Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Нема потреба да ги загреваш, ќе се расипат. А твоето не е мало за павлака?

2. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    :) вадиги пред време од фрижидер за да се затоплат малце :) барем едно 10 мин да не биди директно оф флижидер не чини за грлцето :)

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Ништо нема да му биде од ладно, слободно може да давате јогурт или кисело млеко директно од фрижидер. Мене лично ми е глупост тоа дека ладното не чини за грлото, имам и лично искуство, но и искуство од луѓе околу мене. Колку повеќе пазите, толку полошо. Јас само да ви укажам на тоа, а вие дали ќе прифатите или не, ваша е одлуката.

На macy28102012, bittersweet и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  4. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    Jас не би му дала дирекно од флижидер за другите незнам поз

5. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Еве еден пример
    Децата што ги чував, на кои им топлевме се во микро,кога ќе биде сезона за разболување се разболуваа барем еднаш ако не и повеќе. А малиот на другарка ми кој јаде и пие од фрижидер се се има разболено само еднаш откако е роден а има 3г. и тоа стомачен вирус мислам дека беше од градинка што го фати.
    Јас се водам според тоа. За моето бебе не би топлела ништо. Посебно не во микро.
    Што може да се чува на собна темперартура ок, што не во фрижидер па нека пие.

6. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    И јас и давам дирекно од фрижидер ама фрижидерот ми е на 8 степени така да дури се провртам дури ја ставам на столче веќе 14, 15 станало.

7. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    А ме интересира какво кисело млеко или јогурт давате?

8. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Леле мамички вчера читав листа на најекплатирани ГМО производи во МКД и меѓу нив на самиот врв се наоѓаат ХИП кашичките за доенчиња...
    И сега едно шубе ме фатило, тешко ми е, синко цел месец ги јаде само нив. (јас демек за подобро, за посигурно купував :( )

9. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Мене што не ми е јасно е рокот на употреба на овие кашички.
    Би требало да се природни и без конзерванси па како може рокот да им е толку долг?
    Псебно оние со месо што се. :^)
    Јас планирам да правам дома. Мислам дека и поеконимично ќе ми биде.
    Готови каши само ако сум излезена и немам понесено со мене.

10. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Poiskusni mami aj edno meni za bebe od 5 meseci sto sve smee da jade?

11. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Здраво мамички :) Ние имаме еден голем проблем.Немаме никаков ред на спиење ниту пак на јадење .Јадеме на секои два часа исто така денски на секои 2 часа спие негде отприлика по 1 час(некогаш повеке некогаш помалку).Но ноќе исто така станува на секои 2ча понекогаш се случува и да стане и да остане будна подолго време.Многу рано заспива кај 20ч почнува со плачење и морам да ја заспијам.Искрено кога читам каков ред на спиење и на јадење имаат вашите бебуши ви завидувам . :D Што да правам како барем малку да ставиме ред на спиењето и на исхраната :( фала однапред

12. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Не знам дали знаеш англиски, ама еве еден линк кој мене лично многу ми се допаѓа.
    Не знам колкаво е твоето ама женава има 4 деца на различна возраста и мене многу ми се допаѓа како се справува со тоа.
    Читни си може ќе ти помогне

13. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мајки , нема проблем доколку стои на нозе? моево срце обожава да стои и само се смее, нема фрка доколку го држам така повеќе пати? Нели викаат ножињата дека не му се оформени не било многу убаво да допира? Ваш совет? И за во дубак незнам дали да го ставам?

На HeidiDiWalt му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Нема везе тоа.Па он не оди го придржуваш.Поубаво џампер место дубак сега за сега.

15. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.617
    Допаѓања:
    777
    So dubak najdobro da se pocne otkako bebeto ke moze samostojno da sedi.Taka imam cueno od poiskusni mamicki... Ne treba porano da se forsira,teloto na bebceto samo ke pokaze koga i za sto e spremno!

16. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Еве и ние сме тука некаде со вораста за неколку дена полниме 6 месеци.И нашата обожава да стои на нозе и да седи.Почнав пред некоја недела да седнувам по малку па купивме и дубак.Кефоиии е целата се радва со дубакот ја ставам повеке пати на ден по маку и еве ја од вчера почна да се вози низ дома и да прави бељи :D ...

17. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    I nie zemavme dubak, ama pa golem mu e :D ne dopira na najniskoto nivo so nozinjata ima okolu 5 cm rastojanie, i neznam dali da go stavam iako mu e golem ili da cekam uste malce

18. TheEkaterina

TheEkaterina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2013
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    337
    Барам совет од сите мајки. Ќерка ми има 2 и пол месеци.. за една недела ќе полни три. Си имаше фатено преубав ред.. после капење најчесто во 9-9:30 си јадеше по 120мл млеко и си заспиваше.. јас во 00:30 и давав млеко во спиење со што си спиеше до сабајле до кај 7:30. Па ја преслекував си јадеше па заспиваше се будеше после 3 сати итн итн ... значи си имаше супер ред... е сега во последниве неколку дена воопшто не спие.. постојано плачи и само цуца на лажачката што досега не било десено и ми кака зелено. По моја претпоставка дека е можеби гладно а има 6.500кг *родена е 3.700кг* решив да и ја зголемам дозата на 150мл. Иначе пие Аптамил според кој на три месеци треба да пие по 150мл. Проблемот е што не знам на колку саати да и давам. Според Аптамилот треба да и давам на секои 6 сати по 150мл.

Прашањето ми е на кратко... на колку саати да и давам по 150мл? Имам матичен педијатар ама за ништо не го бива, таа ми вика детето не смее да ти пие по 150мл мора да пие само по 120мл. Познаниците ми викаат давај и секогаш кога ќе сака.. детето не смее да ти биде гладно.

Совет.

19. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Јас се согласувам со познаниците.И ние бевме на АД млеко и на кутијата пишуваше за секој месец по колку да пие а мојата секогаш пиеше по повеќе од дозволеното.Додуша таа многу повраќаше и наместо на 3 саати јас и давав на 2 по 90,120 итн зависи како е дозволено.Немој да си го оставаш гладно бебето ..позз

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Зелена столица не значи секогаш дека бебето е гладно, може да е настинато, а може да е и од железото во ад млекото. Ако ти е само на ад млеко, тоа се дава на три часа, оти на желудничето му треба време да го свари, сепак е потешко од мајчиното млеко. Не е препорачливо да и даваш секогаш кога ќе сака, бидејќи сепак не се вари лесно како мајчиното. На три часа е супер, ако бара може и на два и пол часа, инаку нема потреба да форсираш. Тежината и е супер за возраста. Давај 150мл ако ти ги пие без проблем и ако не повраќа од прејаденост. Имај на ум дека кај сите бебиња се јавуваат скокови во развојот и твоето не е исклучок, а како ќе го манифестира тоа, зависи од бебето, па може и тоа да е во прашање.
    Главно, терај со 150мл на 3 часа, ако повраќа, смали ја дозата на 120мл. Ако ја доиш, секогаш прво давај и да цица, а после ако бара уште, давај дохрана.

На captivating му/ѝ се допаѓа ова.