Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 789_angela

789_angela Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    55
    Nie sme 7 nedeli i imame izlezeno samo nekolku pati po pola saat....nekako strav mi e...a najmmogu od toa sto ne sum sigurna dali e soodvetno obleceno bebeto...da ne e premnogu ili premalku...a i veterov me plasi...kako se ponasate vie mamicki?!

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас како личен тутор сум ти:D
    Од веднаш треба. Пола саат на ден па потоа зголемуваш.
    Стај и памучна капа на глава и користи го времево права пролет е. И од дм за инсекти мрежа за колица купи има многу стршлени.

На 789_angela, TeddyGrey и Nenna97 им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Почнува да се нервира со непцата. Гледам да има најава за заб нема бело. Али цело време е со раката во уста и нервозна и се лигави.
    Дали да и дадам осанит?

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.038
    Мојот веќе два месеци е така, уста ќе си расцепи од што ги бута и двете раце наеднаш. Ама тоа им е орална фаза преку која почнуваат да го запознаваат светот. Почнуваат од сопствените раце, па после се што ќе дофатат ќе ставаат в уста. Не мора да значи дека заби ќе излегуваат веднаш.

На Annie.mk1, lackygirl, Nenna97 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    И јас бев готово убедена дека доле искача заб, докторот ми се изнасмеа. Ама не можам да објаснам ( иако еве очигледно кај сите е истото ) како со тупаницата си го чешаше непцето, нервозно, до вриштење и тоа по цели денови..
    Нервозата му поминува само кога ќе го играм со рацете и му се зафатени и не во уста.
    А за заби мислам дека летоска мака ќе мачиме на куп:)
    Инаку, кога пробав со глодалка не беше баш заинтересиран, па сфатив дека фасцинацијата е строго од рацете само и дека дефинитивно заб не е.

На FreeMind, happygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  6. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.730
    Ако нема температура, не би давала ништо.Во гелчиња не верувам, ептен ако е зацрвенето и воспалено би ставила.Единствено давам разни глодалки и оние од фрижидер, но повеќе ги лиже:D.И кај нас веќе се наместени,но има уште време.
    А, нервозна е многу,ама ќе се научи и на тоа чувство,па нема да реагира толку.
    Само прошетки во природа и оттргање на вниманието од непцата колку можеш.
    П.С. 5 месеци сме па веќе фаќа со рачињата па става се и сешто па и глодалки.

На FreeMind и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Ние привршуваме 17та недела,два дена знаеше да се заплаче онака од нигде,и тоа доста гласно :) по 15 мин без престан ама само два дена вторникот и средата,после тоа престана и еве ново што прави е спие доста повеќе,од 12ипол до 9 спие веќе 3 ноќи,предходно стануваше во 6 стандард па во 9.
    Гледав во тоа календарот за скок дека во 17та недела има громче нацртано,ама само 2 дена траеше..
    Ние примивме на 3 месеци една вакцина сега во мај имаме закажано за уште една,да не знаете за што е оваа сега што иде?
    Вака бебкава моја ми е одлична,неможам да се пожалам ни збор..пу пу! :D обожава да се шета во парк и да седи со гости,кога и да имаме гости таа не спие,мора да гледа што се случува (радознала на мајка и:D:D)
    И првпат ја однесовме преку ден во ресторан (појдовме демек на кафе,ама ни се пријаде хахаха) мислев ќе писка ќе плаче ама супер поминавме :inlove: само негде одиме кога ќе се појави сонце летаме :D еве сега допивам кафе и ќе ја облечам ќе одиме кај прабаба и :l:
    Иначе кога возите кола сами со бебка до вас на предно седиште го врзувате транспортерот или позади само седи ?
    Јас напред ја ставам,ама незнам како е правилно,ама па несакам сама позади да седи мнг е мала,иако е на кратка релација сепак...

