Мене ортопедот ми рече не за широк повој дека е тотално непотребен, башка моето е родено на лето уште тоа фалеше и не и ставив.
Мислам дека се што детето може само да направи треба да му дозволуваш на било која возраст. Можеби си има јака мускулатура па порано ќе почне да седи. Работата е да не ја држиш ти во таа положба, ако може сама да се доведе остави ја, ама ако се олабави и легнува не ја држи, колку има самата сила толку.
Majki na 2 mesecni bebinja imaat li nekakov red vo spienje ili seuste e rano za takvo nesto i po kolku spijat preku den vasite, moevo naednas smeni pocna da ne spie mnogu preku den, samo kenka, a noke seuste si spie i se budi samo dva pati za cicanje
Мајки откако ќе падне папочето дали можам да си го бањам во коритце легнато или да чекам скроз да заздрави и да се затвори . Само што го видов дека му испаднало , инаку сме 6 дена
Мојава е малтене декември, па еднаш и немам облечено. А нокти ко за маникир имаше и има. За жива глава не дава да и ги исечеш. @Petra777 ќе научи дека така боли и ќе престане. Осознавање на рачињата е меѓу првите работи што ги учат. Подобро да "учи" и да се гребе (и плаче), него во ракавици да седи. Мене многу неприродно ми е тоа носење ракавички.
И мм ме напна за ракавички ама деновиве ги гледа сите видеа на Сајковски и он кажал дека ракавички не се препорачуваат. Навечер кога не буди малово после неможе да заспие и го слуша на слушалки и сабајлето запишува
Мајки ве читам за ракавичките . На првото му ставав ракавички до 2 недели,потоа му ги исеков ноктињата со специјални ножички за бебе. Сега на второто исто сакам до 2 недели па да му ги исечам ноктињата бидејќи го оставив на 20 мин и се се изгреба по лицето . Гледам пишувате да не се ставаат воопшто но мене ми е жал да се гребнува , а ми е страв одма да му ги сечам и навистина сега незнам што да правам
Јас на моево само првата недела му ставав ракавички, после ми беше жал да го држам така. Највеќе ги извадив бидејќи слушав доктор како кажува дека со тоа што стојат рачињата во тупаница стиснати додека се во ракавички, не им е природна положба, и дека зглобот кај палецот не се развива правилно. Се гребеше на почеток повеќе, сега помалку, ама интересно му е да си ги фаќа рачињата, цело време си ги држи
Пипаат и со ракавички. Како можеше топче едно на шпихозните да го фати со две раце и правец во уста? Ние денес водевме борба за сечење ноктиња, ама бесен е нешто, се откажав. Не е веќе така мал и мирен. @Elena ena не чекај, сечи.
Така и пробав, ама се буди. Ја да сум, мене сега може некој сосе кревет да ме крене, нема да трепнам, он на се мрда.
Неколку прашања имам, првенче па незнам. Дали малите ви спијат на перниче? Малата е 16дена... Ако да, од каде купивте? Некогаш после доење на града заспива и ќе ја исправам на моето тело за ждригање ама она спие абер нема. Поминуваат и по 20мин она спава. Да ја ставам на рамо дљ ја разбудам или да ја легнам во креветче со главата на страна? Цица на 2часа како луда... Премногу ми е лакома. Ама за следен подој немам доволно млеко и преку два подоја и давам формула. Невер инаф... Цуцла цуца на глас дури. Што да пијам за млеко дљ имам на секој подој или со текот на времето ќе ми се воспостави лактацијата? Пијам чај лакта микс.. Луѓе уживам кога цица... Преубаво чувство! Многу среќна ме прави! Хвала пуно
Lakta miks pijam ja i mn mi deluva gradive kako bombi mi se i si imam mleko mn od edna.grada pie od drga mi teci
Ако заспија на града никогаш не го кревам да ждригне оти ќе се разбуди, фала Богу не повраќа. Перниче имам ептен ниско и на него тетра пелена, беше заедно со гнездото, купено од Трифантино. Јас мислам дека имаш млеко не давај АД. Така и моето цицаше на секој час и јас мислев не му стига па си креваше на килажа и тоа многу. Еве го само на доење сме и е 7600 г на 2 и пол месеци Пијај повеќе течности и чај Лактамикс и исклучи го АДто.
Една недела откако не испуштија од болница, така ми рече сестрата кога не пуштаа и така си закажав. И мојата заспива исто така, и не може да ждригне ако не е расонета. Педијатарот ни рече да ја ставам на страна само да спие, да нема мака ако поврати, ама нема потреба по 20 мин да ја држам. Ако сака да ждригне ќе ждригне одма. Ако е будна ја исправам, ако не си ја ставам на страна со тетра пелена под глава, ќе плукне по малку во сон, и тоа е тоа. За млекото немам искуство да ти кажам, јас имам млеко од првиот ден многу, ама зошто мислиш дека немаш? Како бебето цица така ќе се стимулира повеќе, одлично е што сака да цица. Ако заспива после подојот значи е најадено.