Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    IMG_20190308_141830.jpg не е оваа ?

2. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.732
    Па не го пишале колку гледам, да тоа е. Нема некаде со пенкало бројчиња пишано во формат 9-10 или 9/10 или сл? Обично за 1 и 5 минута запишуваат само, моево прематурче па беше 7/8 имаше пишано.
    Едит: не му го мисли тоа, бебе веќе ти пораснало. :D

На Elena ena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    26.051
    Баш поради сите вируси периодов дома не примав гости освен најблиската фамилија. И затоа го шетам само надвор на воздух. Досега сите што го видоа во количката само му оставаа пари на ќебенцето (таков е адетот тука), никој не го бакна ниту го допре. Баш напротив, сите се свесни дека е многу мал, и не треба да му се доближуваат. Ако веќе некој на улица сака да го допре, ќе му кажам дека не може. Од каде да знам дали е со чисти раце и што носи во себе. Ич не се замарам со менталитетот на народот, гледам само да му е удобно и убаво на бебо, а он ужива кога е надвор :)

На lackygirl, LoveHope, Dina911 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Од кога го стави во кенгур?
    Купив еден со додаток за новороденче ама не ми е ставена досега.

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Некој ден откако наполни два месеци го ставив.
    Он во се си седи,во количка,во транспортер во релаксаторот,во креветче си спие навечер ама јас на пола ноќ го зимам кај мене да си бидам помирна за да не кенка.
    Е денес му купи тетка му подлога како на пијано да ги лупа нозете ама не ја сака слабо вриштеше.
    А може и што е кенкав цел ден.

На FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  6. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Ние не сме жени... ние сме ЖЕНИШТА!! Ние сме по храбри, по издржливи, по цврсти од нашите мажи. Ние сме семоќни, за самите себе, за нашите мали, за нашиот дом... Жени, кралици... Радувајте се и гушкајте ги бебките. Некои од нас прв пат се мајки (priceless), некои втор, трет... Чувството на љубов, нешто што не може со пари да се купи. Ширете љубов, насмевки. Среќен празник храбри жени, ценете се, сакајте се. Вие сте едни и единствени, ни една не е како Вас!

@LoveHope, душава моја цица и од десната града, ама ја преферира левата. Посебно кога сака да заспие. Не знам зошто не ја сака деснава, ама буткаме некако. Протестира, го смирувам па ја фаќа градата.

Иначе јас на бебо му го купив Боба ранецот. Ергономски е, и положбата на ножињата не е како на кенгурот. Многу е добар! Поскап е, ама е здрав за бебо, и уште од 1 месец го ставав во него.

И така...

На Ljubica87, Seduction, Nalla и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Бевме кај др. Зорица Китрозовска во косна, може не е тоа во прашање немој да се грижиш предвреме ама за мирна глава направете преглед, може и матичниот да ви направи преглед па ако има потреба ќе одите и на физијатар, дај боже да нема. Затоа споделив тука искоство, јас да прочитав ваков пост и порано ќе ја однесев. Започнавме од денес со вежби се надевам дека се ќе среди.

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Од каде го купи ранецот и колку пари? Сакам да го видам каков ако сакаш линк, слика нешто да ми пратиш :)

9. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121

Од www.bebesling.mk, 7 700 :) Марамите се ептен јаки, ама не толку практични зошто се само за почеток. Ранецот е до 20 кг.

На lackygirl и Ѕвездички им се допаѓа ова.
  10. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Кога вашите бебиња примија трета вакцина? Всушност прва и втора се веднаш по раѓање, хепатит и бсж, така?
    Ме интересира следната која е и на колку месеци ги однесовте на вакцина?

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Третата е на 2 месеци, според календар на имунизација. Шестовалентна е. Јас не сум ја пуштила сеуште. Др ни рече дека таа вакцина е најдобро да се пушти на 3.5 или 4 месеци, и кога бебе има над 5.5 кг.

Во Италија, Словенија, Америка оваа ја пуштаат на 3 месеци.

Исто не ми се ризикуваше во сезона на морбили и вируси да пуштам вакцина. Всушност, ако се прашувам јас воопшто не би му пуштала, ама ете мора.

На Ѕвездички му/ѝ се допаѓа ова.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.058
    Допаѓања:
    26.051
    Шестовалентната е таа, се става на 2 месеци. Во диспанзер ни рекоа треба да има над 4кг бебето. Моето тогаш беше 4770гр и го боцнаа. Педијатарот ни нагласи дека доколку е здраво бебето не би требало да одложуваме и да доцниме со вакцините, туку да си ги тераме како што се по календар. Веќе на 3.5 месеци има друга вакцина која треба да ја прими, петовалентна итн.

На Ѕвездички, duffi и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  13. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Доколку не ја сака десната , можеш само со лева да доиш. Моето прво синче така правеше од десна цица од лева слабо , и ми се изгуби млекото во лева града и до година дена го доев само со една. Не се секирај доволно млеко ке имаш за бебко и со една града да доиш

На Корнелија му/ѝ се допаѓа ова.
  14. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.387
    Допаѓања:
    1.452
    Zdravo majki,

Dali znae nekoja dali mozam da pijam uvin caj i caj od kantarion dodeka dojam? Bebeto mi e 2 meseci, i samo na doenje e. Dali toa ima vlijanie kaj bebeto i mlekoto? imam kamcinja na bubrezite i imam bolki zaroa prasuvam ne mi po aga brusnica pijam so denovi ama ne pominuva bolkata.

15. Sandrin4

Sandrin4 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.198
    Марамата јас ја користам уште иако сме 9 месеци...

16. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Мене многу ми е страв од вакцинирање, секакви муабети и искуства се изнаслушав. Мене Др ми рече да одам во диспанзер и таму да прашам, ама додека да одам подобро тука да прашам. Бебето има 2 месеци и околу 4 ипол кила, таа и помала се роди 2,6кг, па сакам да зајакне добро пред да ја вакцинирам.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Ние ја примивме на 2 месеци и 10 дена бебето имаше 7600 г. Немаше никаков проблем, следната се става 42 дена по првата, јас сум ЗА вакцинирање и здравје ќе му ги ставам со ред сте вакцини.
    Ќе размислам за ранецот, мн е убав ама скапичок е :)

На FreeMind, Корнелија, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Мајки дали е нормално новороденче од 20 дена по цел ден да е будно ? 2,3 часа преку ден ако заспие ,ама и тоа е поретко. Ке заспие додека цица , го дигам да ждригне и во креветчето се буди . Од друга страна пак цела ноќ спие. Стане само еднаш двапати за цицање

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Нормално е . Мојот денски си беше неспијач и остана. Ноќе спие од прв ден.

На Elena ena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Ќе полудам... Цела недела дете денски нема сон, како програмиран е, спие 30 минути се разбудува, цица 3-4 минути се трга, плачи без врска... Вака ок е со пелени, мочка, кака, нормално, ама загрижена сум. Од кога почнува тој скок во 3 месец!? Ние сме 3 и 3 дена. Скок ли е во прашање? Како влијаеше тој скок кај вашите деца? Колку време траеше, кига почна?