Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Мене ортопедот ми рече не за широк повој дека е тотално непотребен, башка моето е родено на лето уште тоа фалеше и не и ставив.

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.198
    Допаѓања:
    15.256
    Мислам дека се што детето може само да направи треба да му дозволуваш на било која возраст. Можеби си има јака мускулатура па порано ќе почне да седи. Работата е да не ја држиш ти во таа положба, ако може сама да се доведе остави ја, ама ако се олабави и легнува не ја држи, колку има самата сила толку.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Не ја кревам сама се исправива. Кога се обидувам да ја легнам се опира и нервира.

4. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    911
    Majki na 2 mesecni bebinja imaat li nekakov red vo spienje ili seuste e rano za takvo nesto i po kolku spijat preku den vasite, moevo naednas smeni pocna da ne spie mnogu preku den, samo kenka, a noke seuste si spie i se budi samo dva pati za cicanje

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Мајки откако ќе падне папочето дали можам да си го бањам во коритце легнато или да чекам скроз да заздрави и да се затвори . Само што го видов дека му испаднало , инаку сме 6 дена

6. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.198
    Допаѓања:
    15.256
    Јас ја бањав во корито и пред да падне папочето само убаво да се исуши пред да ја облечам.

На Elena ena му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.742
    Мојава е малтене декември, па еднаш и немам облечено. А нокти ко за маникир имаше и има. За жива глава не дава да и ги исечеш.

@Petra777 ќе научи дека така боли и ќе престане. Осознавање на рачињата е меѓу првите работи што ги учат. Подобро да "учи" и да се гребе (и плаче), него во ракавици да седи. Мене многу неприродно ми е тоа носење ракавички.

На Meckicja, Annath, Sandrin4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    И мм ме напна за ракавички ама деновиве ги гледа сите видеа на Сајковски и он кажал дека ракавички не се препорачуваат.
    Навечер кога не буди малово после неможе да заспие и го слуша на слушалки и сабајлето запишува:D

На kukla21 и happygirl им се допаѓа ова.
  9. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Мајки ве читам за ракавичките . На првото му ставав ракавички до 2 недели,потоа му ги исеков ноктињата со специјални ножички за бебе. Сега на второто исто сакам до 2 недели па да му ги исечам ноктињата бидејќи го оставив на 20 мин и се се изгреба по лицето . Гледам пишувате да не се ставаат воопшто но мене ми е жал да се гребнува , а ми е страв одма да му ги сечам и навистина сега незнам што да правам (facepalm)

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.059
    Допаѓања:
    26.052
    Јас на моево само првата недела му ставав ракавички, после ми беше жал да го држам така. Највеќе ги извадив бидејќи слушав доктор како кажува дека со тоа што стојат рачињата во тупаница стиснати додека се во ракавички, не им е природна положба, и дека зглобот кај палецот не се развива правилно.
    Се гребеше на почеток повеќе, сега помалку, ама интересно му е да си ги фаќа рачињата, цело време си ги држи :)

На Elena ena му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.742
    А што ќе смени 2 недели? Сечи ноктињата :)

12. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    И тоа што велиш. Викам ај поголемко ке е :wasntme:

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    Пипаат и со ракавички. ;)
    Како можеше топче едно на шпихозните да го фати со две раце и правец во уста? :wasntme:
    Ние денес водевме борба за сечење ноктиња, ама бесен е нешто, се откажав.:whew: Не е веќе така мал и мирен.:drunk:
    @Elena ena не чекај, сечи. :D

На lackygirl и Elena ena им се допаѓа ова.
  14. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Мајки кога ги однесовте за прв пат вашите малечки на редовна контрола на педијатар

15. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Пробај кога ке спие да му ги исечеш ноктињата

16. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    Така и пробав, ама се буди. Ја да сум, мене сега може некој сосе кревет да ме крене, нема да трепнам, он на се мрда. :D

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Неколку прашања имам, првенче па незнам. :)
    Дали малите ви спијат на перниче? Малата е 16дена... Ако да, од каде купивте?
    Некогаш после доење на града заспива и ќе ја исправам на моето тело за ждригање ама она спие абер нема. Поминуваат и по 20мин она спава. Да ја ставам на рамо дљ ја разбудам или да ја легнам во креветче со главата на страна?
    Цица на 2часа како луда... Премногу ми е лакома. Ама за следен подој немам доволно млеко и преку два подоја и давам формула. Невер инаф... Цуцла цуца на глас дури. Што да пијам за млеко дљ имам на секој подој или со текот на времето ќе ми се воспостави лактацијата? Пијам чај лакта микс..

Луѓе уживам кога цица... Преубаво чувство! Многу среќна ме прави!

Хвала пуно :)

На Yowannty, Sexybaby86, monik55 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Lakta miks pijam ja i mn mi deluva gradive kako bombi mi se i si imam mleko mn od edna.grada pie od drga mi teci

На Dina911 и LoveHope им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.382
    Допаѓања:
    24.990
    Ако заспија на града никогаш не го кревам да ждригне оти ќе се разбуди, фала Богу не повраќа.
    Перниче имам ептен ниско и на него тетра пелена, беше заедно со гнездото, купено од Трифантино.
    Јас мислам дека имаш млеко не давај АД. Така и моето цицаше на секој час и јас мислев не му стига па си креваше на килажа и тоа многу. Еве го само на доење сме и е 7600 г на 2 и пол месеци ;)
    Пијај повеќе течности и чај Лактамикс и исклучи го АДто.

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.198
    Допаѓања:
    15.256
    Една недела откако не испуштија од болница, така ми рече сестрата кога не пуштаа и така си закажав.

И мојата заспива исто така, и не може да ждригне ако не е расонета. Педијатарот ни рече да ја ставам на страна само да спие, да нема мака ако поврати, ама нема потреба по 20 мин да ја држам. Ако сака да ждригне ќе ждригне одма. Ако е будна ја исправам, ако не си ја ставам на страна со тетра пелена под глава, ќе плукне по малку во сон, и тоа е тоа.

За млекото немам искуство да ти кажам, јас имам млеко од првиот ден многу, ама зошто мислиш дека немаш? Како бебето цица така ќе се стимулира повеќе, одлично е што сака да цица. Ако заспива после подојот значи е најадено.

На Elena ena и LoveHope им се допаѓа ова.