1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Јас од денес почнав да и давам на безмалку 4ипол месеци да пробува вкусови и планирам до 6 месеци да пробува и тогаш да почне со оброк, домашно обарено и блендирано по две три лажички да лизне овошје и зеленчук по три дена денес дадов јаболче, наредно морков па круша и така наизменично од листата за 6+. И нас ни препорача матичниот да почнеме со давање кашички и сокчиња, лично не сум за сокчиња па нема ни да понудам. Беше малата воодушевена и млацкаше низ усте од јаболчето, а потоа со лажичка и дадов и превриена и на собна температура вода неколку лажички и бебе се искака по само половина час инаку мака мачи за какање. Се надевам ќе и се регулира зошто нерви покинав со тоа што не кака со денови. И јас мислам дека нема потреба од купечки каши и дека докторот само ги изрекламирал.
    @Meckicja не делиме ордени за најмајка ниту таа што дои ни па таашто дава ад е помајка, се знае дека од мајчино млеко нема подобро ама ни ад не е отров. Јас ја дојам малата а два оброци и давам ад ниту се срамам да кажам ни па ме заболе ако некоја најмајка ми ги преиспитува одлуките. Синко го доев до година и 9месеци ама беше бебе кое ужива во цицањето и напредуваше повеќе од одлично. Ете сега ми е второ имам искуство и доенечки стаж ама така е како што е и ни се потресувам. Прави како што му прија на бебе а ти тоа најдобро го знаеш и не заборавај за среќно бебе потребна е среќна мајка. :hug:

На Ddin, Nina 2014, Dina911 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Оние на ад што се, вештерки? А ние цицкорашките сме светици:rofl:

Па и ја избркале од група оти ад давала:rofl: Да е во живо чаша млеко у фаца!

Живот ми продолжува форумов што се нема да прочитам. Македонче непресушен извор на глупости.

На Ddin, mamaJana, Nalla и 5 други им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.381
    Допаѓања:
    24.989
    Моево на 3 месеци беше 8400г :) екслузивно доење, не добив таков совет баш напротив ми рече дека нема потреба напредува многу и ако се можи до 6 само доење. Но јас планирам деновиве да почнам со јаболче 4 и пол месеци е.

На Nalla и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас од пред 2 дена случајно налетав на групата. Па сикрет груп и наведено во правила дека ќе се брише секој што ќе пропагира давање на АД. Чиниш дрога нуди. (facepalm):rofl:]:)

На FreeMind, babydust и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    :rofl::rofl::rofl:

Што им е на профил слика, цицка со круна?

Абе и фб не е тоа што беше. Се почесто е извор на вакви бисерни групи кои се основа на ликови како ина фина да градат кариера над овие женичкиве.

Ако, треба пари да се прават зошто да не и од вакви глупости.

На BoaVista, lackygirl, AlicaInWonderland и 3 други им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    5.051
    Допаѓања:
    26.038
    Генерацијо, како сте? Да ве прашам, почнаа ли вашите бебиња да посегнуваат по играчки, глодалки, било што?
    Моето уште не, само ги прати со поглед.
    Се мислам и јас за кашите, решив да почнам од полни 5 месеци па ќе видам дали и колку ќе сака да јаде бебо.

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    И одма психолошки профил на мајката шо психопат е што си труе дете, па да се најде чаре како мајката да се врати на вистинскиот пат, свој леб јади туѓо гајле бери. Секој си знае за себе и својата тежина јас се чудам еден период глава како не изгубив некаде, а не за млекото ма да покрај се некако се стабилизирав.
    @happygirl мојава последниве денови почна да фаќа и посегнува по играчки, фаќа и става во уста ама палчето уште го чува собрано, фаќа со другите 4прстиња. До сега само следеше, давај ги играчките централно во средина на градите кај да е ќе почне да фаќа

На FreeMind, happygirl и Nalla им се допаѓа ова.
  8. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
  9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    А од колку месеци почнавте да ги паткате и оставате на ноџиња? Мојава се мисли голема и ич не сака да лежи. Се сака на ноџиња исправена да ја држам. Страв ми е да не е штетно зa колкчиња. Амапа од 6 м некои и во дупак и ставаат. 5 ипол м е бебе.

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.680
    Рано ви е за паткање. Стави дете на земја, ќе си најде самата како да се движи. Самата не може да дојде до исправена положба, т.е да стои на нозе, туку ти ја држиш. Дозволено е се што бебе може да прави само. На земја ако ја ставиш ќе биде поактивна, ќе се врти, ќе пробува да се исправа за седење, ќе јакне мускули. За брзо може и да почне да лази.

11. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    372
    Здраво,незнаев каде точно данго поставам прашањето па се надевам дека не згрешив.
    Бебето ми е 15дена и сега треба да го прихранувам
    Сопругот купил шише на Нук со цуцла С за новороденче,дали ќе можи да ми кажите испакнатата страна со дупчината дали треба да биди горе ичи долу на јазиче??

Прикачени фајлови:

12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ја држам исправена, ама тежината на мене да и е. Неколку минути колку да се порадува. Инаку ја оставам на земја и лази, ама наназад.:D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.146
    Допаѓања:
    204.680
    Ќе почне и нанапред. Сите прво лазат наназад, додека да скопчаат како треба. Супер. Ако лази уште сега, може и пред година да прооди. Само дај и слобода, секако под надзор.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.648
    Допаѓања:
    113.713
    Тој рамниот дел на јазиче.

15. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Да така е во право си

На Vennera.aa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.190
    Допаѓања:
    15.222
    Не сум користела вакво шише, имам ама бебето не ја сака. Мислам дека е со рамното надоле бидејки така изгледа брадавицата откако бебе цица, рамна на долниот дел :)

17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Моево од вчера почна да си ги фаќа рацете, досега не можеше. Сега тоа и е интересно да си игра со прстите.
    И како наеднаш да се издолжи. Нозете и рацете и се подолги. За спиење вреќава и беше голема сега и е кнап.
    Друго што приметив е дека сака да се исправува. Не сака да лежи. И на стомак што не сака да биде не сака не ни ја терам. Ах да и гласот го вежба се дере како будала и обиди за гласно смеење.

Од кога ќе почне да се превртува сама? Сеуште ја оставам лабаво на кревет нема некои знаци за вртење. Да не се случува и тоа наеднаш? Глава ќе скрши.

На Nalla и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  18. Vennera.aa

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Не ја оставај без надзор кога ќе се одалечиш секогаш заштити ја од страна до сега се има мојава три пати свртено два пати од стомак на грб и еднаш обратно со неколку недели измеѓу и секогаш неочекувано

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Исто како јас да сум го пишувала постот. Една недела сте постари од нас. Веќе една недела интензивно ставање на прсти во цуцла кога Цона (цуцлата) не и е во уста. Па, ја плука и рацете две ги пика. За исправање на главата веќе еден месец кога ја држам исправена, она сама нанапред се турка и сама си стое. Веќе неколку дена праве брзопотезни свртувања на главчето де лево де десно ама набрзински.
    И мојата не сака на стомак ич, ама ич не сака да лежи. Почесто се смее, па зборувам само и отварам широко уста(ми враќа со иста реакција). А за дерење... Ќе ме оглуви :D денес ортопедот кажува ама ништо не го слушнав на уше ми пискаше.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Денес ни дадоа и Д3 на Пливит. По колку се пијат изумив да прашам, навикната на оние по едно капсулче на ден што се даваше