Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Vennera.aa јас имав период од скоро два месеци со малата (од 5 до кај скоро 7 месеци) кога стагнираше со килажа. Живци искинав, ни грам не качи цел тој период, дури и 100гр во минус отиде. Плус, во истиот тој период, како последица од најлошиот скок (оној околу 4 месеци што ги фаќа) одбиваше да цица, урлаше штом се доближи до цице за на крај да ми се одбие самата на неполни 6 месеци. Па кај не цицаше, нејќеше ни ад да проба ни капка првите недела-две. Педијатарот ме уверуваше дека има периоди кога стагнираат, ама за мене не беше нормално да не ми качи ич, па почнавме со дохрана на 5 месеци. Се нормализираше потоа, фала Богу, ама не беше лесно.
    Кај вас, 700 гр за месец ипол не е лошо воопшто, јас не би почнала со дохрана барем до кај 5 месеци, потоа веќе можеш слободно.

За вакцината, јас ставав облога со ациди борици на памукче залепено со онаа самолеплива медицинска трака од аптека. Мене ми рече докторката лепенка не, и исто сируп или лек против тт превентивно никако, само ако качи над 38,5. Со песно да поминете (fingers)

На duffi, happygirl и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  2. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Изгледа и кај малава е скокот на 4 месеци плус тоа вторникот ми почна циклус може дошло и до промена на млекото ете незнам, може подобро после цицање да додадам ад и така до наредно мерење за месец дена па ако е ок ќе тераме така до 6 месеци за тогаш да почнам со храна.
    Сега гледам на картонов од синко на 4 месеци 9350г и 67цм и тоа тој беше само на доење без ад

Последна измена: 16 април 2019
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.190
    Допаѓања:
    15.222
    Примивме вакцина пред 4 часа. Докторката рече лепенка на убодот и сируп/чепче ако има температура, ама може и да нема. Ако има ќе појави за околу 2 часа. Бидејќи помина повеќе и бебе е во ред, да ставам лепенка, да купам сируп чисто колку да го имам или нема потреба?
    Немам навика да чувам лекарства по дома, многу ретко сум имала мака јас лично, па сега со бебе не знам дали да почнам да купувам само за да имам дури и да нема потреба во моментот.

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.038
    @Vennera.aa сакав да ти пишам лп, ама не можам. И кај бебо мој главчето е помеко позади, педијатарот ни рече да давам Вигантол по 8 капки 3 недели и после на контрола. Почетна фаза на рахитис било тоа. Се случувало ова околу 4/4.5 месеци кај зимските бебиња оти им фали калциум. Вас како ви рекоа да давате и какви капки?
    Моето утре прави 4 месеци и 1 недела, тука некаде се значи. За дохрана, докторката ми рече да почнам од 5ти месец, првин со зеленчук, па после со овошје. Исто ми рече да пробам и со бистри сокчиња, околу 20/30мл на ден измеѓу подои.
    @Spidy јас ставам лепенка веднаш после боцкањето, 3 дена менувам на 8 саати. А дома превентивно имам и сируп и чепчиња за бебо. Се надевам нема да ги искористам :)

На lackygirl, Vennera.aa и Dina911 им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.682
    Реакција од вакцината се очекува најрано после 6-8 часа. Не после два часа. Имај ти дома сируп за секој случај, не мора да го даваш.

На pepapa, karak, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    На 2 месеци кои капки ги користите/вте? Само д3 и к1? Сеуште не сме биле на ортопед.

На babydust и happygirl им се допаѓа ова.
  7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    Купив веќе, фала за инфо, најверојатно ќе го менувам или ќе го вратам ако може. Не е анатомски кај нозете. Ама тоа дома го приметив, го купив од енци менци.

8. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Бебка уште пред два месеци тераписки примаше д3 на плива по 10 капки три недели, па до сега по 5 и од утре пак по 10 до наредна контрола за еден месец. Малата на 9ти наполни 4 месеци тука сме, конкретно за проблемов со тоа што е меко главчето рече дека 90%од бебињата го имале и да ја изложувам на сонце без капче и пораслечена. Сега ни доаѓаат топли денови капки и сонце и ќе се среди мислам нема место за паника, ќе ги сончаме бебушки.

9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Мајки приметувам во каката на бебе има некои бели како кончиња и секогаш кога има такво претходно го боли стомачето. Вчера кога го соблеков имаше такво бело долго околу 10 цм, дури се исплапив дека е глиста :D ама не е.
    Од што би можело да е, и имаат ли вашите бебиња такво? Инаку каката по боја си е нормална и течна.

10. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Бебето ми е 3 недели, веќе ден и пол нема какано. Волкав период е прв пат па незнам од што и е. На доење сме плус давам пробиотик био гаја. Нема грчеви, не плачи.Што превземате во ваква ситуација?

11. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Може да е плунка. Ако се лигави поприлично, многу е веројатно, имаше и мојава. Не знам колкави сте, ама ако сте доволно стари за да започне процесот на вадење запчиња, веројатно е тоа, зошто тогаш зголемено се лачи плунка. Забите почнуваат да се местат извесно време пред да избијат, така што и да нема сеуште запче, може да е тоа причината.
    Глистите со сигурност ги исклучи како опција? Прашувам за да нема забуна дека може и тоа да е. Сепак консултација со педијатар најубаво, за да си мирна :)

Последна измена: 17 април 2019
    На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Мамички за грчеви им давате ли нешто на бебушките?

13. Ivke

Ivke Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    6 дена не сме какани,педијатарот ми кажа дека нема место за грижа дека сме на ексклузивно доење,но бебка се мачи,жална е ... некој да сподели нешто алтернативно за да направиме ?

14. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    и кај нас имаше неколку пати такви лигави во измет како шлајм. И јас прашував ни рекоа не е страшно, плунка било

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Венера моето денес го вакциниравме со втора ДиТеПер 5валентна, со првата ништо не ставав и немаше никаква реакција, и е 9300г со 67см, гледам и синчето така ти било, ме интересира како напредуваше до година, исто сме на ексклузивно доење. Знаеш дека моево е родено 1 ден по ќерката твоја :)

Последна измена: 17 април 2019
    На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Од ко е роден до сега 4 месеци, само Д3 давам по 2-3 капки.

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.979
    Допаѓања:
    21.188
    Ама не личи на шлајм, баш такви долги како конци, малку подебели, бели и кога ќе ги стиснеш се смачкуваат. Баш личат како глисти, само што знам дека глисти се тврди, не би можеле да се смачкаат, па затоа ја исклучив таа опција, ама сега барајќи по интернет баш се исплашив да не е тоа.
    Има и помали и поголеми такви, нема во секој измет, ама обично кога кака еднаш во ден или го боли стомачето, потоа има такво во изметот.
    Мислев дека такво нешто е нормално, па не обрнував внимание, се додека не видов вчера такво долго 10 цм.
    Сум видела глисти кај животни,тие се тврди и баш подебели. Не знам што да правам. Дали да го водам кај матичната или да чекам кога ќе одиме на контрола?

18. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Штом не си сигурна, носи го кај матичната, јас би го носела. И сликај обавезно за да може да види за што се работи.
    Не оставај така, можеби и затоа го боли. И да се глисти, се средува, само мора на лекар :)

19. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Јас и давам хипп чај, ама не млалаб малце потопол.
    На топломерот на врвот малце павличева и во газето, ќе добие напон.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.682
    Ништо. Ќе се искака кога ќе и дојде. Штом нема мака, не се грижи беспотребно.

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.