Мајки мојов мангуп еве веќе недела дена навечер се буди ама баш на саат/саат и пол да цица, секој саат и пол се до сабајле а пред тоа не беше така, си стануваше на 3-4 саати на пример и тоа 2 пати или 3 максимум во текот на вечерта...изгледа почнува брзо да огладнува ама па преку ден на два саати го дојам ...сеуште немам почнато со кашички сметам дека е рано ..
мамички ќе ве молам за совет-дали е задолжително да се става павличева крема кај бебето? На почетокот стававме, Но целата се поцрвуваше и прекинавме. ни телото не го мачкаме со ништо. кожичката и е во ред, не и е сува и последниве недела дена многу малку цица и потоа ке поврати. на лекар ми кажаа не е страшно, но сепак малку ми е несватливо во ред?-а детето повраќа (значи не е прејадено па да поврати) малку цица- 3-4 мин само на едната града
Jas ja koristam na bekutan zink kremata zakon gazeto voopsto ne pocrvenuva i jekodermot zakon inaku sekako treba da se macka posle sekoja pelena imaat osetliva koza koja sto lesno se razdraznuva na fekaliite baska i od samite peleni od gelot Povrakanjeto e opasno ako bebus vo mlaz povraka a po malce da bljucka toa e visokot i e dobro da bljucne otkolku meseto da go boli a za cicanjevo neka ti odgovorat mamite sto cicaat nie sme na adaptirano mleko pozdrav
Jas na mojava zenska pocnav od 4 meseci i 1 nedela odprilika so morkovce prvo nekulku dena pa jabolce banance pa praska pocnavme so kupecki ama sega sme so domasni ja mislam deka mozes periodot e od 4 do 6 meseci sto 6 meseci spored mene se kasno za hrana
Eve pak temp 37 so 4 kako vcera ne diga poveke 2 saati pominaa vcera imase pa i padna nakaj 11 vecerta sea pak se grize ramoto da moze ke mi go izede koga ja drzam sigurno se zabite brisevi pravevme negativni krvta super ne e ni nastinata zar e mozno volku zabite da gi macat pa i maticnata me iznervira neznam sto da kazam najverojatno zabite se abe kakovo e toa najverojatno pa se pregledavme sto drugo da e samo vo misla me stava
Јас,бидејќи секогаш сум била поборник против се што е фабричко, неприродно, преработено, сите тие кремови, пудра, масла, што никогаш нема да дознаеме што всушност се става во нив и како ги прават.. ќе ти кажам дека доколку кожичката е во ред тогаш не му ставај ништо ! Во старо време не постоеле кремови па израснале здрави и прави деца, дури и многу поздрави од нас. А,ако веќе мораш да ставиш, само Бекутан признавам, бидејќи и нашите татковци и мајки пораснале со Бекутан, да не кажам и бабите ќе претерам, па се е Ок, а и наше е Алкалоид па колку-толку сигурно е поприродно од странското, кај нас уште не ставаат ГМО билки и производи и триста чуда (мое мислење) Ве поздравувам
Ако мислиш дека е од забите пробај: Маст за заби (јас знам за 2 вида, едниот беше доста скап ама мн ефетивен babygel мислам дека беше а другиот, mast\gel za desni не знам, само знам дека неколку другарки го користеа и рекое ок е) Можеш и од тие што се за глодање, полнети со вода или каква и да е таа течност внатре, стави ги во замрзнувач и дај му на бебето да глода Или пак ако не сакаш од тие земи една читста крпа наводени еден крај од неа и стави ја во замрзнувач, па нека ја голода неа. Испробани рецепти (освен ова гел за десни)
Се надевам дека бебушка е подобра. Јас со тој гелот мачкав и немав проблеми. Сега да видиме што не чека нас кога ќе биде наше бебе
Nie imame problem princezava moja ja odnesovme na pedijatar samo 200 grama se popravila za 1 mesec zemjata pod noze mi otide mi rece deka treba veke da ima 3 obroci i 2 uzini a toe e nevozmozno za nejze ne saka da jade koga ke ja vide lazicata place saka samo mlekce i pie po 150 ml na 3 do 4 saati edinstveno moze malce pavlaka da kasne vo denot 5.6 lazicki a drugo ne saka da mirisne mi rekoa da i napravam biskviti i zivotinska carstvo da stopam toa ne go odbivalo ni edno bebe e za zal moevo odbiva se sakam da go prepisam na nastinkava ovoj mesec 2 pati ja fati i zapcinjata ama ona ne saka da jade odkako pocnavme so 4 ipol meseci neznam sto da pravam ja mrazi LAZICATA