Ние изгледа запче ќе вадиме...Се надзира нешто бело. Ама вчера и денес е ужасно нервозен,нити спие,нити помагаат чепчиња,гелови,ништо... Совет некој?
Мене патронажната за ваква болка доколку ми се јави ми рече да ги намачкам брадавиците со моето млеко и да оставам да се исушат на собна температура неколку пати во денот и доколку сум во можност да бидам без градник а пожелно е и гола за да не се иритираат дополнително брадавиците. Мене еден период ми станаа многу осетливи и како некоја постојана тапа болка имав и кога не цицаше малата, а брадавиците беа со црвена боја и како спурени, т.е. иритирани. Ги мачкав со млекото и за ден два ми помина болката.
Вакво користев јас по препорака на матичниот педијатар Наменски е за церуменот и општо ушни чепови. Го зедов во Зегин, околу 400 денари беше, ама трае доста, оти еднаш неделно го користев. Последно кога барав го немаше, сега не знам дали пак има. Немам искуство со парафинско масло, ама веројатно и тоа може.
Ние од Mothercare. Можеш да го носиш бебто во три позиции, свртено накај тебе, накај околината и на грб. Јас сум задоволна од кенгурот. Околу 3.800 го купивме.
Па најискрено баш и неможам да го спречам тоа мокрење на увциња си претка мрда и се топат.До сега не сме имале некој проблем
Јас и ја мијам прво главата, и ушите ѝ ги затворам со моите прсти, па после телото.... Ја легнувам во кадичката но главата да биде подигната, да не е во водата... Ушите ѝ ги чистам пополека само од надвор со специјални бебешки чепкалки....
Кога воведувате кашички,како е редоследот,а кога се воведуваат сокчињата заедно или?како ги приготвувате?прво дете па барам искуства
На 6 месеци почнав да воведувам храна. Прво пробувавме вкусови две недели па воведов доручек. Сок уште немам дадено и не планирам, само вода му давам. Му готвам на пареа и му варам, зависи што му готвам.
За 2 недели правиме 4 мес,педијатарот вика почни со неколку лаж сок,да се навикнел на вкусови,па после со кашички,инаку сме на вештачко млеко
Според мене е многу рано. Незнам што е со овие педијатри што советуваат волку рано да се воведе исхрана.
Мајки, вие што имате бебиња и мали дечиња... како се справувате со спиењето? Малиот не може да заспие од сестра му денски, таа пее, зборува, вика, и тој одма се буди. Во друга соба со бебифон? Други опции??? Секој совет е добредојден.
nikako ke gi naucis vprocem zatoa e so vtoro poteshko za navecer gledam prvin bebe da zaspie pa golemoto tivko zboris zaspivas. Preku den se molis za tishina bar da zaspie nekoja minuta plus. Inaku za drugi so I ako imas moznost ili bebifon ili dva mobilni pa na kamera ili kamerce pa preku mobilen instaliras programa.
Po 120ml na 3 saati na pocetok, ama pred kraj na 4ti pocnavme so po 150ml. Uglavnom 6 pati za 24 saati jademe.
Jas na mojata pocnav na sabajle po 120ml da i davam i celo sise si go pie, narednite obroci i se po 90ml, i navecer isto 120ml, strav mi e site obroci po 120ml da i gi davam, a mozebi i treba celo vreme na sekoi 2 saata reva za jadenje.
Ја примивме конечно првата вакцина со закаснување на 4 месеци и една недела, дали да дадам нешто превентивно или само во случај на реакција, таа што ја боцкаше ми рече да ставам антипиреа лепенка на местото и да дадам вечер 2.5мл далерон и да нема температура бидејќи била болна валцината, лепенка ставив ама сируп не ми се дава без температура. Друго за месец ипол само 700гр има ставено на килажа и матичниот ми рече да почне со пробување на вкусови и тоа овошје. Тешка е 6500г и 63цм и растот и одговара на месеците, ептен ме збуни. Ни зголеми и доза на д3 главчето и било меко.
На здравје да и е... Јас не давав далерон под 38.5 температура. Облога со борова вода ставав превентивно на боцнатото. Ако бебе напредвит и полнит пелени супер немат потреба од толку рано пробување вкусови. Сепак секој си знајт најубо за детето.
Фала ти и јас мислам дека е прерано ама ми напрај шубе рече докторот дека до 6 месеци ќе дуплира тежина ќе дуплира ама имала стагнирано, зеза на цице фати пушти неќе, се и е поинтересно од цицањето на шум се врти и во спална на мирно и темно пак нешто ќе си најде косата моја, ушите, блузата, не цица како порано 10 15 минути на града да ја свене, 5 минути рекорд и е сега, пораздразлива е поплачлива може не е донајадена. Ад давам една доза пред спиење врзува спиење од 10 до 4, преку ден не спие повеќе од 10 минути. Прво ми рече да почнам да надополнувам секое доење со ад ама после рече да видиме прво со дохрана како ќе напредува и сега незнам што да правам ми е страв да не држам дете гладно. Заборавив исто за мочкање мочка ама кака еднаш на 5 дена ама нели викаат доенче и повеќе денови да не излегува е нормално, столицата е тврда и со триста маки кака.