Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    Majки, имаме проблем со заспивање. Заспива на цице или во раце и цврсто спие а кога ќе го оставам во креветче или релаксатор одма се буди и така 2 часа се заспиваме. Совети?

2. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Vetruska I moeto isto pravi . Probaj pred da go stavis so lulajne jas taka pravam ke go izlulam edno 20 sek I ke go legnam posle I so pernicata ke go izlulam uste malku I tolku

3. Tami13

Tami13 Активен член

Се зачлени на:
    17 јули 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    31
    Мајки,ќерка ми веќе има 5м и 1недела и денес почнавме со маалку солени кашички (компир и морков,а неделава планирам и ориз и морков или брокула со компир) по совет на моите пријателки кои веќе имаат поголеми деца (од 1г до 6г),а до сега бевме само на овошни каши,па ме интересира по колку оброци на ден да и давам (2 или 3) и по кој редослед (каква каша наутро,каква напладне,каква приквечер) ? А денес исто земав млечна кашичка од Хип,за од 4м+ па и таа да ја вметнам во оброците,а инаку сме на Хип Комбиотик 1 (по 120гр на оброк на секои 3 часа).

4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    по препорака на мојот педијатар ние почнавме наутро после станување, подој па овошни кашичи, а на пладне зеленчукови обично практикувам околу 15-16 часот, а оставам време за после 7 мислам дека се почнува со млечни кашички кој следуваат навечер пред спиење, бар така ми кажа педијатар и сега за сега се придржуваме кон тоа

5. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki pred 3 dena primetiv na edniot obraz ima malku kako crvenko kako mali bruncinja no ne se bruncija i na dopir e kako ispriseteno mi izgleda nesto slicno na lisaj.I stavaam po malku pavliceva kolku da i omekne malku. Ne i e na celo obravce tuku samo na sredinata ama ne e ni malku.Nemozam da go slikam mestoto za da vi pokazam .nemozam ni nalekar do nardnata nedela bidejki sme kaj majka mi .da prodolzam da i stavam pavliceva ili ????

6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.163
    Допаѓања:
    111.215
    Сабатини, Павловичевата не е најдобра за црвени брунчиња, може да ги воспали дополнително, побарај во аптека крем со цинк, ја имаш и поефтина и поскапа, според мене најдобра е на мустела околу 200 денари е, или беше кога ја купував за внука ми. Муабетот е што павловичевата е мрсна, може да ги потпали лесно овие брунчиња, ти треба нешто што ќе ги засуши, цинкот е идеален ;)

7. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    stom e taka veke nema da i stavm pavliceva....mustela neznam dali ke mozam da najdam ovde no imam edna so cink na hipp i penaten belata krema sto e ...e sega navistina neznam dali taa n hipp mozam da i ja stavam na licenceto ( ist e bela krema ) zatoa sto ja zemav za gazeto za crvenilo....
    Ke ostavam najdobro nisto da ne i stavam a koga ke se vratam doma ke otidam do nejziniot pedijatar i taka imame na 25ti vakcina i pregled...
    inaku eve ovie kremi gi imam....

Прикачени фајлови:

• penaten-creme.jpg
      penaten-creme.jpg
      Големина на фајлот:
      31,7 KB
      Прегледи:
      94
    • 2618460.jpg
      2618460.jpg
      Големина на фајлот:
      89,1 KB
      Прегледи:
      94
  8. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.051
    Допаѓања:
    108.787

Побарај ја кремава од аптека [​IMG] ќерка ми се спаси од дерматитисот по толку пробани други креми дури и кортико креми не и помогнаа.

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Може да е некое лишајче од ладното. Јас мислам дека е подобро ништо да не ставаш додека не ја види педијатар, мислам дека ни кремот со цинк не е добар, бидејќи кожата и така е сува на тоа место, да не се исуши уште толку. Е сега, не знам за што точно се работи, вака на слепо, но може и да е реакција на некоја нова храна (нели сте во таков период на пробување вкусови). Обично тие реакции се јавуваат околу устата и на образите. Ако си дала нешто ново вчера, може да е од тоа. Има различни начини на третирање на кожната промена, зависно што е причината. Ако е од нова храна, тогаш привремено ќе паузираш со тоа, ако е друга кожна промена, на пример некој дерматитис што не е така редок кај бебиња, лекар ќе ти каже како соодветно да ја третираш кожата.

10. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Vi blagodaram najmnogu i mene mi se gleda kako najpametno resenie nisto da ne stavam ddeka da ja vidi pedijatar...Inaku Annath osven tie sto i gi davam dosega ne sum davala nisto novo ovaa nedela dodusa i nesaka da mi gi jade mnogu kasickite poveke e na mleko , dve tri lazicki i potoa pluka ( sto ne bese taka porano ) .Valjda ja macat zapcinjata pojma nemam gleam promeni kaj kerka mi...Drugo tocno setavme ovaa nedela sekoj den pa mozebi kako sto velis da e i od ladnoto ili od veterce malku...
    Sepak vi blagodaram :*

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218
    Ако е од ладното, тогаш и Павловичева е супер, или пак Јекодерм. За да го заштитиш малото, има специјални креми за ладно време, на пример оваа на Nivea
    Сигурно има и од други брендови таму кај што сте :)

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Ima ima prekrasna ideja mi dade ke i zemam vakov zastiten krem.... :*
    Blagodaram :*

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Se samocitiram poradi toa sto uspeav da slikam kako ni izgleda obravceto i isto taka i se prosiri malku nakaj uvceto...nikakva kreme ne sum stavala i sega i e kako epten isuseno so luspicki duri ....navistina neznam dali ke zgresam ako cekam do 25 za da ja nosam na pedijatar...seuste ne i pomiva eve veke nedela dena...
    Inaku eve ovaka izgleda

Прикачени фајлови:

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.163
    Допаѓања:
    111.215
    Јас би те советувала пак за цинкова, нема штета, ако е за пеленски осип, пробај си, нема да има штета, а и подебел слој ќе ве штити колку толку и од ветер, мада подобра ти е онаа за заштита од студ што ти ја препорача Анатх за заштита од ветер. Ако веќе и се шири заштити ја подобро него ли да ја оставиш вака ;)

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.935
    Допаѓања:
    203.218

Мене ова ми личи на некој вид дерматитис или егзем. Подобро не чекај до 25, однеси го малово, не би да ти препорачам средства на своја рака да земаш, осигурајте се прво за што се работи. Цинкот дополнително ќе го влоши ова, суво е, уште повеќе ќе го исуши.

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Se nadevam deka nema nisto da se vlosi do togas bidejki nikako nemozam da ja odensam tuka , nemozam ni da si odam nema koj da me zeme ili odnese.....Baram tuka detski doktor - pedijatar ama nikako nemozam da dobijam informacii nekade vo blizina da ima....
    Ke morame uste ovaa nedela da izdrzime :(
    Nema da i stavam nisto kako i ovie 3 -4 dena samo ke i go mijam liceto so mlaka voda...
    Vi blagodaram i se nadevam deka nema da se vlosi do slediot ponedelnik....:(

17. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    И мене ми личи на дерматит...Сабатини се надевам дека грешам

18. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

e sega me preplasivte najiskreno ......prebaruvav niz int za dermatit i egzem ama mnogu strani mi se so nedozvolen pristap i nemozam da procitam ama bas nisto korisno i dali se lekuva ....???
    Mislam deka dodeka da ja odnesam na lekar samo na toa ke mislam....
    Simonatino daj boze mila da gresis :(
    Strasno li e mnogu toa ???

19. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Јас мислам ништо страшно не е, ставај на местото Cold Cream од Мустела или Биодерма или некоја друга марка. Тоа се креми специјални за бебиња и ќе ставаш 3 или 4 пати во денот и би требало да се смири. Штета ќе нема во секој случај.

20. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Ti blagodaram ke probam da najdam utre nekoja krema ke odam da prasam do nekoja pateka dali imaat od ovie kremi nekoja...daj boze da ne e nisto strasno bidejki ke se dojadam dodeka da ja odnesam na lekar.