1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.684
    Кандида може да е, види во устето да не има бели наслаги. Пече, затоа не сака да цица. Кај нас даваат Нистатин капки за тоа.

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Да габа е. Нема сеуште наслаги, ја прифати на крај и заспа. Наеднаш се појави.

Немам ништо ни за мене дома лекарства, бабицата ми рече може да цица слободно и утре на преглед.

Да не знаеш што да ставам вечерва? Ад купив во случај да не сака.

3. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.039
    Кај мене бебо кога имаше соор во устето на почетокот ми рекоа да му го чистам јазикот со сода, и јас да си ги премивам брадавиците со сода исто така, да не ми пренесе и мене. Кај нас покрај ракијата, содата е втор лек за се :)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.684
    Сода бикарбона, ако имаш, едно лажиче раствори во филџан вода, со натопена газичка намотана на прстот помини го устето внатре. И ти измиј се со истиот раствор. Ќе помине.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Си реков ќе си дадам шанса да прашам за алтернатива, а да не е сода. Не и не, секогаш е одговорот сода бикарбона :)
    Остај денес за прв пат прочитав и употреба на маргарин за модрици.

Фала @Annath за брзиот одговор.

Денес ми е најтежок ден. Има силни грчеви од 12 ноќта до 17 ч денес ја држеа око не затвори плачење се истури бебе и капак на се ова се појави.
    А убаво си цицаше пред бањање и после бањање пола саат не знаевме кај ни е глава, а каде гз од плачење.

Имајте добра ноќ.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Моево девојче ќе полни 4 месеци за 10 дена ама сеуште не се превртува на страна сама,како се вапите бебки што сме тука негде со возраста? Се превртуваат ли :inlove: 20190413_133316.jpg 20190413_133325.jpg 20190413_133349.jpg

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.039
    Бебо мој уште не се превртува на меше. Се врти само на левата страна веќе месец дена, ќе легне на страна - на колкот и толку, до тука :) Не знае уште да се сврти.
    Има 4 месеци и 3 дена инаку. @Dina911 @lackygirl @monik55 @Viki tonci Генерацијо, боси ли ви спијат бебињата навечер?

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Баткото мој вчера се напрегаше да се сврти ама успеа само на страна и назад,како напињаше па дури и врискаше:$
    До вчера спиеше со чорапи но сабајле му беа мокри и вечер ќе ги вадиме и така спие во вреќичка.
    Ние утре правиме 4 месеци

На Bella* и happygirl им се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    @happygirl јас не сум ви генерација, али во подебела вреќа ја оставам боса внатре на пижами. Во потанка со пижами со ногавици.

Синоќа уствари пиштела пола саат оти и се спиело. Нема ништо во устата. Како преку ноќ ми се смени бебево, од само заспивање кога и се спие до ваков дереж преку ноќ. Еве сега повторно плачеше пред успивање и бараше нишкање во раце така и заспа.
    Ќе ми се врати бебето кое само заспиваше или никад после успивање во раце?

На 2016305, lackygirl и happygirl им се допаѓа ова.
  10. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мојава никогаш не се врати за жал. Од супер спијач на вечер која сама се успиваше со цуцле во усте и врзуваше по 5-6 часа, како што расти помалку врзува, се подолго е будна преку ноќ, па дури и ме тера да си играме во 3 наутро до кај 6. И што е најлошто секое будење презаспива со нишање, шетање низ соба, па цицање на града, па пак нишање. Хаоси сме. И така пишти и се нервира кога и се спие и сама си пее. Т. Е вика Ааааа на цел глас дур не заспие.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Оф, оф :)
    Јас мислам дека и е нешто,а она ме вежба уствари.

12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Не им е ништо. Барем на мојава. Прв пат кога ја слушна татко ми како пее ми вика нешто ја боли. После кога научи само се смее и вика еве си ја почна приспивната носи ја во спална. Абе како пее, уши пара. 8)

13. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    И мој бебо е малку тромавко изгледа, не се врти уште, ептен по малку на страна а главата ја држи па се изморува и така. За спиење да, носиме чорапчиња и спие во ќебенце со патент, спие до мене на лежај.

14. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.412
    Како кога. Добри денови ни се кога заспива околу 8 и се буди во 5. Нормално за јадење едно 3 пати се буди и продолжува. Иначе знае уште во 3 да се буди и толку. Почна да се превртува. Од грб,на страна,па на стомак. И сака баш така на стомаче.

15. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    На сестра ми малото прележа морбили, ама веќе се 2-3 недели дома.
    Кога можам да ги спојам пак со бебчо, некој да ми каже медицински потковано?
    Не треба да сум паничар и во принцип не сум, ама епидемијава е во најсилен ек :(
    Иако сигурно поризично е да го спојам со дечиња што немаат прележано и се невакцинирани, отколку со неа што веќе има прележано:^)

16. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Истото со заспивање ми се случи и на мене. Некаде на месец -месец ипол.Синко вришти, ништо не го смирува. Мислев грчеви се... Тој ден ни помина така некако, најверојатно од шетањето и нишкањето се смири и заспа.Утредента попладнето кога требаше да спие пак почна да плаче и да си вика нешто налик аааааааа за успивање. По неколку минутно нишкање и викање аааааааа бебчо се смири и заспа. Оттогаш почнав така да го успивам, а дотогаш сам си заспиваше кога сака. Постојано менуваат. Еве го сега на 3 месеци, нема потреба да го шетам по соба, да го нишкам и да амкам, повторно цицајќи заспива.

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас и до болница стасав да ја видат за секој случај да не и е нешто шинато или нешто да има што ние не го гледаме.
    Ама нејзе и се спиело само.
    Можам јас уште многу пати да се бламирам немам гајле :))

Тоа е прво дете.

Туку секој ден ја ставам на стомак да ги вежба грбните мускули али ич не сака. Дали трпи две минути и веднаш плаче. За вртење од грб на стомак сигурно ќе почекаме неколку месеци плус :)

На happygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.475
    Допаѓања:
    5.437
    Mojava 8+ pa uste ne se vrti tromavka e rodena 2720 Sega I'ma 8 znaci deka samo jade i uziva ja vezbam se vrtam so nea probajte bebinjata sakaat probuva i se smee legnuvame na grpce krevam i jas noze so nejze i se prevrruvam na stomak i me gleda taka najubavo ucat .

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mamma88

mamma88 Активен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2019
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    3
    За неколку дена полниме еден месец, но сеуште имаме жолтица.Искрено сум премногу загрижена, го носевме и на педијатар кој ни рече немало место за паника.Ве молам за совет од некоја мајка со слично искуство дали е нормално толку да трае.

20. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Ова не е стручно мислење ама како што знам до две недели по прележување вирусот е уште активен во носителот, што значи може да се дружат веќе. Сепак ако некој знае стручно да те советува тука, така е посигурно ако не звони на педијатар

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.