Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.939
    Допаѓања:
    203.224
    А што ти кажа педијатарот? Според ова што го кажуваш, твоето дете личи на сосема нормално и здраво седуммесечно бебе. Колку сакаш да се поправа месечно? 200 г не се малку за таа возраст, тоа е сосема солидно. Сметај дека не добива само во тежина, добива и сантиметри, т.е висина/должина (кој како ги сфаќа). Само првите три месеци после раѓањето треба да се поправа од 600-800 г, еве и кг нека е месечно, а после тоа помалку. Родилната тежина се дуплира на пет месеци, се триплира на годинка. Не знам колкаво се родило твоето, ама мене ми изгледа супер. А за јадење, ќе си пројаде, не му се секирај.

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

takvi kasicki i zemav so tikva so morkov pa so kompirce i zelencuk i ovosni bas toa ovosje jabolka so banana mesano pa praska so jabolka ...sega ke cekam da vidam prvo od zelencukovite pa planiram za nedela ipol da i dadam i od ovosnite.
    E sega me interesira dali koga ke pocam so ovosnite mozam na den da i davam ednas ovosna kasicka na pr.okolu 12h i posle nakaj 17h ili 18 zelencukuva ili edna sorta se dava na den...
    inaku mleko pocnavme da pieme po 150 ml i ponekogas cica po malku
    :*

3. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Pedijatarot ni kaza deka mnogu malce e popravena da probam i na sila da i davam bar 3 obroci ama nemozam na sila place a inaku e rodena 2980 i baska ovoj mesec 2 pati nastina po 3.4 dena a za nejadenje ne jade place od lazicata iako probuvam da i napravam da i e intersno na hranilkata eden kup igracki crtani sto ne ja sednuvam isto i so nas na masa vo hranilka nejke i nejke sega ke probame so sirupot za apetit na Bebevit pa ke vidam fala vi devojki na odgovorite :*

4. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Vcera svativ edna rabota srcevo moe saka da jade koga i davam so raka :o dadov i lebce so pavlaka onaka sitni parcinja namackani so pavlaka jadese i potoa i obariv domat i kompirce vareno i gi izblendirav i i gi mackav so lebce probav so lazica place znaci moram so race taka jade kolku tolku znam deka mnogu ne e higienski ama i posle mienje i so medicinski alkohol gi perbrisuvam pa ja ranam znam deka e malce rano so leb da jade ama pa nemam drug izbor e sega se nadevam deka ke projade so lazicka ima mnogu jadenja sto nemozam so leb da i gi davam t.e treba so lazicka of maki moi :(

5. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Важно јаде, па дали со раце или не, ич не се секирај.
    А и штом била настината и тоа два пати, разбирливо е што не сакала да јаде, па и добила толку малку на килажа.
    Ако не сакаш да и даваш леб, или сакаш да и дадеш нешто што не може да се јаде со леб зошто не пробаш зеленчукот само да го свариш и исецкај и го ептен ситно па само згмечи го малце без да го пасираш и дај и така. Мислиш ќе може да јаде така? :^)

6. taurus1904

taurus1904 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    5
    Jas mislam deka i e period, moevo koga pocnav da go hranam so lazicka, se tepashe za lazickata, posle nekoe vreme kje sednam kasha da mu davam, vrti glava, vrishti, ne saka... kje mu dadev mleko, go cicashe. Sfativ deka ne saka so lazicka ama jas sepak forsirav po 2-3 lazicki na den, kolku tolku. I eve ovie dva dena poslednive pak pocna od lazickata da jade. Period im e, menuvaat....

[mod-kirilica:2u0a9g3w][/mod-kirilica:2u0a9g3w]

7. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Глутен од кој месец се дава?

8. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Имаме 5 месеци и 1 недела веќе имаме почнато со кашички од 4 месеци.кашичките ги приготвуваме дома.Но незнам кои зеленчици можам да му ги давам на оваа возраст.досега имаме пробано само морковче и тиква.ве молам кажете некој рецепт за зеленчукова каша :D фала однапред

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Глутен после 7, 8 месец, јас несакајќи му дадов во неполн 7 месец од една кашичка со житарици во која имаше и глутен, а јас дури отпосле видов, ама немаме реакции, се е во ред :)

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058

Тиква е овошје :) Инаку можеш да дадеш компир, ориз, тиквичка, јаболко, круша, банана...