kako da go nateram ova dete tezi 7100 gr a 6890 bese prethodniot mesec planirame sirup za apetit da i kupime sakame Bebebit ako nekoja mamicka ima iskustvo so nekoj neka mi predlozi nesto jas sum celosno vo panika kako moevo gluvce da go nateram da jade probuvame i so kupecko i domasno ne saka nisto A inace e super vesela se pravi za nejzina vosrast sedi lazi nonstop kazuva mama tata i plus e mnogu nemirna mesto ne ja drzi znaci vaka zdrastveno e super duri ponapred pravi nekoi raboti veke moze da stoi i da se drzi vo vnatresnosta na krevetceto ne sama da zastane jas ja podigam crvce malo
Јас имав проблем со мојата ќеркичка околу јадењето и тој проблем се провлекува и до ден денес. Истата приказна со млекото, ја носевме на лекар и тој ни предложи секогаш кога ќе побара млеко, да и понудиме друг оброк.И да го одбие, млекото никако да не го даваме, за да почувствува глад. Тогаш сакала, нејќела, ќе мора да јаде. Не треба млекото да е приоритет во исхраната, но никако и да не се запоставува истото. Можеш да го даваш како ужинка и обавезно наутро и навечер пред спиење. Јас ќерка ми ја возев и во лифт со чинија, само да јаде. Ја ставав во хранилица, со еден куп играчки околу неа и ја забавував цело време, па на секое нејзино отворање уста, успевав да протнам по некоја лажичка. Нешто плукне, но нешто и голтне. Изигравав авион, трчав по собата со лажица имитирајќи авион кој треба да слети во нејзината уста. Додека не сфати дека има различни вкусови освен млекото, мора да ја натераш да јаде преку игра или во моментот на јадењето да го прави она што и е омилено.Инаку ни препорачаа „Киндер имунал“ за апетит и зајакнување на имунитетот и се сеќавам дека исто препорачуваа семе од коприва да се става во јадењето. Конкретно за кекс со животинско царство, јас не сум ЗА. Од проста причина што сметам дека за бебе од седум месеци тоа е нездрава храна. Полека воведувај му на детето слани оброци, од типот домашно приготвени кашички, варено и испасирано компирче, морков, карфиол, брокула или некој сличен зеленчук. Или блага кашичка од пасирана банана, печено јаболко, печена тиква и сл. Побарај на интернет имаш доста резултати за бебе-готвач, со рецепти, токму прилагодени според возраста на бебето. Исто, да не заборавам, многу здраво е и да се става по едно изматено јајце од преперица во млекцето што го пие. Не знам колку ти помогнав, бидејќи секој има различно искуство, но вреди да се проба нели
мислам дека слободно мозес да почнеш да и даваш.јас почнав со не цели 4 месеци со проби и одлично си ги прифати кашичките и сокчињата.но за почеток давај и ја кашичката сабајле за да можеш во текот на днот да и ја видиш реакцијата .инаку јас почнав со праска,банана ,морков ,сега и јаболка ,круша и така...позз
Mamicki me interesira sto da i dadam t.e kakva kasicka e podobro ... Dosega davav samo morkovce i morkovce i kompirce edna kasa sto e... Sakam da probamo denes druga kasicka za 4t mesec sto e samo me cudi sto ednata e zelencuk oriz i pilesko , a drugata e telesko so morkovce i kompirce....ne li e malku rano ya mevce i orivce... Sto da probame drugo ako treba i doma ke i spremam .... Ve molam za sovet i vi blagodaram
Можеш праска,круша,црна слива,банана и ориз Јас тие кашички што ги кажуваш од 5 м ги давав со пилешко и телешко
e mene mi rekoa da pocnam prvo so zelencuk polesno bilo so ovosje ....zamav sega i ovosni kasicki banana jabolka praska a i zelencuk poseben i plus mesan so kompirce ti blagodaram sepak...
како ти рекле така прави, и правилно е со зеленчук да се почни и јас така знам. од зеленчук можиш да даваш копмир, морков, тиква, тикве а од овошје, јаболко, банана, кајсија, праска. ти препрачувам дома да ги правиш и зеленчуковите и овошните, повкусни и похранливи се.
Zdravo mamicki edvaj vreme da pisam Nesto I jas od mojot placko vcera prv pat bevme na ortoped doktorot go pregleda Ni rece shirok povoj I vezbi a kakvi vezbi ne mi kaza I na eho ne se gledalo jadro Dali e strasno toa i koi vezbi ako znaete da mi kazete . Pozz