Кога преминавте на друго бројче памперс? Користиме памперс од 3 до 5кг. Ама прееска видов на ножето одбележано од ластикот па да не и е мало тоа бројче веќе? Незнам дали со памперс да продолжам или дс сменам други? Од кои сте задоволни? Се нервирам бебе ќе почне да цица и устата ја отвара и ја мава главата кенка и вреска незнам што да правам. Земам да се одмолзам јок нема млеко едвај 30мл измолзувам. Што да земам да јадам пијам многу се изнервирав. Цуцлата ја цуца како луда се е гладна. Лакта микс само пијам и многу течности.
леле и јас ич не сакав да ми мириса на повраќање незнам кско ќе излезиме да шетаме машини остај нон стоп
Neznam veke sto da mislam, bebe ima dva meseci, roden 3200gr pred dve nedeli bese 5400gr, cica koga saka i kolku saka, ne cica podolgo od 5 min a znae cesto i da povrati a i da bljucka po malku.Ima grcevi mnogu osobeno navecer i edvaj se smiruva, nisto ne mi pomaga.Vecera placese mnogu, ke cica pa ke pusti i place go vrakam pak na grada uste poveke se luti, mu davam cucla ja smuka glasno kako da e gladen, mu stavam prst na ustata go smuka, pak mu nudam grada place i posle izvesno vreme fati da cica i konecno se smiri i zaspa.Mozno li e da mu e malku moeto mleko, neli kako raste ima potreba od poveke, preku den si spie ubavo do kaj 16h potoa e poveke buden, noke se budi na 3/4 saati za cicanje, neznam sto da pravam, dali da kupam ad i da probam navecer da vidam dali ke se smiri malku ili si place od grcevi
Zavisi kolku kila e, jas od mesec ipol koga imase 4 kg i nesto pocnav 3-ka da mu kupuvam od 4-9kg violeta a i super se, pampers mu pravese crvenilo.
Јас не дојам веќе, ама да. И од грчење бљуцка, а моето и како кифла се тутка и без грчеви и со грчеви мора да е стуткан. @LoveHope тие се чаевите. И ја од 40мл не мрднав, малово неќеше града. После пиев антибиотици и не смеев да дојам и толку, секна. Пробај во затемнета просторија, гали бебе, прво ти биди смирена, збори тивко. Кај мене тоа упали ама јас веќе снемав и кренав раце.
провав бекутан чајче повраќа ким исто користев колиеф сменав еспумисан ама не помагс топло му ставам масажа не сака плаче тоа е ќе чекаме да помине периодов без спиење најпојќе се секирам од што многу повраќа нагло ама ќе се среди валда со тек на време и тоа
Прифати го како нормално. Јас дење-ноќе се нервирав заради ова. Чајот некогаш го враќа, некогаш не.Веќе не му ни давам. Која недела е родено?
На 3-4 саати преку ден. Ноќно време не му менувам цела вечер. И ќе се случи некогаш и после 7-8 саати да е едвај помочана пелената.
И мене ми се случува некогаш така. Внатрешно се нервирам и загрижена сум... На последната контрола 1кг имаше ставено, на вага мерен кај матичната, а на дигитална 800 грамови, од последно мерење на обична. И незнам на која да верувам, дали доволно напреднува, а дете се тегни, плаче, цица 5-6 мин, само од една града... мора да се издржи, не знам друго што да кажам... Како да се утрешам сама себе
Истиот проблем го имав со син ми, но во тоа време сеуште беше во функција Соба за доење на Д-р Јулија и од неа добив одговор дека е нормално дека бебето цица лакомо со што внесува воздух и без разлика дали ке ждригне или не поврака во млаз кој на нас ни изгледа количински многу, но сепак е во ред.
Леле не ми зборувај за благото нр можам да се контолирам мислам дека сама од себе крадам благо. Инаку син ми цицаше до година ипол и вода почна сам да бара одкако го одбив или кога го чуваа бабите, а кога беше со мене секоја жед ја гасеше со цице.
Кај мене за две недели помина на памперс 2. Се роди речиси 4кг и веднаш преминавме во поголемо бројче. Исто имаше линии црвено дека ја стега. Јас и од памперс не сум задоволна порачав лилиду да ги тестирам. Бејби лав не и пасуваа. Лупи лу или нешто слично беше катастрофа. Така да останав на памеперс засега. Провери ваков сок дали носат во аптеките таму. Земи на хип и на веледа чај за доење. Водата зголеми ја на 3/4 литри на ден. Сок од јаболко и јогурт. Заеби јадење удри на пиење Не знам оти се молзиш, тоа е само за стимулација ако не ја сака градата. Мене ме учеа дека прво на града, со пумпа е само во опција да не си дома или да сакаш да спиеш навечер па да наполниш шише за малото. Рекоа постојана стимулација на почеток кога сака давај му. Млекото само така ќе дојде. И мери го на вага ( можеш да го ставиш во торба и со она за мерење на багаж како кантарче да го мериш овде бабиците така мерат или на кујнска вага за грамови) пред и по јадење. Ќе видиш дека има напредок иако ти се чини дека не цица. Кај мене исто ја мрда главата нервозно и си ја мава главата, ама тоа на грчеви го препишувам зошто после доење блуе вишок и пелените и се полни иако на три саати ја пресоблекувам ( со секое доење поради црвенило ).
Бебето напредува и повеќе од одлично, затоа немој да се сомневаш во твоето млеко. Сè што напиша е нормална фаза од развојот на бебињата, го мачат грчеви или може е во скок од развој. Само трпение и ќе помине, АД немој да даваш.
И јас вака кога почна да ми прави мислев дека го боли стомачето и дека сака да цица,ама бидејќи е нервозен па не сака да фати,ама никогаш не се посомневав дека немам доволно млеко. Пробав во тој момент се што можеше да се проба,соблекување да се размрда,ставање термофор,ставање на рамо,држење на нога,ставање на стомак,шетање по соба,оставање сам да лега,ставање во релаксатор,бели звуци и што уште не. За на крај кога ептен паднав во очај дека никако не можам да го смирам ги земав да лега како за заспивање и тој самиот плачејќи почна да вика нешто налик ааааааа (онака како што викаме кога ги заспиваме). Почнав и јас така да викам,да го нишкам и да шетам по соба,веднаш се смири и заспа. Е дури тогаш сватив дека бебето бара да го успијам,не сака цице бидејќи е најадено,а претежно така заспиваше,па сега бара друг начин за заспивање. А јас се чудев бидејќи не ми заспиваше преку ден,вриштеше по 3-4 пати во тек на ден и јас се препишував на грчеви,а тој само сакал да спие. Пробај можеби и твоето сака така.