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Со морковот не претерувај, не се препорачува во големи количини, а исто така можеш да очекуваш и реакција од него(црвенило на газе, образи).
    Слободно пробувајте и онака ќе ви треба уште месец дена додека да се научи бебуш да јаде од лажица.
    Од 6м веќе можеш брокула, кромид, лук. А од 7м со месо. (ова на кратко :) имам поназад во темава оставено цел список од педијатар за воведување производи по месеци, можеш и по него да се водиш).

12. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    бебенцево од вчера попладне па навака се буди на пола саат-саат, кенка па плаче и му давам да цица. секој пат ја фаќа градата се зацицуца и така заспива. едно време морам да му ја оставам градата во уста бидејќи ако ја тргнам се буди. по цицањето ако го држам во раце јас или мм мирно спие, а ако го оставам во креветче одма се буди и пак јово на ново. не знам дали е гладно или има проблеми со мешето бидејќи ина гасови или бидејќи често бара да цица дали е можеби скок во развој?

13. lilaaaa

lilaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    22
    И јас имам едно прашање до вас искусни мамички. Кај и да е треба да се породам, цело време ве читам и морам да признаам дека мн научив од вашите искуства, спремна сум да станам мама :) единствено никаде не сретнав по форумов како ги оставате да спијат вашите бебенца. Дали на грб, на страна, на меше.....? Јас цело време си мислев дека бебињата спијат на грб, а на меше и на страна се стават коа се будни и нормално кога ти си до нив да ги гледаш. Мајка ми, тетка ми и др постари жени ми викат никако на грб да го остаиш бебето да спије од тие и тие причини.....и сега јас сум малце во дилема како новородено бебенце да го ставам на грб или на страна да спије? И уште нешто, знам дека бебињата спијат исклучиво на рамно, па незнам дали на моето најмило да му ја здравје боже да ми се роди живо и здраво да му ја ставам перничката сто му иде заедно со постелнинката. Ги знаете тие пернички од бебешките постелнини како лист се тенки, ги стававте вие на неа да нанат или нив ги има само колку да не биде без перница комплетот :)

14. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    бебето никако не смејш да грб да го оставиш да спија поготово ако цицало пред тоа можи да поврати и да се задави од повратеното.за перничето јас моите само првите 2-3 недели без перниче ги легнував :)

15. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Баш напротив, новороденче треба да спие на грб, таа е најсигурна позиција, не може да се задави ако поврати затоа што не ја држи исправено главата туку настрана им е.
    Во првите месеци најсигурно е да спие на грб, само главата ќе му/и ја местеш секојпат различно, еднаш на лево, еднаш на десно, после некое време само ќе се врти настрана.
    Нема потреба од перница, всушност во креветчето нема потреба од ништо, само бебето, без играчки, ќебиња итн.

16. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    јас само пишав како ги изгледав моите дечина и што ми има (хебамме) кажано и дека бебето се става на десна и лева страна

17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    ^Новороденче може да се сврти еднаш ама нема способност да се врати во првобитната позиција, значи ако го ставиш да спие на страна и ако се сврти на стомак не може сеуште да си ја дигне самостојно главата и може така да се угуши.

Сите педијатри се сложни со тоа дека новороденче треба да спие на грб, така највеќе се намалува можност од SIDS ( sudden infant death syndrome ) од кога се откри дека положбата на спиење е поврзано со овој синдром на смрт на новороденчиња, со спиење на грб, без перници, ќебиња итн се намалил бројот на смртност на новороденчиња од SIDS.

18. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :) јас му ставав перничина напред на мешето и на грбчето и на 2 сати ги преместував. :| што знам правев само како што ми кажале (па енеги черками 14 синми 10 здрави прави дечина) памтам само на почеток после доејне черками ја ставив на грб да спије и заминав во другата соба и слушнав како нешто ми гргори кога се вратив кај неа што че видам устата полна и беше со млеко :| таа да ти се дави од памет ме извади и кога дојде хебамме кај мене за да ја мери и да и го провери папучето ми кажа да ја ставам на страна и ако после доејне стално ја држев да иждригни :) за второто вејче ми одеа полесно работите сега за третово че видиме здравје само :)

19. lilaaaa

lilaaaa Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    22
    и мене ми е пологично на грб да си спије бебушот,така мислам дека е побезбедно и сигурно отколку на страна или на стомах. ке побарам и стручно мислење сепак фала ви на одговорите поз

20. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Dali gi zagrevate pavlakata i k.mleko odkakoke gi izvadite od frizider i kako :^)