Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    И јас не сум јадела нити сакам да јадам а и синко мој знае да заспие со отворени или полуотворени очи. Мислам дека не е страшно, иначе јас имам сестра така што спие до ден денес

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Само нека спијат па ако сакат и со отворени очи :) :D
    Еве мојот по скоков не сака да заспива во раци, вришти плаче, го ставам во релаксатор, го занишкувам и заспива, чудна работа како мењаат навики преку нок :)

На lackygirl, Elinora и happygirl им се допаѓа ова.
  3. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.890
    Мајки, ако може мислење за крвнава слика? Рутинска е, сакам да прими прва вакцина, 4 месеци има.
    20190305_143002.jpg

4. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Пак јас со тобрексов, здосадив и богу и народу што би рекла баба ми, ама веќе не знам со окцево што да правиме, од раѓање со инфекција, па помина две три недели и баш денес на 40 дена окото скроз залепено и прекриено со секрет. Цело време чистам ама после минута две од ново му се полни.
    Почнавме со тобрекс, не знам дали да му даваме на 8 саати или почесто затоа што денес е ептен некако изразена и агресивна инфекцијава:(

5. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    И ние сме исти уште од болница кога се роди. Му ставам 5 пати на ден тобрекс и навечер хлорамфеникол маст

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Колку сте стари мајка и дали по препорака на педијатар ставате по 5 пати? На колку часа?

7. Elinora

Elinora Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    550

На нас ни помина брзо од Тобрексот, инаку пред него чистев со газичка натопена со свежо варена камилица од крајот кон почетокот (носето) на окцето.. Поздрав и побрзо нека се среди, знам како е, се мачи детето..

8. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Прашњето го поставив во друга тема ама оваа е поактивна..

Малата ми е на доење. Од петокот до денес само 10грама напредната. Два дена со ред цица и малку и е тоа и допрљвувам 30мл хумана. После подој, шише бљуцк или знае обилно да исповрати.. Незнам што да правам се нервирам. Патем, три ипол недели е.
    Дали да и ја сменам хуманата?
    Што е разликата во нан и аптамил?
    Гледам имаат нан за грчеви, за запек, зарегургитација.. Како да знам кое да го земам? Има грчеви, бљуцка и повраќа во млаз.

Денес се вакциниравме бсж, спие цело време како во некој транс е. Нормално е?

9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мењај хуманата. И мојава повраќаше од неа. Пробај хипп комбиотик.

На Ѕвездички и LoveHope им се допаѓа ова.
  10. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Позиција на цицање за помалку да влече?
    Цицаше сега и додека е на града се исповрсти ама цицаше голема количина за крстко време

11. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.890
    Она изгледа ти го враќа цело млеко и ништо не останува во желудник.
    Дали воопшто има потреба од адаптирано ако цица голема количина како што велиш?
    Прво,секогаш на доење држи ја косо,главата повисоко од останатиот дел, второ, ако имаш доста млеко и наеднаш и надоаѓа и неможе да се справи, пред секој подој одмолзувај малку колку да омекне градата па стави ја да цица.
    10 грама за 5 дена е премалку особено за бебе од 3 и пол недели, нешто правите погрешно.
    Мислам дека ова со повраќањето мора под итно да го средите за да остане млеко да се вари во желудник,ако ти делува смирена после подој не и давај одма АД,може тоа и прави нагон или па премногу и доаѓа...што и да пробаш за 3-4 дена пак на мерење носи ја да знаеш дали делува нешто.

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Синко е спанко не виден, го земам навечер до мене демек да цица, не се буди и не се буди..се пробав, дури и памперс мењам он спие..денес го носев да го мери педијатар вика супер е и на кг.и на висина..а не и спомнав дека не се буди дури и по 5 саати навечер, изумив од што синко вриштеше..не знам дали да го оставам да спие и да чекам сам да бара цице..мислење ? Инаку е 10 дена полни..

13. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    На толку мала возраст ќе го будиш барем на 3 часа бидејќи малите бебиња се успани од жолтицата, а може многу лесно да дехидрираат. Со тек на време ако сеуште продолжи така да си спие кога ќе поднаголеми можеш да го оставаш да врзува сон од 5-6 часа бидејќи ноќта е за спиење. Според мене и добриот сон е подеднакво важен како и храната. Ама дур е мало буди го. Кога ќе наголеми ако му се пријади ќе си се буди.

На FreeMind, Nalla, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Она е ммогу лакома. Кога ќе виде града се тепа дури со устстс отворена и наеднаш шмука поголема количина, и ќе ја исповрати. Или знае да ка држи устата отборена на брадавицатљ и да ја мава главата а да не сака да фсне да цицс и да почне дс плаче и сеуште да не ја фати градата. Од петокот наваму цица од двете гради и почнува да плаче во еден момент со отворена устс нессксјќи да фане града, ќе земам да се одмолзам јок, капки капки 30мл едвај за да и додадам да се смире.

Вечерва гладна, ја стњвам на града не сакаше да цица плачеше со отворена устс, а шише испи адаптирано изгледа ја мрзеше да цица.

После спиење, како ќе отвори очи она одма плаче за јадење, сега е полузпана денес од бсж то. Колку дена ќе трае оваа промена?

15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Може и позицијата да не и одговара, како ја доиш? Легната до тебе, на перница, над неа?
    Сите штом отворат очи плачат за храна не се секирај.

16. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    16 дена сме , да по препорака на педијатар , еве 3- ти ден ставам на 2 часа по 1 капка и има подобрување. Кога излеговме од болница ми кажаа да му ставам само хлорамфеникол но не помогна и го однесов на педијатар точно на 2 недели . Ми рече на 2 часа по 1 капка и навечер хлорамфеникол маст.

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    IMG_20190306_083645.jpg мајки дали е нормално бебе од 2 недели да ја држи вака дигнато главата ? 2 пати го ставам вака на мешето кога го боли , бидејќи му олеснува ,но ја држи главата вака и си гледа наоколу . Исто и кога го ставам на рамо за да ждригне, ја подига главата. Дали можам слободно да си го ставам или уште е рано да прави вака ?

На lackygirl и aceee99 им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Уште на породување ја крена главата сама. Тоа е оти 41 недела беа внатре :)
    Али слободно не можеш да го оставиш уште не е тоа тоа држење.

На lackygirl, Elena ena, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Мене така ми правеше кога градите ми беа преполни и многу шприцаше па се давеше.И тоа што велиш дека не можеш да измолзиш од полна града е знак за преполнетост.Мој предлог е пред доење во туш под топла вода прво да се измолзиш до омекнување на градата па после да нудиш.Млазот ќе е помал и полесно ќе фати со устето да не вришти.П.С. Може да се и грчеви ако се витка ко ќифла.

20. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Мене ми кажаа од кога ќе падне папочето да ја ставам на меше.