Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.452
    Допаѓања:
    25.180
    Со лажиче му давам бидејќи шише не сака никакво, пробав со 3 различни и се откажав, пробувам ко ќе ика му давам водичка но ја плука цела, пробав и со блага вода и така ја нејќи.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PrettyG

PrettyG Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    873
    http://dojenje.roditelj.org/2014/07/01/cuvanje-majcinog-mleka-kako-ga-pravilno-skladistiti/

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    @JoyJoy @PrettyG јас сабајле кога го извадив од фрижидер дека ставено во стаклено шише го ставив само под млаз топла вода од чешма и го оставив тука на собна температура 22-23 степени беше еден час, не му го дадов го ставив во кујна на поладничко 18-19 степени и сега земав да пробам на рака уште ладно ми личи млекото дека не беше класично подгревање. Ке видам ако сака одма да го испие ако не со тешко срце ке го фрлам :(

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Зошто му даваш вода и чај? Овде велат никако додека само се дои. Вода и чај доаѓа со дохраната заедно.
    Јас и давам бигаја и кака речиси на секои два/три часа кога и ја преслекувам. Редовно и мокри.

Бевме на у3 контрола денес и речиси едно кг покачила од раѓање сега е 4.800. Педијатарот рече дека нормалната граница ја поминала, но не е страшно. Следен месец вакцини. За газето ми дадоа нови две масти се сомнева дека е габа па ќе пробаме.
    Грчевите во полн ек, утре месец дена ќе прави. До кога држи најсилната фаза на грчеви?

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Како е таму со грамажа/килажа? Колку е препорачливо доено бебе на напредува за месец?

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Мојот педијатар рече дека 800г е линијата месечно. Толку треба да крева месечно. На едно кг плус рече дека ја поминала границата.
    И од оваа замислена линија има доле и горе. Мислам дека под 600г е малку и над 1 кг е многу со овие бројки играат.

За помалку веројатно дохрана се воведува, а за повеќе знам мојата внука напредуваше по 1.5 кг месечно и не беше во ред бидејќи се оптоваруваат цревата и функциите. Препораките беше да се одложи доењето бидејќи она имаше силни грчеви 4 месеци и беше нон стоп на града како утеха.

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Јас како што читав и слушав најјаките грчеви се околу 5-6та недела.
    А завршуваат најчесто 3ти месец.

Ние од прв ден користиме Биогаја. Незнам дали имаат корист или бебе има супер метаболизам ама не ги прекинувам.
    Првите два месеци какаше 10-12 пати дневно. Третиот месец намали на 8-10. Сега во четвртиот 6-8 пати дневно.
    Немаме никакви маки со ова фала богу.

На Dina911 и FreeMind им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Уф петта недела од утре почнува.

9. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Од 4ипол недели почнува и првиот скок па затоа и грчевите изгледаат уште пострашно...
    Ајде ќе издржите. Битно знаеш дека има крај

Еве што да очекуваш од скокот 3AEA1ACC-8A03-410A-B825-F9B4B6C5998D.jpeg

На Nalla, Elena ena, Dina911 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Кај нас грчевите интензивни беа од 1-6 недели. После 6 недела намалија,сега го фаќаат еднаш во 2-3 дена.
    Не знам дали сами од себе се намалија или како резултат на тоа што прекинав да му давам капки/сирупи за грчеви. Му давам само пробиотик Ваја, бидејќи од капките ми се чини дека повеќе се грчеше.
    Најстрашна беше 5 недела.

11. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Јас па сум замислила дека не напредува убаво моево бебе. А по кило месечно става. Дали зошто скоро една пријателка се породи, и бебето исто како внука ти по 1 и 500 ставаше, и сум си ставила во глава дека толку треба (facepalm)

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.452
    Допаѓања:
    25.180
    Сакав да му давам чај за грчевите но ете тој не сака не го пие. И за вода пробав дали ќе сака но и неа ја плука, доколку сакаше ќе му давав по 2-3 лаж во денот. Само на доење е и напредува по 1ипол месечно, многу - малку незнам како ви кажувал доктор, колку е нормално, но незнам која мајка ќе го остави бебето од 1 или 2 месеци гладно да плачи, тука неможиш диета да правиш, не гледајте само по книги што треба и како малку слушате си инстинкт...

Последна измена: 27 февруари 2019
    На Lolipop23, Gaga.sk и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Од 4часот сабајле е будна око не сака да затвори. Вриште, пишти, сака цицка па неќе. Сака цуцла па плука. Вришти до вриштење, грчеви, гасови. Ќе си скренам ќе си умрум! Без спање и она и јас.

На hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  14. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мајки мислење ве молам. Малата е скоро два месеци. Последниве неколку дена има течна столица ама не многу пати туку еднаш во денот или во двата дена. 3 пати. Други симптоми нема, и бојата си е во ред, златно жолтеникава. Досега се нема случено ова ама досега дававме и ад а последниве денови е само на доење. Дали можеби тоа е причината?

15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Нормално е доенче да има течна столица. И мене мн пати ме мачело ова особено кога во 1 час ќе ми се искакаше неколку пати, ама никогаш не било пролив.

На SaNJaAaaAaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    354
    Тие што ја користат апликацијата wonder weeks, дали скокот во развој ви се поклопил со датумот што го дава апкикацијата?

17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.074
    Допаѓања:
    72.413
    Кај мене точно иде, скоро до ден.
    Дури и fussy периодот околу 30та недела се поклопи. Родено 1 ден после термин.

18. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Ние имаме 33 дена и секоја столица до денес ни била течна. Немаш место за грижи сосема е нормално, дијареа се смета дека имаат доколку во еден час какаат повеќе од 4-5 пати. Се до тогаш со жолтеникавс боја е најнормално

На SaNJaAaaAaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Мајки малата моја за 2 дена полни 4 месеци а фонтанелата и е речиси пред затварање. Матичната рече следниот месец да ја носам да ја гледа на ехо да не е затворена. Има некој вакво искуство? Ептен се наплашив. Рече преку ден да и давам само по една капка Пливит.

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.829
    Да прашам, до кога треба/не треба да се затвори фонтанелата? Педијатарот само на првиот преглед ми ја спомна, дека му е пошироко отворена и толку.