Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.204
    Добро само мојава ли нејќе да спие на спална? :?:
    Колку пати сум пробала кога маж ми е трета смена, после доење да ја оставам до мене демек да ми биде полесно за наредно доење, не и не...се буди и почнува да кенка. Врати ја во креветче и раат. Исто така не научи ни да цица легната, ова највеќе ме измачи |-)

На Sexybaby86 и Корнелија им се допаѓа ова.
  2. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Здраво мајки. Само сакав нешто да споделам. Бебуш мој никако не сакаше да спие во креветче,ни во колевка,никако,само во релаксаторот. Една познаничка ми рече да пробам перницата за доење околу него да му ја ставам,да осеќа како да му е тесно. И еве го,трета вечер по ред си спие по цела ноќ во креветчето. Пробајте,кај нас функционираше. Бебињата навикнати на потесно во стомак,не сакаат многу голем простор околу себе. Значи перницата околу него да осеќа дека не е широко и си спие без гајле.
    Вака отприлика,само јас не го ставам одозгора туку во средина на перницата и неа околу него.

seidesign-1.jpg

На kukla21, Корнелија, Ѕвездички и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Стави му едно перниче ако ти е страв да не се преврти.

На CatL4dy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ова ми изгледа доста ризично за да го залепи носот на перницата.

Од кога го стави во релаксатор?

5. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Јас го правам истото само што имам купено гнездо. И преку ден во дневна и навечер во креетчето го стаавам и си спие. Уште малце нема да ја собира :D

6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.211
    Допаѓања:
    14.234
    Vaka ima rizik od Sids (ne daj boze). Zatoa se preporacuva da nema nisto okolu bebe koga spie.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Во ова може да пропадне,мене и во гнездото ми е став да го ставам да спие навечер.
    Најубаво само на душек и ништо околу него.

На Milaаа991 и Elena ena им се допаѓа ова.
  8. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    А ако спие во гнездо што има околу него? Не разбирам.

На Nalla и Petra777 им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    26.052
    Здраво женски :)
    Да ве прашам,како ги облекувате малите на ова време за надвор во количка? Генерацијо @lackygirl, @Dina911, @monik55 ? :)

Мој бебо не спие никако на спална, а искрено и не сакам. Од старт преку ден спие во дневна во големото креветче, а навечер во спална во лулката (ама веќе му станува мала). Спие врз мене само после подој ако го ставам демек да ждригне, и не ждрига дека е многу успиен ноќно време.
    За успивање некоја праша мислам, кај мене само заспива. Ќе му ја дадам цуцлата и по некое време е успиен. Е навечер има епизоди на плачки, вриштење ама за некое време му поминува и заспива во лулката.

На Elena ena и monik55 им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Кога е вака времето му облакам боди на долги,блузицка на долги и одозгора дуксерче дебело сомдолни тренерчиња.
    Вчера беше самп по дебелки тренерки и мислам таман му беше по секако е покриен со кебенце.
    Се мислев да му купам јакничка ама некако ептен па малце ке ја носи а да купам поголема па ке плива.
    Вака пивеќе слоја таман е мислам.
    Моево ја пика главата во страничниците.

На Dina911 и happygirl им се допаѓа ова.
  11. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Значи делот кај главата е скроз слободен само телото,рацете нозете да осеќа дека има нешто до него. На кој му е страв не мора да пробува,и мене ми беше на почеток,ама гледам дека супер си спие. Пие млеко и одма продолжува. Претходно по цела ноќ во сите соби по пола саат спиевме,шетавме.

12. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    5.438
    Jas vcera za nadvor nepolni 7 meseci dole trenerki hulahopki corapcinja, gore bodi so dolgi bluzicka i vetrovka tenka jakna ( imam od sinko uniseks) pa i ne mu se zamaram mnogu imam za sekoja sezona. Inaku ne bi kupuvala jakna konkretno za ova vreme i bidejki bevme vo dvor se drzevme vo race celo vreme.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    До колку месеци има ризик?
    @SaNJaAaaAaa ако има нешто мекичко околу, наводно може главчето да го сврти и да остане без воздух, ама еве нашето перниче за спиење е помеко од оние што се само како навлака. Демек и тоа е ризично,требало скроз на рамно и тврдо да спие.
    Ако грешаш нека ме поправи некој.

14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Според Светска здравствена организација, до првата година од животот, а најголем е првите 6 месеци.

Сепак, нашата докторка ме советуваше да не се плашам, само рече битно е да може слободно да претка и да се врти во креветчето (кога ќе почне да се врти), да нема перници никакви и плишани играчки наоколу. Мојата ја пикаше (и до ден денес ја пика) главата во оградичката, цела загњурува во неа и така спие уште од 3 месеци, па со тек на време се опуштив. Како тазе мајка на почетокот преплашена бев од сидс.

На Shelea, ane.bella и Petra777 им се допаѓа ова.
  15. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    Сите сме, верувај... Јас дека го земав од инкубатор, му правев гнезденце од тетра, таа е лесна за буткање. Сега има само позади главчето ради бљуцкање и кај мешето да не се врти.

На monik55 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  16. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Јас и ставав мало ниско перниче, ама под душекот (така патронажната ми кажа), за кога бљуцка да не се задави. Па од перничето бебка лизгаше надолу во креветот, и ставав тетра умотана како ролна на средина на креветчето, ја врзував за решетките баш под газето да и дојде (ваљда ќе ме сфати некој :D), и тоа спречуваше да се лизга. Е после 3 месеци тргнав и перниче и тетра, почна бебе да шета низ кревет и да се врти (ептен рано, уште од 3-4 месеци се сврте на меше, и почна на меше да спие). Па и тогаш бев преплашена од страв, тогаш ми беше врвот на стравот за сидс, дека сите деца толку мали си спијат на грпче, а мојава нејќеше за жива глава.

Абе маки :D

17. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    Знам за што ми збориш :D Само што го зедовме од болница го најдовме под ќебе :D Уплав фатив. И тетра и се избутал, а човече мало со 2200 и 45цм. Е сега веќе е поголем (демек) па нема фора кај да се лизга во корпава. :D

На Sexybaby86 и monik55 им се допаѓа ова.
  18. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Каде може да купам вреќа за спиење со ракави?

19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    5.438
    proveri loco croko imaa

На Ѕвездички и Petra777 им се допаѓа ова.
  20. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    Loco Croko 800 den

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.