1.Не спие на перница, ние купивме едно душече за бебиња кое е косо,па доаѓа главата да му е поткрената,а телото рамномерно е потспуштено. 2.Моето не ждригнуваше до 20-25 ден иако го оставав долго време исправен,го тапкав по грбчето,но ништо не помагаше.Едвај еднаш на ден ако ждригнеше. Само го ставав на страна да спие,така ми кажаа и од болницата,за да не се загуши ако поврати. По некое време почна да си ждригнува сам. Го исправам и по малку тапкање ждригне,а некогаш и самиот ждригнува додека цица. 3. За тоа дека немаш млеко не знам по што приметуваш.Нормално е да цица на 2-3 сати. Тоа што не ти се тврди градите не значи дека немаш млеко.Нека влече подолго време и ќе си имаш повеќе млеко. И јас ти препорачувам да не даваш АД,ќе си направиш навистина да ти се намали или недај боже да снемаш. 4. Јас пијам чај за доилки и нз дали од тоа или од што бебето ми е многу лакомо и првиот месец постојано беше на цицка,млеко имам многу,градите преполни,ми се случува да почне да ми тече само,лом го направам ламинатот,при цицање исто тече од другата и му се случува на бебчо да се задригне од што му тече многу. Тоа е, ако имаш уште прашања повели.
Фала ви на сите на одговорите Она цица, ја слушам ја гледам. Имам млеко. Но пошо на 2часа цица и градите ми се меки скрос откако почнљ да цица убаво си мислам дека немам заради тоа што се многу меки а не се најадува на тој подој. А доколку поминат 3часа ако спие почнува да ми тече од градите. Се е гладно бре... Инаку секогаш спие со рацете увис (раце горе).. Фала ви уште еднаш премногу П.с без цуцла неможиме. Цона ја крстивме.
Majki prasanjeto moze ne za tuka ama sakam da ve prasam dali vi pagja kosata posle poragjaj ja sum 3,5 meseci porodena premnogu mi pagja kosata duri strav me fakja
И јас се оптеретив со млекото деновиве, не знам дали си умислувам или стварно ми е намалено. Бебо цица, некогаш повеќе, некогаш помалку, мочка исто некогаш помалку, некогаш повеќе, кака редовно 1/2/3/4 пати на ден, заспива на града после ноќните подои. Ама мене градите преку ден ми се ептен меки, скроз спласнати. Забележав дека ми се полнат навечер меѓу 3 и 6 саат сабајле. Е само тогаш си ги осеќам полни на допир, како топки. После тоа, пак спласнуваат. Многу се плашам да не ми се намалува млекото. Пијам многу вода, сок од јаболко, чај за доилки на Хумана итн. За две недели ќе го носиме здравје на педијатар, на мерење. Ама до тогаш само во мисла ќе ми е млекото.
Исто ми е и мене. Само преку ноќ топки, а денски истишани. Пелени полни по 5 до 6 и кака по 2, 3 или 4 пати ден. Утре сме на мерење срцево ќе ми излета од страв. Особено што знам дека слабо ми напредуваше еден период кога ја мерев. Ама знам дека имам млеко затоа што неколку дена не сакаше мн да цица и градиве мислев ќе ми експлодираат.
Ја 7ми сум па уште паѓа нормално е, додуша се стабилизира периодов малце. Али од првутов не можам да се решам
Мене ми паѓаше цела бременост. Си дадов дури и најстрашна дијагноза Може железото ти е слабо. И ноктите ми се луштеа.
Kolku kapki davate vit d3 (vigantol) onie sto ste samo na AD... Nke sme 1 tvist kapsula so. Omega i 1 kapka vigantol... Gledam preku ad vnesuva skoro 400 edinici dnevno i plus ova e 1300...ne e li mnogu...
@happygirl @Milaaa991( ne znam zosto ne mozam da te tagiram) da ve prasam kakvi kapki davate na bebce i kakov caj piete?.Moeto kaka na 3-4 dena i mislam deka ima vrska so kapkite od koga pocnav da gi davam namali so kakite.I znam deka e normalno no mislam deka i pravi problem.Davav colief i waya pa smeniv colief i biogaja ama ne gledam podobruvanje.
Освен Д3 моментално не давам ништо друго. Се додека давав и мојава не излегуваше по неколку дена. По препорака н педијатар дадов 5 ќесички провен и од него мислам дека почна да излегува. Сега се мислам да почнам пак био гаја ама ми е страв да не си направам проблем.
Ист случај сме и ние. Бидејќи преку ден цица на 2 часа и јас мислам дека немам доволно млеко па почнав да пијам лакта микс ,но ако заспие повеќе од 2 часа мене самото млеко почнува да ми тече од двете гради што значи млеко има. Ноќе се буди само 2 ,3 пати и градите ми се камен
Мене со првото воопшто не ми паѓаше , а имам коса дури под половина. Сега ке видиме ,се надевам исто ке биде. Инаку нормално е да паѓа ,не се плаши, малку е езиво на една моја другарка цел прамен и отпадна дури страв ја фати но се стабилизира за месец два . Земи си некој шампон за побрз раст и обновување на косата .
После третиот месец е нормално да ви паѓа косата ради хормонот естроген. Исто и мене ми паѓа доста косата...ништо не може да го запре тој процес,но брзо завршува се надевам и јас
За сите што мислите дека немате млеко зошто градите ви се меки, грешите. Меки се зошто е воспоставена лактацијата и не се преполнуваат зошто бебе цица често. Обично се полнат навечер, или ако подолго време бебе нема цицано. Не се плашете, во ред е да се меки. Се додека бебушки напредуваат добро, си спијат мирно и какаат и мочкаат редовно, нема место за паника. Гладно бебе ќе вришти неутешно За косата, нормално е да паѓа заради естрогенот. Кај мене почна после 4-тиот месец, пола коса мислам ми падна. После тоа нарасна нова и едно време шетав со антени , ама ќе се среди, ќе порасне. Без паника, шампони и чуда не помагаат, природен процес е тоа, ќе си се обнови сама
Biogaia се даваат секој ден, добри се и за имунитет. Мене ми рекоа ако сакам може и до 3та година да ги давам, немало штета .
@LoveHope Да се надоврзам, Биогаја е добро да се дава во првата година секојдневно, а може и подоцна, нема штета од него, баш напротив. Јас давав до годинка секој ден, а сега по потреба (при настинка, намален имунитет, поретка столица и сл.). Провенот е исто пробиотик.
Ако бебињата ви се само на доење немате потреба да давате пробиотик, мајчиното млеко ги содржи истите пробиотици кои ги има во тие суплементи. Штета нема, ама е добар маркетиншки трик и џабе фрлање пари. Во случај на терапија со антибиотик на бебето или мајката тогаш во ред, инаку навистина нема потреба.