1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    . Имате тема за овие пелени, разгледајте

На Корнелија и Nalla им се допаѓа ова.
  2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Ние бевме вака до 3ипол месеци. Од 3ипол после скокот како да ми се смени преку ноќ бебе и си има ред и почна да преспива ноќе по 4-5 саати. Инаку цицаше на 2 часа.
    Заспива во 9 се буди сабајле во 7 (ноќе два пати станува за цицање) и денски имаме 3 дремки.

А до тогаш бевме вака како што опиша ти. Имаше денови коа очи не можев да му видам и ми беше страв ептен дали е се океј. Ама нормално било се додека не научат да разликуваат ден и ноќ

На lackygirl, happygirl и Nalla им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.574
    Допаѓања:
    289.752
    Најубаво е мајчиното, да, а дека е најлесно мислам дека е индивидуелно.

Доењето ми било сто пати потешко од ад.

Додека се воспостави лактација, проблеми со прифаќање на града и положба, па доколку треба молзење или не знаеш колку точно исцицало и дали напредува.

Па и за надвор. Сто пати повеќе ми вриштеле доените деца и подолго траело.
    Оти кога ќе врисне не можеш оп троп града дај.
    Треба да побараш клупа, место да седнеш, па летно време и сенка...
    Флаша ќе сум застанела, па и на пат ако сум на страна, ќе измешам за пола минута водата и прашокот и одма флашата додека е во количка.
    Спремањето од дома исто, минута траело. Чиста флаша, дозерици, термос со соодветна тт. Темпира човек време, знаеш точно кога е наредем оброк и колку точно ќе испие.
    На доење и на поча час вришетеле оти само играле со градата уствари, ништо не испиле, а немаш престава како со флашата.

На Seduction, lackygirl, Корнелија и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Така е и кај нас. Само имам приметено дека кога денски е многу буден и навечер потешко заспива. Денес пола ден го преспа, со паузи за цицање, и еве веќе е заспан во креветче.
    Пред некој ден спиеше само саат ипол денски, и вечерта до 12 беше нервозен.
    Најверојатно се уште многу мали за да им се воспостави ред.

5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Мајки кога почнавте да им давате кашички на бебчињата мојата ќеркичка во петок полне 4 месеци и сестра ми ми вика да почнам да и давам од сабота кашички

6. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Консултација со педијатар

4 месеци е мало. Прво пробување вкусови.
    За да се почне со каши и оброци има неколку поребни критериуми. Килажа, дали го држи и колку вратот самостојно, да може да седме, дали уште има рефлекс на буткање со јазикот...
    AB87941F-4B45-4CA1-8524-9EFC308B50BB.jpeg

Последна измена: 26 март 2019
    На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.574
    Допаѓања:
    289.752
    На 6.

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Ние што доиме каде има потреба немаме фетиш од доење на јавни места. Си планираме време и ние бидејќи дома е најудобно.

Ние збориме за случаеви на доење кога дете бара да цица баш тогаш.
    Кога излегувањето од дома не е на саат или два, кога бебе едноставно иако цицало пред половина час повторно сака и така натаму.
    Не се одмолзувам и немам ни пумпа купено, не се чувствував пријатно кога бев со пумпа и немам намера да го правам тоа кога веќе природно сум лагер на млеко.

Иначе не шетаме ние со намера со цицките извадени по кафичи или кафани да не се разбереме погрешно :)

На DAngel, Lolipop23, sofi2107 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. KuSkVl

KuSkVl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    45
    Ееее кај мене беше обратно, јас на почеток комбинирав, и града одма фаќаше и се смируваше, а со шише уште знае да се буни додека да фати убаво а речиси 3 месеци е само на ад. Од друга страна пак нема точно одредени интервали на јадење, некогаш на 3 саати некогаш 4, 5 не му се знае ред. Некогаш бара и на помалку од 2,5 саати па се думкаме да помине уште пола саат за да не го боли мешето...

10. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Можеме да сумираме дека како мајки никако не ни е лесно и едноставно и затоа имаме право да правиме кога сакаме и каде сакаме она што мислиме дека е најдобро за бебе ☺️ Кој како милува, така нека си прави.
    На певаљката градите на тацна у кафана не се проблем, али мајка да дои ауууу страшно :D
    А ако има некој што осудува било што што една мајка го прави за бебчето нека си провери сам со себе шо не е во ред

На DAngel, lackygirl, Корнелија и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.574
    Допаѓања:
    289.752
    Оброци да не имате воведено што е помешан редот со такви драстични разлики од 2 до 4.5 часа и мешето што го боли?
    Думкањето мислам сеедно ќе си било, независно какво млекце си пие малоото.

12. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки бебе е 6 недели и од вчера е многу вознемирено, многу тешко заспива и неможе ни пола саат да поспие, нервозно цица, се прецицува па повраќа, мешето и кркори, а не е гладна, постојано бара да е во раце па и да спие во раце. Незнам дали се грчеви или скок во развој

13. KuSkVl

KuSkVl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    45
    Немаме оброци уште, само на почеток првите неколку недели имаше некој ред. Пред некоја вечер дури и 7 саати поминаа па го будев за да јаде. Пробав да давам на 3 саати го враќаше млекото и решив да давам кога ќе побара и така убаво си напредува

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.574
    Допаѓања:
    289.752
    Доколку мислиш за навечер, нормално и пожелно е да се воспостави ден/ноќ ритам и да сврзуваат подолг сон. Будев на старт, додека не бев сигурна дека децата напредуваат во килажа. Потоа не.
    Како што пиша, сами се јавуваат за да побараат млекце, кога ќе огладнат.

На KuSkVl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.055
    Допаѓања:
    26.043
    Во апликацијата пишува дека 4 скок ќе почне за 10дена, а бебо вчера и денес плаче ептен многу навечер пред спиење. Денеска страшно беше на моменти, со заоѓање дури, целиот помодре во лицето. Не знам што се случува.
    Јас баш од 4 скок се плашам највеќе за спиењето, да не си го промени редот бебо. Веќе повеќе од месец дена заспива околу 9ипол/10 саат, и се буди околу 9 сабајле. Ноќта станува 2 пати за цицање, а во текот на денот има 3 или 4 дремки по 45мин отприлика.
    Ама ќе видиме како ќе биде.

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Над 6 кила е веќе малата на 16 март бевме на ортопед и кажа ок е вратот а за јазикот го има уште тој рефлекс

17. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    И јас ја зедов кремата ама не помогна. Што да исфрлам од храна освен јајца , млеко , ?

18. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Како го мачкаше? Сабајле и вечер тенок слој 3-4 дена по ред мачкав јас, од жар црвен образ со лушпи, сега е супер. Инаку исфрлив јајца, пресно млеко и млечни производи, чоколадо, конзервирана храна и јаткасти плодови. Моево има и на главата, не знам дали е истото како на лицето, таму го немам мачкано, ке пробам сега да видам дали ке се смири...

19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Аууу тешко е ова... Овај 4 скок, лол. Шта речи!!!

Буквално го молам да цица, се тегнене, вришти, плачи, нервозен е. Јас уште повеќе. Па и недела дена како премина на друго ниво со говорот, сега по цел ден, вика, се буни, премногу е гласен. Гласот ќе му зарипне! Има промена и во спиењето. Сега си легнува во 10, спие до 8-9, а навечер ако не го земам јас за цицање не станува. Што му се дешава на дете незнам.

Има некоја мајка што е во овој скок, па да си ги споделиме "маките"?

20. AlicaInWonderland

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    @Корнелија која недела сте точно? Од кога почна вака?