka nema nisto na pluca deka e cisto se i deka e samo malku premrznata i so zatnato nose .Mi rekoa deka ako do vtornik nema temp.ke moze da ja prima prvata vakcina.
    Ni dadoa samo solen rastvor da i stavam vo noseto i mi rekoa deka moze pocesto da i stavam , nemalo steta od toa.
    Primetuvam pocna noseto epten da i tece( iako uste mnogu frcka ) srce malo belja koga neznae sama da si olesni :?:
    Isto taka mi rekoa deka temp.od 37 pa do 37.9 e temp.koja treba teloto samo da se izbori so nea , i deka e opasna samo kaj novorodenjcinja do 6tata nedela.Za nas e opasno ako se kaci 38 i ponatamu , da i dadam cepce i da sledam....
    Do 38 ne se davalo nisto... :doh: |(
    Sepak vi blagodaram se nadevam deka brzo ke ni pomine

4. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.140
    Допаѓања:
    43.701
    Сабатини ке помине брзо , не е страшно и малце настината да е !!! Инаку не ја носи во болница , што ке му прават таму на детето , овде не е ко во Мк одма да му дадат антибиотик или сл. Ке те вратат одма назад.
    И плус температура од 38 не е страшно , не ни треба да и даваш ЧепЧиња
    Мене малата ми се настина пред година дена , целото настинато со солзи во оЧи ...па кашла кива и така некој ден и помина
    И давав едно сирупЧе на приридна база , исто имам дома и хомеопатски ЧепЧиња се даваат едно на ден
    И така помина настинката ! Сега деновиве исто настина , плус и температира имаше од вакцина 38,4 па не и дадов ништо !
    Последно така пострашно беше малата ептен се засипна ,и се фати гласот , кашлање ...температура каЧи едната нок 39.8 е тек тогаш за прв пат не ме дрзеше место ја однесовме на детска клиника во 2 по полнок!
    И ни дадоа ЧепЧе сируп Нурофен и не пратија дома ! толку
    Па помина за два дена , се смири кашлањето , детето си се подобри
    Ајде ке помине ;)

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    Мамички сакам да ве прашам дали килабрното герданче му помага на детето да не качува температура ко му растат забите,бидејки со првите 7 немавме проблем ама сеа имаме и тоа мн висока температура ве молам да ми кажете бидејки не сакам да фрлам пари за џабе бидејки кај нас е 2 200 ден герданчето.позз

6. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    а каде е тоа кај нас.мислам во мк или надвор од државата :D

7. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Mamicki srckava mislam deka vadi zabi t.e sigurna sum i se nadziraat 2 beli liniicki se ligavi grize se i gi tegne usinjata e sega pocnuva da kreva temperatura ima 37 so 1 koga da i dadam sirupce eferalgan da i dadam ako kaci nad 38 ili i sega da s smiri ja sega ke se javam na klinika no i vas odgovor do kolku krevaat so vadenje na zabcinja bi mi znacel mnogu

8. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Maмички синко мој почна многу често да повраќа после секој оброк скоро :(
    Некогаш само бљуцка а некогаш баш повраќа...
    незнам дали треба да се плашам...јез да јас веќе кренав паника ;(

9. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Heidi...лаком ли ?
    Може се прецицува...
    Утре пробај кога ќе цица , прекини го,не му давај онолку колку што би сакал и не го кревај одма по цицањето нека полежи малку
    Давај му почесто и помалку

10. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Лаком е Симона богами машала, и многу лакомо лапа... и јас си помислив да не е до тоа..
    Ќе се обидам утре вака да направам...Фала на советот ;)

11. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Јас со првото ја имав таа мака до година
    Прво со цицањето,потоа со јадењето незнаеше кога му е доста :)

12. bluberry

bluberry Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    348
    Мамички помагајте :( :( :( Син ми не спие скоро 24 часа.Со се пробавме,де да не е гладно-не е дури се прејадува,на секој саат-саат и пол јаде.Многу е нервозен плака постојано,а има самио три недели.Не знам што да павам,дома сите не измори ,а тој никако да заспие :( :o |(

13. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    мојата од кога се роди после секој оброк бљуцка, таман ќе заспие- ќе бљуцне, па ќе почне да ика и нормално пак ќе цица за да прекине да ика, па може и пак да бљуцне :@ на почетокот се случуваше цела вечер се тоа да праиме :) после почнав да ја прекинувам да не цица по 20 мин.ко што и одговараше па и сама си го намали подојот на 10 мин. и сум приметила цицне ли 1мин. поише од 10-те минути обавезно ќе бљуцне :^) за повраќање онакво во млаз ни се има случено 3-4 пати но и тоа од прецицување или често цицање- без пауза од 2ч. Подригнувањето кај нас нема ама никаква врска со бљуцкањето- така фино ќе си подригне и тоа 2-3 пати, легни ја и оп ете ќе бљуцне. Само крати му го подојот (10мин. обавезно нека цица) и со време ќе си се среди, ја на почеток мн.се секирав, сега веќе не се замарам, дури и кога ќе почне да ика ќе ја оставам и сама ќе прекине и дури и така лежеејќи ќе си заспие.

Туку ја да прашам, пеленки број 3 кога почнавте да користите? Одма штом прејдовте 4кг. или?
    И облекиве ме нервираат 56 веќе и се кнап, а 62киве и шлапкаат. :^)

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  14. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    мерете му температура
    да не му е ладно/топло
    се доите? од кај знаеш дека се прејадува- бљуцка?

15. love4ever

love4ever Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    37
    мајки помагајте,син ми синока не спиесе до кај 2 Часот,а потоа од умор изгледа заспа :( не плаЧесе многу силно, повеке како да имасе проблеми со стомацето,се напињасе,па целиот ке поцрвени,дури и ритасе со нозињата. Сега гледам целото стомаЧе му е исфрлано со црвени тоцки како да има сипаница, од сабајле беа како тоцки,а сега се поголеми,како тркала :?: има некој сто му се слуцило несто слицно? Стар е 12 дена, на мајцино млеко е.... Дали се работи за грЧеви,или е во прасанје несто друго?

16. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki znam prasanjeto ne mi e za ovde no nema posebna tema za toa...Me interesira za tie drzacite na toplo sto se za sisinja....
    Imam takvo no neznam kolku vreme moze napravenoto mleko (dohranata ) vo siseto da stoi vo toj sad...
    Od koga ke go napravam mlekoto kerka mi ne saka da pie na ednas tuku posle nekoe vreme si go dopiva.Taka mi se ladi mnogu brzo i mnogu mleko frlam.
    Koristi li nekoja mamicka takov sad za zadrzuvanje na toplinata i ako znaete kolku vreme moze da stoi svezo napraveno mlekce bi vi bila blagodarna... :*

Inaku go imam ovoj sad ...

Прикачени фајлови:

17. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    а проба ли во стаклено шишенце да направиш млеко, мене ми стои вруќо и после 2ч.

18. bluberry

bluberry Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    348
    Температура нема,постојано му е околу 36 степени.Не бљуцка,туку си поцицува,го ставам во креветчето и за 5 мин се буди и вришти. :(

19. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Bluebery нека спие со тебе
    Јас со првото немав гајле си спиеше во креветче душа мамина и до ден денес кај ќе го ставиш спие а бебушко не од два месеци е до мене

20. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Love4ever да не го полазило или каснало нешто?
    Однеси го на доктор утре