1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Мамички имам едно прашање, Дали некоја мајка ги користи Солдевит капките за бебе, матичниот педијатар ни ги препорача за бебе 3 месеци, а на упатството пишува да не користи кај деца помали од 3 год. Јас прв пат ги гледам овие витамини д3 знаев за бабитол, пливит и вигантол.

2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.827
    Допаѓања:
    145.515
    Да @slimy мачев душа и јас со маслиновото. Ама дека му помагаше па стискав заби. Ќе исцедев цел лимон внатре, да замаскирам и доручкував.
    А грав, грашак знаат да им прават гасови, па избегнувај ги додека доиш. Не е до мрсното туку они се тешки за варење.
    И компот од сливи, ги јадев и сливите. Провен давав исто. Не секој ден ама повремено да.

На slimy и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Каков грав, грашок тоа никако, ниту едно зрно немам каснато од ко е роден, ниту па зелка и крставица имам јадено.
    Еве скоро 4 месеци ќе прави нема сега грчеви мене уште ми е страв да јадам. Одма тие да ги тргниш од мени.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас почнав од пред 2 недели зелка и краставици да јадам и нема реакција. Сега сакам утре леќа да пробам да видам како ќе поминеме. Исто и домати и лимон воведов, а постепено и грав и грашок сакам да воведам. Мислам доста беше со диета. Ептен никаков избор за јадење секој ден ориз и компири се утепав јадење.

На slimy, Dina911, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    И јас полека после 3ипол месеци воведов се. Немаше грчеви и почнав да пробувам и фала богу од ништо не се појави реакција. Веќе сме скоро 4ипол и јадам се.
    Биогаја давам од прв ден и ќе продолжам

На lackygirl, happygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Ќе почнам и јас уште 2, 3 недели да јадам, да напрај 4 месеци па полека полека :)

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    ние сме на втор скок на развој два месеци ми е бебето не спие навечер многу плачи ненормално незнам што да правам.

8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Значи секој педијатар различно кажува.Еве нас сега не советуваше да почнеме да му даваме водичка или чајче, иако има 2,5 месеци, а читам на другите им кажале додека е само на мајчино млеко, нема потреба од вода.Исто ни кажа дека од 4 месец треба да почнеме со дохрана иако бебко супер напредува, за 20 дена 760 гр?! И сега по кого треба да се оправаме?
    Им давате ли вие вода? Гледам синко кога го бањаме се оближува и едвај чека некоја капка да му дојде до устето да ја лапне.

9. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    221
    Ja odlozivme za kaslicata sto mozem da mu dadem da se smiri nesto doktorot nisto ne mi dade

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    15.240
    Малата ми е 2ипол месеца, само на доење, веќе подолго време е вака со какањето. Од какање 5 пати на ден дојде до еднаш на 3-5 дена. Максимум беше 6 дена. Оваа недела кака на 3 дена. Капки за грчеви и пробиотици веќе не давам никакви, пробав да пијам кафе за да малку да ни проработат цревата на двете без многу ефект.
    Дефинитивно и е полесно откако ќе се искака, ама едноставно таков и е метаболизмот (јас и ден денес одам во вц еднаш неделно).

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Нас ни кажа вода да не давам се додека не почнеме со цврста храна. Си имало во мајчиното млеко. На ексклузивно доење сме.
    Чајче ми рече да му давам ради грчеви ама ние немавме грчеви и малиот не сака и тоа не давам.
    Напредуваме по 1.200-1.300 месечно па за дохрана не станало збор. А за да почнеме со вкусови најверојатно со 5+. Ќе видиме и тоа.

Ако не му веруваш баш на тој педијатар побарај си и второ мислење.
    Јас верувам на мојата и ќе терам како ми вели...

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    911
    Mnogu e malo za da mu dades nesto na svoja raka, stavaj mu kapki za nos i cisti mu go noseto za da ne mu se slevaat nadolu mrsulcinjata ako ima i stavi go da spie na visok lezaj i sekako sledi go zosto mnogu e malo i moze brzo da spusti i dokolku ne se smiri kaslicata pak na doktor da go slusnat

13. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.980
    Допаѓања:
    1.279
    Majkii ako moze pomos. Treba da se porodam vo Juli, sto od obleka mi e potrebno za prvite meseci kakvi obleka da baram na kratki rakavi poveke na dolgi ili kombinacija od toa i toa. Neam nisto kupeno,pa sakam poleka po nesto sekoj mesec da kupam da ne mi dojde naednas se :)

14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Доста е Мила диета. Уклучи си се.

Јас ич не бев добра и почнав да внесувам зеленчук во исхрана. Досега ми е воведен кромид, домат и црвена пиперка. Нема никаква реакција.
    Денес ќе внесам бело грозје.
    Наскоро и краставица и зелена салата, портокал и лимон.

Вака требаше од почеток ама ај.
    Помина 7 дена речиси без грчеви, тоа значи поминаа готово?

На Milaаа991, Petra777 и happygirl им се допаѓа ова.
  15. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.052
    Јас сум човек што не седнува да јаде без салата, еднаш неделно обавезно леќа, грашак, грав...
    Баш прашував кога давав мое млеко, ми рекоа се смееш но со усул.. Јадете си слободно по малце.
    Треба да јадеме зелка цела за да допре до бебе. :D

На slimy и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Па кај нас од кога завршија, уште неколку пати се случи бебе да има грчеви, ама со послаб интензитет. Еднш имаше дури и 1 м после мирен период откако испив аронија. Изгледа ја надразни киселото.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Дајте предлози за појадок, ручек ради грчевите... Денес имаше премногу, но мајка беше крива со исхраната.

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Кисело немам внесено не јадам дури ни оцет. За кисело ќе почекам уште малку.

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Лесна храна јајца, јогурт, леб, месо, компир и морков треба да ти се основа. Јас маслинки јадам многу, путер и сирење.
    И тоа па тоа со месеци:)

На Milaаа991 и LoveHope им се допаѓа ова.
  20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.679
    Допаѓања:
    38.502
    Пржени лепчиња и јогурт.
    И многу водааааа и бистар сок од јаболко.