На lackygirl, Dina911 и Nenna97 им се допаѓа ова.
  8. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Ние од Понеделник сме во 17 н.,ова е календар за имунизација Screenshot_20190318-130305_OneDrive.jpg и ние почеток на Мај сме за вакцина, од првата немавме реакција. Многу убаво што бебка сака гости ние не баш а и слабо се дружиме заради стравот од се живо деновиве. Излегуваме на отворено ама не со многу гужви. За транспортерот и јас на предно седиште го ставам кога сме сами, спротивно од мене, а така е наведено и во упатството од количката.

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Дада исто спротивно од мене транспортерот го ставам и го врзувам со каиш :)
    А за гости да ти кажам мнг голема фамилија сме а исто и друштво и сега почнуваат да доаѓаат на повојница,дека сакав да потпорасне па да доаѓаат и скоро секој викенд сме,среќа што ми сака бебево луѓе,на сите се смее кај секој сака да иде во раце немаме проблем со тоа ама така ја научив уште од мнг мала да ја држат сите за да немам утре ден проблем,што се вика до wc да неможам да отидам :D а за излегување само во парк идеме,и исто седнавме во парк во тоа Маргер ресторанот.
    Фала мнг за листава супер да си знам :inlove:

На Viki tonci му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    @Bella*
    Во Маргер се мислиме крштевка да правиме. Како е храната и градината?

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Da i jas denes go probav ovoj metod samo na toplomerot staviv malce maslo bekutan odma vo sekundata se pokaka bebusot

12. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Mojava isto pravi gi grize racite mislis ke te izede,place, se nervira i na dolnata vilica ima dve beli od vnatre zapcinja obelezano sig treba da i izlezat mnnn se ligave voda mislis i teci od ustata i jade se sto ke najdw vo racw pika i glodalkine gi grize so sila gi fajka 4 meseci ke pravime za 7 dena mislam e rano za zapce

13. Ivke

Ivke Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2018
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    167
    Мајки,имате ли болки во грбот и како ги ублажувате?

14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.717
    Допаѓања:
    17.900
    Имам болки ама скоро секаде.Странично спијам и така го дојам,а и со првото исто така.И најверојатно ми е собран подолг период неасално спиење мкнење цело време во раце кревање де едно де друго во раце.Земав магнезиум од утре ќе пијам само не верувам дека ќе има некоја корист.Одвај чекам да пркнат малку па да фатам да одам на медицински масажи

15. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Да јас имав болки и во грбот и на левата рака, тоа првата недела, сега болката не ја ни осеќам, се ујачувам:D

16. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Дечки,внука ми има 3 месеци.Плачка е голема од кога се роди,ама од прилика после 40 дена,почна да се плаши многу од непознати луѓе.Конкретно од баба и.Она ја бањаше и ја гледаше секој ден до 40 дена,ама после тоа се гледаат еднаш неделно.Сега не сака воопшто да и се приближиш,дури и зајдува од плачење.Знам дека не е сериозно,меѓутоа ме интересира дали можеби имате вакво искуство,дали е минливо...

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.648
    Допаѓања:
    113.713
    Внука ти на 3м нема меморија да се сеќава на баба и, а нема ни доволно изострен и избистрен вид да знае дека се плаши од неа. Веројатно бабата има некој специфичен начин на говор, може е погласна, некој мирис, нешто го тера малото да плаче. Пример, мајка ми има изразита дикција, еден тон продорен, абе уши пара, син ми беше мирно бебе ама мама кога ќе му викнеше Ај на баба... Од памет се вадеше. Исто и фатот, има груби раце и цврст стисок, дете не сака со неа да седи никако.

На lackygirl и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Bebe go maci zabcinja so sto da go mackam?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.648
    Допаѓања:
    113.713
    Гел за заби, Дентинокс. Немој вино и такви глупости. Јас во една паника од заби дадов пола доза далерон, тогаш не знаев дека не му делува далеронот ама го смири и заспа. После се слушнав со докторот и ми рече дека добро сум направила, во секој случај подобро тоа отколку да се мачи и недајбоже да крене висока тт.

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Спие и се трља па заплакува.
    Сега ќе купам и ќе го намачкам греота мие вака ептен.
    Па уште и носето го мачи.
    За вино и слично не ни знам.