1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.055
    Допаѓања:
    26.043
    Ќути, кој што чине некој скок има цело време :) И моето беше такво. Досега од 3те поминати скокови, првиот беше најстрашен ми се чини :)
    Ама не дадов и јас АД.
    @Kaffe кога прашав овде за молитвата, попот ми рече нема врска дали е исчистена мајката или не. Мене ми заврши точно на 39от ден. Закажавме и молитвата траеше 10мин.

На lackygirl, LoveHope и Kaffe им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.149
    Допаѓања:
    204.692
    Млеко се создава постојано. Нема такво нешто како дефицит, се додека има стимулација, ќе се создава, макар бебе цел ден влечело без паузи. Не значи дека ако градите ти се меки дека немаш млеко, имаш. Скоковите се кај сите проблематични, само треба трпение да имаш.

На Dinnna, lackygirl, Корнелија и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Проблемот е тоа што сите различно кажуваат. Кога земавме молитва за син ми тоа е пред 4 години не се закажуваше и мајката немораше да биде исчистена, си одиш во црква бебето ќе го внесе таткото или бабата ќе ја исчитаат молитвата, си плаќаш мислам 400 денари беше и со одиш. Вчера одиме да земем молитва за бебето и во црквата нема поп замисли недела, 11 часот, а нема поп и што е најтрагично незнаат кога ќе дојде и морало да закажеме за молитва. Од таму отидовме во Лесновскиот Манастир али и таму не земавме молитва уште не сум убаво исчистена и таму ми објаснија немора точно на 40 ден, може тогаш кога мајката ќе е исчистена и дека таа молитва повеќе е за здравје на мајката. И така остана да почекаме за молитва.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.901
    Незнам зошто така ви кажале ама прво бебето го држи мајката и само мајката зошто молитвата е за бебето и мајката,второ и да не си исчистена ти не влегуваш во црквата него најчесто во друга просторија каде се крштеваат децата или во некој хол да не речам и како ходниче.Незмам зошто различно кажуваат ама не си ставај при срце направи си онака како ти ќе си посакаш

На Sandrin4, Bella*, Nalla и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.055
    Допаѓања:
    26.043
    И мене ми кажаа дека молитвата е повеќе за мајката отколку за бебето, и ако го слушаш попот што пее, така е. Така да само мајката си го држи бебето.
    Точно дека не влегуваш во црквата, мене во ходникот ми ја испеа молитвата.

На Bella*, Milaаа991 и Kaffe им се допаѓа ова.
  6. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Јасно ми е Анатх, но ќе почне да цица а нема да и течи многу со малку напор и се нервира. Ќе измолзам од шише ќе пие. На половина час сака да шмука и помалку млеко одмолзувам. Но, скокот очигледно си го прави своето. Ќе мине... Кж

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.149
    Допаѓања:
    204.692
    А зошто одмолзуваш ако си цица малото?

8. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Вака сме:
    Цица, убаво се океј.
    Следно ја ставам на града, отвара уста не сака да фати или многу малку ќе фати и пушта вреска а цуцлата лажалка ја цуца и се тепа кон неа и се јаде. Се одмолзувам, пие, убаво и е и тече а ваму градата ја исцицала и сеа за да и потече млекце треба да се помачи пошто не е исто кога градата не е цицана 2часа и града цицана пред 15тина минути, не и одговара. Ад не давам. Но ради скокот ќе да е овој , ненормален, распоред.
    Навечер си станува на 3часа си цица и пак спие. Ама преку ден не спие воопшто, кенкава, вреска и само сака да јаде а на града плаче.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.149
    Допаѓања:
    204.692
    Добро, ама не и создавај навика од шише да пие. Давај го измолзеното млеко со шприц.

На babydust, happygirl и LoveHope им се допаѓа ова.
  10. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    Мајки вчера јадев овошен јогурт од јагоди , скроз изумив дека дојам и дека може алергија да му покаже на бебето, и од сабајле гледам газето му е цело црвено ( да напоменам не користиме влажни поради пеленски дерматит ) и околу обравчиња ситни брунчиња . Дали е можно од алергија да е , инаку по тело нема ништо

11. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Не верувам од тоа да е.
    Јас се утепав од јадење овошни јогурти од секави вкусови. Тоа и ми препорачаа на почеток за лактација.
    Не сум ни знаела (а и сега не верувам баш) дека кај бебе може да се јави алергија преку млекото од мајката.
    Знам дека се избегнува одредена храна ради грчеви, ама алергија....

Има некој поупатен околу ова?

На Корнелија и CatL4dy им се допаѓа ова.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Генерацијо сега четвртиот скок е?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Ако се трга и плаче можеби веќе не сака да јаде. Или тешко му е, па сака да си подригни. Бар кај мојов е така. А ако цуца цуцла не значи дека е гладен.

14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Кај нас пред повеќе од 1 недела почна.. :(

15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Најстрашен мислам е овој,сее ок ама јас нерви немам:(:sweat:

16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Не е не се секирај. Може да поднамали само со спиење и трае 5 недели.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    И јас напати го оставам да плачи кревам раце :) стварно е многу изразено поинакво однесување на бебево, се во ред се смеј и наеднаш вреска за ништо, пред секое цицање вришти па цица. Помалку спија, сака само в раце, надвор неможам да го извадам ич нејќи да лежи в количка.
    А има и предности па :) си расти, си ги фаќа рачињата, си игра со нив, се смеј на глас, познава луѓе, почна да плачи од непознати (facepalm)

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Ivke

Ivke Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    А дали е можно да имаме скок во 4та недела ? Ги имаме симптомите за привиот,ваљда кај секое дете различно ;) колку време трае првиот ?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.149
    Допаѓања:
    204.692
    Може, да. И тоа се однесува на оние јаки алергени, а и не само на храна, може да се јави реакција на антибиотици на пример, ако мајката мора да пие, а се компатибилни со доење. Пеницилинските даваат такви реакции.
    Кај моево од јагода започна проблемот со атопичен дерматит. Дента кога јадев јагоди (а доев) детето се нафрли по целото тело и почнаа да се прават лишаи. Не е алергичен на јагоди, има пробано, ама сепак сум сеуште претпазлива.

На AlicaInWonderland и lackygirl им се допаѓа ова.
  20. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Што користите за теменици на главата кај машко дете?ставав масло и чешлам ама никако да се исчистат