Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Мојот беше 35 недели пуни внатре и вака си ја држеше од сам старт главата.
    А сега веќе сам ја држи.

Elena ena likes this.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Жилав твојов :)

happygirl likes this.
  3. Elena ena

Elena ena Популарен член

Ни падна на нас уште 5- ти ден

SaNJaAaaAaa likes this.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Мојава е 38 недела родена и уште на интензивна кога ми ја донесоа си ја подигна главата за да ме види. Од како и падна папучето ја оставав и вака. Само со надзор секако и кратко.

lackygirl, FreeMind and Elena ena like this.
  5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Малите ви спијат на рамно или на перниче?, ако на перниче од каде купивте?

6. simona_baby

simona_baby Популарен член

Не ги ставам на перниче ни поголемиот ни помалиот и не планирам ортопедот рече дур детето не побара само нема потреба од перница

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Перница од една година се става.

LoveHope likes this.
  8. bella.s

bella.s Популарен член

Јас ставам навлака од перниче, така во болницата ставаа, ем практично е ако поврати да не мењам цело чаршаве, тргам само навлаката.

LoveHope likes this.
  9. LoveHope

LoveHope Популарен член

И јас ставам само една распостелена тетра за повраќање..

FreeMind likes this.
  10. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

И јас ставам тетра секаде каде го легнувам бебе. Чисто и практично.

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Мене заради жолтица ми рекоа да ја будам на 2 саата за цицање и тоа го правев преку ден, ноќеска ја оставав да спие и спиеше по 3-4-5 часа, кога како. Па кило ипол качи првиот месец. На другар малата од прв ден им спиеше по 6-7 саата, исто не можеа да ја разбудат за доење. Ако не напредува мораш да се мачиш, ама ако добро расте остај го бебето нека спие. Некои луѓе плачат за бебе што спие цели 5 саата.

И моето бебе си ја дига главата вака од првиот ден кога доксовме од болница. Кратко, и после и паѓа. Ако детето само може и има сила нема зошто да не му дозволуваш. Истото е за седење и лазење понатаму. Нема врска возраста, битно е детето да може само да го прави тоа а не со сила.

Elena ena, Nalla and bella.s like this.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И моето синче го држеше главчето уште на болница, одамна му е стабилно, сам си го врти кај сака, на меше го чувам кога има грчеви ама не долго.
    Исто тетра ставам секаде кај што ќе го легнам и за доење на раката обавезно тетра имам.
    Сакав да кажам, денес прв пат го извадов надвор со количката и многу плачеше :( 200 метра ако поминав само, не сака да лежи сака в раце, како ќе го научам незнам, ама морам пукнав дома, 3 месеци сум затворена.

LoveHope likes this.
  13. Корнелија

Корнелија Популарен член

Бебко мој не ја сака десната града :| Не дека не цица од неа, цица кога мора, ама не ја сака ич. Го ставам на таа страна вришти, го ставам на лева отвара уста. Шо ќе да е!?

14. bella.s

bella.s Популарен член

@Spidy за жолтица никој ништо ми нема спомнато, ваљда се е во ред, а напреднат е дури и повеќе од очекуваното, се трудам да го будам ама џабе ,небива. За недела дена ќе тркнеме пак до педијатарот и ако пак е напреднат не го будам ќе го чекам сам да бара..

Milaаа991 likes this.
  15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Истиот проблем го имаме со левата града. Ќе ја ставам, уста отвара не сака да затвори и само се треска и вреска. Јас почнав на секој подој на таа града прво да ја ставам а после на десната. Десната и тече како шише и ужива на неа, ама мама ја зеза. Кога е гладна директ на лева ја ставам. Гладно е бебето и повеќе ќе влече, ќе ти отвори повеќе канали и ке го засака и тоа цице. Пробај вака. :*

lackygirl, Nalla and FreeMind like this.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас дома ја ставам за сигурност кога работам нешто во количка ( куфер за бебиња) и знае така и да преспие. Надвор ја изнесувам од дента кога не пуштија од болница по 30 мин на почеток сега веќе и саат време секој ден.
    Пробај постепено со минутажа од дома. Пет минути денес во количка утре шест и зголемувај. Надвор на воздух веднаш би требало да заспие стави му цицла ќе плаче некој метар и ќе заспие ( ако сака цуцла ).
    Јас така пробувам со релаксаторот денес стигнавме до цели десет минути:)

lackygirl likes this.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ова со оставање шест седум саати за новороденче е многу ризичен потег. Може да дехидрира и цацко ќе биде крив потоа.
    Многу коцкање луѓе не е добро. На другар другар му ако успеало да преживее со 7 саати како новороденче, на некој ќе му дехидрира. Медицината би требало да се прати повеќе немојте да си играте со вакви муабети.
    Будење редовно на три саати макс четири за новородено бебе. Потоа од кога ќе стави кг ќе може да спие и по шест саати без будење.

18. AngIv

AngIv Популарен член

Здраво мајки, бебето ми е 6 месеци и веке некој период го има оваа на лактите и на двете рачиња, што може да е

Attached Files:

19. Nalla

Nalla Истакнат член

Пробај да го држиш во иста положба како што е легнат за левата града ( главчето лево нозете десно ) и така наместен стави го на десна.
    Многу пати успева. И биди внимателна, јас од истата мака си направив почетен мастит. Кога нема да ја сака барем одмолзувај ја, ама во секој случај биди упорна додека да свикне, за да не се намали или недај боже секне млекото од десната града

Корнелија and LoveHope like this.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Не викам дека за секој исто важи. Секое бебе своја приказна. Ама ако добро напредува, нормално цица, се е во ред, тогаш зошто да му реметиш сон. Може си е спанко.
    И јас не сум за тоа "ако на комшиката делува, и за мене истото ќе важи", ама кога ќерката ја носам на мерење и качува и повеќе од доволно, значи нема потреба со сила да ја будам. Очигледно внесува доволно преку ден, па тој прерипан подој ноќе не и менува ништо. И она наспана, и јас.